Acest proiect de descentralizare a agiatat clasa politică sârbă în ultimele lui, unele partide, în special opoziţia naţionalistă şi ultranaţionalistă, temându-se că acesta va favoriza tendinţele separatiste.
Potrivit acestui document, Voivodina ar putea semna acorduri cu alte regiuni situate în străinătate, dar nu cu alte state.
Adunarea regională nu va putea redacta texte cu regim de lege, iar provincia va dispune de o bancă de dezvoltare. Oraşul Novi Sad (situat la 70 de kilometri nord de Blegrad) va fi „capitala administrativă” a Voivodinei.
Documentul prevede totodată că Guvernul de la Belgad ar putea cere Curţii Constituţionale să verifice constituţionalitatea sau legalitatea unei decizii luate de Voivodina, înainte ca aceasta să intre în vigoare.
Proiectul de descentralizare a fost adoptat la 8 noiembrie de Parlamentul provinciei.
Voivodina, a cărei populaţie se ridică la două milioane de locuitori într-un stat cu o populaţie totală de 7,5 milioane, este una dintre provinciile cele mai prospere ale Serbiei, în special în domeniul agriculturii. Aceasta cuprinde peste 25 de minorităţi, printre care şi cea maghiară, foarte numeroasă. Sârbii sunt însă majoritari în regiune.