Vicepremierul britanic anunţă un referendum privind sistemul electoral în mai 2011

Vicepremierul britanic, Nick Clegg, a anunţat luni organizarea, în mai 2011, a unui referendum asupra reformării sistemului electoral, care ar putea pune în dificultate noua coaliţie dintre conservatori şi liberal-democraţi.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul britanic anunţă un referendum privind sistemul electoral în mai 2011

Vicepremierul britanic anunţă un referendum privind sistemul electoral în mai 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reformarea sistemului electoral este o revendicare mai veche a liberal-democraţilor, care apreciază că actualul sistem de vot uninominal majoritar într-un tur este foarte nefavorabil şi promovează bipartidismul conservatori-laburişti.

Această reformă are scopul să "ofere le ofere alegătorilor putere asupra unui subiect atât de important, cum este modul în care sunt aleşi deputaţii lor", a declarat Nick Clegg ]n Camera Comunelor, în prezenţa premierului conservator, David Cameron.

Conservatorii au acceptat principiul unui referendum asupra "votului alternativ", susţinut de liberal-democraţi, pentru a-i convinge pe aceştia să formeze o coaliţie guvernamentală după alegerile din mai, însă în campania pentru referendum vor milita împotriva proiectului de reformă.

În aceeaşi zi urmează să se desfăşoare şi alegeri locale în Anglia şi alegeri pentru desemnarea reprezentanţilor adunărilor regionale scoţiene şi galeze, ceea ce ar permite, potrivit lui Nick Clegg, realizarea unei economii de 12 milioane de lire sterline.

Liderul democrat-liberal a anunţat, de asemenea, că următoarele alegeri legislative vor avea loc la 7 mai 2015 şi că numărul de membri ai Camerei Comunelor va fi redus de la 650 la 600. "Iată cum se restabileşte încrederea în politică", a declarat el.

Votul alternativ (sau preferenţial) este un mod de scrutin utilizat în Australia, care le permite alegătorilor să îi claseze pe candidaţi în ordinea preferinţelor. Voturile obţinute de candidatul cu cele mai puţine voturi sunt distribuite, ulterior, între candidaţii cel mai bine plasaţi.

În opinia unor comentatori politici din Marea Britanie, acest referendum este unul cu risc ridicat pentru coaliţia lui David Cameron. "Obţinerea unui rezultat pozitiv (la refrendum) este de-acum percepută de numeroşi liberal-democraţi ca principala motivaţie, iar pentru unii este chiar singurul (motiv), de a se afla în (această) coaliţie", aprecia Andrew Rawnsley în publicaţia The Observer.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici