- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vezi aici în ce ţări pot călători românii fără viză
Comisia Europeană a publicat marţi un raport privind situaţia regimului de vize între statele membre ale UE şi ţări terţe, în care sunt menţionate şi cele care continuă să impună vize anumitor state europene, inclusiv României, informează un comunicat al CE.
Vezi aici în ce ţări poţi să călătoreştii fără viză (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
Documentul notează că unele dintre aceste ţări terţe, precum Australia, Brazilia, Brunei, Canada şi Statele Unite, continuă să menţină obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unuia sau mai multor state UE.
Raportul mai constată că o reciprocitate deplină în domeniul vizelor s-a realizat cu Japonia, Panama şi Singapore.
Statele Unite ale Americii
Potrivit documentului, care este cel de-al cincilea adoptat de Comisie, deşi s-au înregistrat progrese în relaţia cu Statele Unite, cinci state membre ale Uniunii Europene (printre care şi România - n.red.) nu au fost încă incluse în Visa Waiver Program (VWP - programul de exceptare de la obligaţia vizelor de călătorie).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Se deschid secțiile de votare în toată România
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
În ceea ce priveşte Sistemul Electronic american de Autorizare a Călătoriilor (ESTA), Comisia Europeană se declară foarte îngrijorată de perspectiva introducerii unei taxe pentru utilizarea ESTA. Prin intermediul a numeroase demersuri, UE a precizat clar că introducerea unei asemenea taxe ar constitui o povară în plus pentru cetăţenii europeni care călătoresc în Statele Unite şi ar veni în contradicţie cu angajamentul privind contactele şi cooperarea transatlantice.
Canada
În ceea ce priveşte Canada, raportul executivului comunitar menţionează menţinerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari, precum şi reintroducerea, din 14 iulie 2009, a acestei cerinţe pentru cetăţenii cehi.
Referitor la această reintroducere, Comisia Europeană a pregătit un raport ad-hoc separat, dat fiind că este prima dată când o ţară terţă re-impune obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unui stat membru. Bruxelles-ul îşi exprimă speranţa că această situaţie regretabilă va fi soluţionată până la sfârşitul lui 2009, în caz contrar va recomanda impunerea de vize anumitor categorii de cetăţeni canadieni, inclusiv deţinătorilor de paşapoarte diplomatice şi de serviciu.
Japonia
În privinţa Japoniei, documentul constată că, în urma campaniei de informare desfăşurată de România cu privire la condiţiile în care cetăţenii români pot călători fără viză în această ţară şi a delegării unui ataşat pentru afaceri interne la Tokyo, obligativitatea vizelor a fost ridicată temporar în cazul românilor în perioada 1 septembrie 2009 - 31 decembrie 2011.
Panama
De asemenea, Panama a informat Comisia că, începând cu 19 septembrie 2008, cetăţenii români şi bulgari nu mai sunt obligaţi să obţină vize pentru a călători pe teritoriul acestei ţări.
Singapore
De la 1 noiembrie 2008, Singapore oferă cetăţenilor tuturor celor 27 de state membre ale UE un permis de călătorie de 90 de zile şi o viză de şedere de 90 de zile, la momentul sosirii în ţară.
Australia
În privinţa Australiei, introducerea sistemului eVisitors a permis acordarea unui tratament egal pentru cetăţenii tuturor celor 27 de state membre ale UE, precum şi ai celor asociate Acordului Schengen. Totuşi, implementarea sistemului va fi monitorizată cu atenţie.
Brazilia
În cazul Braziliei, s-a ajuns la o înţelegere asupra unui proiect de acord privind exceptarea de la obligativitatea vizelor pentru şedere de scurtă durată a cetăţenilor care deţin paşapoarte obişnuite.
Comisia Europeană se aşteaptă să ajungă la un acord privind exceptarea de la obligativitatea acestor vize şi pentru deţinătorii de paşapoarte diplomatice, paşapoarte de serviciu şi paşapoarte oficiale.
Brunei
În privinţa Bruneiului, Bruxellesul va continua consultările cu autorităţile acestei ţări în scopul de a obţine exceptarea tuturor statelor membre de la obligativitatea vizelor pentru o şedere de 90 de zile.
Vicepreşedintele CE Jacques Barrot, comisar pentru Justiţie, Libertate şi Securitate, a subliniat utilitatea mecanismului de reciprocitate: "Cel de-al cincilea Raport demonstrează în mod clar că - în pofida regresului înregistrat în cazul Canadei - dialogul cu ţările terţe pe baza noului mecanism de reciprocitate în materie de vize s-a dovedit încă o dată eficient, având ca rezultat posibilitatea ca toţi cetăţenii noştri să călătorească fără vize în alte trei ţări".
Documentul, a adăugat el, "mai arată şi că unele ţări terţe continuă să nu permită călătoria fără viză pentru toţi cetăţenii UE. Raportul ad-hoc prezintă, din păcate, primul caz de inversare a reciprocităţii vizelor odată cu introducerea de către Canada a noului mecanism de reciprocitate în materie de vize pentru Cehia".
"Este un lucru foarte regretabil şi sunt hotărât să asigur respectarea pe deplin a principiului reciprocităţii vizei", a conchis Barrot.
Comisia Europeană va continua dialogul că ţările care nu oferă încă reciprocitate deplină tuturor statelor UE şi va elabora următorul raport pe această temă înainte de 30 iunie 2010.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO