Victoria extremei drepte în primul tur al alegerilor din Franţa determină partidele franceze să construiască un front împotriva dreptei radicale

  • Partidele politice din Franţa s-au grăbit luni să construiască un front care să blocheze calea spre guvernare a partidului de extremă-dreapta Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen.
  • Rezultatele finale ale primului tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franţa, desfăşurate pe 30 iunie, arată că formaţiunea extremistă s-a clasat pe primul loc, cu 33% din voturi.
2785 afișări
Imaginea articolului Victoria extremei drepte în primul tur al alegerilor din Franţa determină partidele franceze să construiască un front împotriva dreptei radicale

Victoria extremei drepte în primul tur al alegerilor din Franţa determină partidele franceze să construiască un front împotriva dreptei radicale

RN şi aliaţii săi au câştigat turul de duminică cu 33% din voturi, urmaţi de blocul extremei stângi, cu 28%, şi de centriştii preşedintelui Emmanuel Macron, care au obţinut doar 20%, potrivit rezultatelor oficiale comunicate de Ministerul francez de Interne, scrie Reuters.

Liderii partidului de stânga Noul Front Popular şi ai alianţei centriste a lui Macron au indicat duminică seară că îşi vor retrage propriii candidaţi în circumscripţiile în care un alt candidat a obţinut un scor mai mare, o decizie luată pentru a învinge RN în turul doi.

Cu toate acestea, nu era clar dacă un astfel de pact se va aplica întotdeauna în cazul în care candidatul de stânga face parte din partidul de extremă stânga La France Insoumise (LFI) al lui Jean-Luc Melenchon, unul dintre principalii membri ai Noului Front Popular, notează Reuters.

Duminică, 30 iunie, a avut loc primul tur al alegerilor parlamentare anticipate în Franţa, în urma cărora extrema dreaptă a fost proclamată învingătoare, cu 33% din voturi. Decizia de a organiza aceste alegeri a fost luată de preşedintele Emmanuel Macron la scurt timp după anunţarea rezultatelor alegerilor europene din 9 iunie, acolo unde extrema dreaptă, a lui Marine Le Pen, s-a clasat tot pe primul loc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici