- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Victimele deversării din Ungaria solicită daune totale de la firma ce deţine rezervorul spart
Mai mulţi locuitori din Kolontar, satul din vestul Ungariei afectat luni de o deversare de noroi roşu, au cerut să fie despăgubiţi în totalitate de firma care deţine rezervorul spart, în cadrul unei reuniuni publice organizate în sat miercuri, transmite MTI.
Victimele deversării din Ungaria solicită daune totale de la firma ce deţine rezervorul spart (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Locuitorii au anunţat că intenţionează să dea în judecată firma de alumină MAL Rt, care deţine rezervorul. Ei au precizat că nu ar dori să se întoarcă înapoi în zona inundată şi parţial distrusă a oraşului şi au cerut demolarea restului clădirilor aflate în imediata apropiere a rezervorului.
Participanţii la această reuniune s-au declarat nemulţumiţi de faptul că directorul tehnic al companiei a dat răspunsuri "evazive" la întrebările lor şi au cerut organizarea unei alte reuniuni joi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Potrivit primarului satului, 35 de case din cele peste 280 avariate nu mai pot fi locuite, în urma dezastrului ecologic. Patru persoane au murit şi mai multe au fost date dispărute în Kolontar.
În satul vecin Devecser, locuitorii solicită înlocuirea solului în întreaga zonă contaminată şi în împrejurimi, a declarat primarul Tamas Toldi, după organizarea unei reuniuni în acest oraş, miercuri seară. Cinci case au fost distruse complet de deversările toxice şi sute de gospodării sunt private în continuare de apă sau gaz. Miercuri dimineaţă, şcoala şi grădiniţa din localitate au fost redeschise, a menţionat primarul. Terenul arabil şi grădinile nu mai pot fi folosite până la schimbarea completă a solului, dar apa potabilă din localitate este sigură, a adăugat Toldi.
Pagubele provocate de deversarea de noroi roşu sunt estimate la aproximativ zece miliarde de forinţi sau 37 de milioane de euro.
Ministerul ungar al Justiţiei a anunţat că Ungaria este complet sigură pentru vizitatori, după recenta spargere a rezervorului cu noroi roşu în vestul ţării, accident în urma căruia au murit cel puţin patru persoane.
Echipele de intervenţii depun eforturi intense pentru a limita răspândirea deversării toxice care a inundat satele de lângă oraşul Ajka.
Efectul alcalin al noroiului roşu care a ajuns în râul Marcal poate fi neutralizat înainte de a ajunge în râul Raba şi apoi în Dunăre, un fluviu european, a declarat, miercuri, ministrul de Interne, Sandor Pinter.
Mai mulţi experţi din Uniunea Europeană sunt preocupaţi însă de faptul că dezastrul ar putea avea implicaţii transnaţionale.
"Nu mai suntem îngrijoraţi doar de mediul ungar, poluarea ar putea trece de graniţe", a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Mediu, Joe Hennon. El a adăugat că, dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar intra în vigoare reglementările UE din domeniul mediului.
Experţi de mediu din statul vecin Slovacia au afirmat că monitorizează cu regularitate informaţiile privind deversarea şi insistă că poluarea probabil nu va ajunge în Dunăre. La rândul său, România a cerut Ungariei să îi furnizeze cu regularitate datele noi referitoare la situaţie şi a oferit asistenţă tehnică în contracararea efectelor dezastrului.
O ofertă de asistenţă a venit şi din partea Spaniei, care s-a confruntat cu o experienţă similară în 1998, când substanţe toxice provenind dintr-un rezervor spart au ajuns în râul Guadimar.
Fabrica de alumină MAL, care deţine rezervorul, a subliniat că nu este vinovată de producerea dezastrului şi că nu avea cum să prevadă producerea acestuia. Greenpeace şi alte organizaţii de mediu au sugerat că accidentul a fost provocat de depozitarea în rezervor a unei cantităţi prea mari de noroi roşu, dar Greenpeace şi-a retras o declaraţie anterioară, potrivit căreia imagini din satelit arătau că fisurarea rezervorului era vizibilă înainte de accident.
Eurodeputatul ungar Janos Ader a propus în Parlamentul European crearea unui fond european în caz de dezastru, care să înlocuiască actualul fond de solidaritate. Astfel, ar urma să fie alocate resurse proporţionale cu distrugerile produse.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO