Într-un discurs în Parlamentul European, înaltul oficial s-a declarat „întristat” de scenele de violenţă din Barcelona şi a atribuit vina asupra guvernului regional catalan. Timmermans susţine că guvernul central de la Madrid a avut dreptul să folosească „forţa proporţionată” pentru a menţine ţara unită în faţa unui referendum ilegal.
„Respectul pentru statul de drept nu este opţional, este fundamental. Dacă legea nu vă oferă ceea ce doriţi, puteţi contesta legea, puteţi lucra pentru a schimba legea, dar nu puteţi ignora legea. Există un consens general că guvernul regional din Catalonia a ales să ignore legea când a organizat referendumul din duminica trecută. Asta nu schimbă faptul că am văzut cu toţii acele imagini triste. Violenţa nu rezolvă nimic în politică. Nu reprezintă niciodată un răspuns, o soluţie şi nu poate fi niciodată folosită ca o armă sau instrument. Niciunul dintre noi nu vrea să vadă violenţă în societăţile noastre. Cu toate acestea, este datoria fiecărui guvern să respecte statul de drept şi acest lucru necesită, uneori, utilizarea proporţionată a forţei. Uniunea noastră nu este un stat, ci este o comunitate de drept. Nu trebuie să pierdem din vedere acest lucru„, a spus Frans Timmermans.
Vicepreşedintele Comisiei Europene a avertizat că este esenţial ca statele membre UE să-şi susţină Constituţiile cu ajutorul instrumentelor comunitare care garantează democraţia.
„Înţelegem că oamenii voiau să-şi exprime opiniile. Libertatea de exprimare este un drept fundamental pentru toţi cetăţenii europeni, dar o opinie nu este mai valoroasă decât alta pentru că este exprimată mai zgomotos. Dacă credeţi că sunteţi atât de pasionaţi de un lucru încât puteţi ignora statul de drept, să fiţi conştienţi de faptul că un lucru despre care credeţi că funcţionează acum pentru voi poate fi folosit împotriva voastră de către alţii care s-ar putea simţi la fel de pasionaţi în poziţia lor„, a mai spus Timmermans.
Frans Timmermans a făcut un apel la guvernul spaniol şi la autorităţile catalane să iniţieze dialogul pentru soluţionarea crizei.
„Comisia le-a cerut tuturor actorilor relevanţi să treacă rapid de la confruntare la dialog … E timpul să discutăm. Pentru a găsi o cale de ieşire din impas, lucrând în cadrul ordinii constituţionale a Spaniei„, a precizat oficialul UE.
Guvernul central de la Madrid şi Uniunea Europeană nu recunosc referendumul din 1 octombrie privind apartenenţa regiunii autonome Catalonia la Spania, deşi 90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi.