Victimele secrete ale ”războiului” nedeclarat dus de Rusia. Mărturiile celor implicaţi în luptele din Ucraina

Conflictul din Ucraina a dus la pierderea de numeroase vieţi omeneşti, unele dintre victime fiind militari ruşi trimişi pe teritoriul Ucrainei în secret, puterea de la Kremlin afirmând că Rusia nu este implicată în niciun fel în aceste evenimente.

Urmărește
12243 afișări
Imaginea articolului Victimele secrete ale ”războiului” nedeclarat dus de Rusia. Mărturiile celor implicaţi în luptele din Ucraina

Victimele secrete ale ”războiului” nedeclarat dus de Rusia. Mărturiile celor implicaţi în luptele din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anton Tumanov, un sergent de 20 de ani din armata rusă, şi-a dat viaţa pentru ţara sa, însă aceasta nu recunoaşte. Mama sa ştie însă că Anton a fost ucis în Ucraina de un atac cu rachete, pe 13 august 2014, scrie Business Insider.

”Nu înţeleg de ce a murit. De ce nu putem lăsa oamenii din Ucraina să-şi rezolve problemele singuri? De ce oamenii de la putere, care l-au trimis pe Anton acolo, nu recunosc şi nu spun exact ce s-a întâmplat cu el?”, întreaba Yelena Tumanova, care a aflat despre moartea fiului ei de la un camarad al acestuia.

Kremlinul insistă că niciun soldat rus nu s-a alăturat separatiştilor din Ucraina. În conferinţa anuală din luna decembrie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că combatanţii ruşi din regiunea ucraineană Donbas sunt voluntari care au răspuns ”unei chemări a inimii”.

Activişti pentru drepturile omului au înregistrat minim 40 de decese care ar fi avut loc în conflict, însă majoritatea cred că este vorba de fapt despre sute de morţi. Procurorii refuză însă să deschidă investigaţii asupra deceselor, soldaţii devenind astfel pierderi ale unui război nedeclarat.

Oficial, Anton Tumarov a murit în timpul serviciului militar ”la un punct temporar al unităţii militare 27777”, a căreia bază permanentă este în Cecenia. Certificatul său de deces, înregistrat la un centru din Rostov-Don pe 18 august, spune că militarul a murit din cauza unei răni provocate de explozie, din cauza pierderii masive de sânge. Documentul nu specifică dacă decesul a fost provocat de „ostilităţi militare„, ci spune că originea acestuia ”nu este stabilită”.

Anton Tumarov este doar unul dintre militarii care au fost nevoiţi să se întoarcă în armată pentru că nu au găsit altceva de muncă.

”Am încercat să-l conving să nu se întoarca din cauza a ceea ce se întâmpla în Ucraina. Dar preşedintele nostru a spus că niciunul dintre soldaţii noştri nu va fi trimis acolo, că sunt doar ucraineni care se luptă între ei, şi eu am crezut asta”, a declarat mama soldatului ucis.

Deşi oficial se afla într-o tabără din regiunea Rostov pentru exerciţii militare, Anton era trimis regulat în Ucraina cu unitatea sa, 27777, pentru a livra arme şi vehicule militare rebelilor. Pe 10 august, soldatul şi-a anunţat mama prin telefon că va fi trimis la Doneţk, pentru a ajuta miliţia împotriva rebelilor. A doua zi, mama lui Anton a primit de la acesta ultimul mesaj, pe o reţea de socializare: ”Am predat telefonul. Am plecat în Ucraina”.

Yelena Tumarova a flat ce s-a întâmplat cu fiul ei de la colegii acestuia: ”Pe 11 august ni s-a dat ordin să scoatem plăcuţele de identificare ale vehiculelor militare, să ne schimbăm în costume de camuflaj şi să ne legăm pânze albe pe mâini şi picioare. La graniţă am primit mai multă muniţie. Pe 11 şi 12 august am trecut pe teritoriul ucrainei. Pe 13 august, am fost atacaţi cu rachete, iar Anton a murit. În acel moment ne aflam în Ucraina, într-un oraş de lângă Doneţk”, este mărturia unuia dintre camarazii soldatului ucis.

Serghei Krivenko, şeful unui grup civil din Moscova care ajută soldaţii şi familiile acestora să îşi protejeze drepturile, spune că activiştii sunt siguri de moartea a cel puţin 40 de militari ruşi în acest an, dar numărul acestora ar putea fi de câteva sute.

Un ofiţer rus a recunoscut că au existat decese în rândul armatei, însă nu a dat detalii despre locul şi modul în care s-au produs acestea.

”Rusia nu este oficial în război deci ar trebui să existe o anchetă în cazul fiecărui deces, dar autorităţile ne refuză cererile”, a declarat krivenko.

Mai mulţi soldaţi au relatat cum au fost trimişi în Ucraina pentru a livra arme.

Lev Shlosberg, un poliţist militar din Rusia, spune că victimele sunt înconjurate de secrete şi teamă. ”Numeroşi ruşi au murit în Ucraina, iar familiile lor sunt revoltate, dar nu vorbesc deoarece se tem pentru vieţile lor”.

Bărbatul spune că a vorbit cu rudele victimelor şi cu soldaţi care au luptat în estul Ucrainei, însă cu toţii vor să rămână anonimi: ”Oamenii din Rusia trăiesc în teroarea impusă de autorităţi”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici