Vezi aici care sunt forţele coaliţiei internaţionale angajate în operaţiunile din Libia

Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi alte ţări europene, între care Italia, un stat strategic prin poziţia sa geografică, participă la operaţiunile aeriene din Libia, relatează AFP, care detaliază forţele utilizate sau în curs de mobilizare.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului Vezi aici care sunt forţele coaliţiei internaţionale angajate în operaţiunile din Libia

Vezi aici care sunt forţele coaliţiei internaţionale angajate în operaţiunile din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

FRANŢA

Franţa, care dispune de o sută de aparate Rafale şi Mirage 2000, pe lângă avioane de supraveghere Awacs, a fost prima care a intervenit sâmbătă cu "aproximativ 20 de aparate", potrivit Statului Major francez. Aparatele pleacă de la baze de pe teritoriul francez, în special Solenzara, în Corsica (sud), şi Saint-Dizier (est). Portavionul Charles de Gaulle a părăsit duminică portul Toulon (sud) în direcţia coastelor libiene. Un portelicopter de tip Mistral se afla recent în zonă.

STATELE UNITE

Cu 11 nave şi submarine de atac în Mediterana, SUA au lansat majoritatea celor 124 de rachete Tomahawk trase împotriva unor ţinte libiene de apărare antiaeriană. Ele au adus din SUA trei dintre bombardierele americane B-2, invizibile pe radar, care au atacat un aeroport din apropiere de Misrata. Avioane de vânătoare de tip F-15 şi F-16 au efectuat de asemenea misiuni împotriva forţelor colonelului Muammar Kadhafi de la baza italiană Aviano (nord-est). O parte din avioanele F-15 şi F-16 americane sunt mobilizate la Sigonella (Sicilia).

MAREA BRITANIE

Marea Britanie dispune de submarine Trafalgar în Mediterana, utilizate pentru a lansa rachete Tomahawk. Bombardiere Tornado GR4 dotate cu rachete Stormshadow operează de asemenea de la baza din Norfolk (Marea Britanie).

Marea Britanie dispune de asemenea de avioane Sentinel şi E3D Sentry, utile pentru recunoaştere şi supraveghere aeriană, şi de VC10 (avioane cargo şi de alimentare), la baza Akrotiri din Cipru, pentru sprijin. Două fregate britanice sunt în Mediterana, Westminster şi Cumberland.

Londra a anunţat duminică sosirea unor avioane de vânătoare Typhoon (Eurofighter, nr) la baza italiană Gioa del Colle, unde sunt "în standby în vederea unor operaţiuni viitoare".

ITALIA

Italia a pus la dispoziţie şapte baze de pe teritoriul său şi a început să angajeze de duminică patru bombardiere Tornado pentru neutralizarea radarelor şi a sistemului de apărare antiaeriană. Patru avioane de vânătoare F-16 participă la operaţiuni ca "escortă" a avioanelor Tornado.

Patru baze sunt deja folosite intens de coaliţie: Trapani şi Sigonella în Sicilia, Gioia del Colle în Puglia (sud-est) şi Decimomannu în Sardinia.

Pentru forţele italiene, Trapani găzduieşte trei avioane radar Awacs şi aparatele Tornado ECR italiene (antiradar şi contra apărării antiaeriene), Tornado IDS şi avioane de vânătoare Eurofighter din Grosseto (centru).

CANADA

Canadienii au mobilizat şase bombardiere F-18 la Trapanai, în Sicilia, dintre care patru au făcut luni prima misiune în Libia, dar fără a bombarda obiective. Ottawa a mobilizat de asemenea o fregată în Mediterana.

BELGIA/DANEMARCA/NORVEGIA

Belgia a anunţat trimiterea a şase bombardiere F-16, dintre care patru au efectuat luni prima misiune. Danemarca a aprobat angajarea a patru avioane F-16, a două avioane de vânătoare de rezervă şi a unui avion de transport. Norvegia a trimis şase aparate F-16, dar şi-a suspendat participarea, până ce va fi clarificată problema comandamentului.

Toate aceste aparate au baza la Sigonella, cu excepţia avioanelor norvegiene, care sunt în Creta.

SPANIA

Spania participă cu patru avioane de vânătoare F-18, un avion de alimentare în zbor, un avion de supraveghere maritimă, o fregată şi un submarin. Cele patru aparate F-18 şi un Boeing 707 de alimentare, plecate de la baza Torrejon, în apropiere de Madrid, au ajuns sâmbătă la baza Decimomannu (Sardinia). Două avioane F-18 şi avionul Boeing au participat luni la o misiune "secretă".

GRECIA

Grecia a anunţat că pune la dispoziţie baza NATO din Suda (Creta) şi două baze din vest: Aktion, bază a avioanelor de supraveghere Awacs, şi Andravida. La Suda sunt deja staţionate patru avioane americane (un RC-135, un C-130, două aparate de alimentare KC-135), precum şi un C-160 francez.

NATO

NATO, în retragere, joacă în special un rol complementar. Avioanele radar Awacs ale Alianţei sunt deja prezente în Mediterana şi zboară 24 de ore din 24 de o săptămână. NATO a mobilizat recent trei nave în aceeaşi zonă, dar potrivit Franţei, ar putea veni "în sprijin în câteva zile".

ŢĂRILE ARABE

Qatarul a decis să mobilizeze "patru avioane", a anunţat duminică Franţa. Potrivit Ministerului grec al Apărării, şase aparate Mirage din Qatar erau aşteptate luni la baza din Suda.

Un diplomat al ONU a anunţat, de asemenea, ajutorul Emiratelor Arabe Unite, dar acestea au anunţat că rolul lor în Libia se limitează la un "ajutor umanitar".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici