Victoria lui Barack Obama, sinonimă cu "schimbarea", salutată în toată lumea

Alegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al Statelor Unite a fost salutată în toată lumea prin mesaje care fac referire deseori la termeni ca "schimbare" şi "speranţă", cuvinte-cheie ale campaniei candidatului democrat.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Victoria lui Barack Obama, sinonimă cu "schimbarea", salutată în toată lumea

Victoria lui Barack Obama, sinonimă cu "schimbarea", salutată în toată lumea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat într-o scrisoare trimisă preşedintelui american ales că "victoria strălucită" a lui Obama a dat naştere la "o speranţă imensă".

"Primiţi cele mai călduroase felicitări din partea mea şi a poporului francez. Victoria strălucită recompensează angajamentul dumneavoastră faţă de cetăţenii americani", a precizat preşedintele francez.

"Prin alegerea dumneavoastră, poporul american a ales schimbarea, deschiderea şi optimismul", a adăugat el.

"Într-un moment în care trebuie să facem faţă unor provocări imense, alegerea dumneavoastră aduce în Franţa, în Europa şi în restul lumii mari speranţe. Acelea privind o Americă deschisă, solidară şi puternică, care va arăta din nou calea, împreună cu partenerii săi, prin forţa exemplului şi a menţinerii principiilor sale", a menţionat Sarkozy.

"Franţa şi Europa, care sunt unite cu Statele Unite prin legături istorice, prin valori şi prietenie, vor aduce un nou suflu în colaborarea cu America pentru menţinerea păcii şi prosperităţii în lume", a adăugat el.

În numele preşedinţiei semestriale franceze a Uniunii Europene, ministrul de Externe, Bernard Kouchner i-a urat "cel mai mare succes" lui Barack Obama.

"Franţa, Europa, comunitatea internaţională au nevoie de dinamismul său, de lupta sa împotriva nedreptăţilor şi de dorinţa sa de a progresa către o lume mai stabilă, mai sigură şi mai corectă", a precizat el.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat de asemenea că a venit momentul unui "angajament reînnoit între Europa şi Statele Unite ale Americii".

"Avem nevoie de un nou acord («new deal») pentru o nouă lume. Sper sincer că sub conducerea preşedintelui Obama, Statele Unite îşi vor uni forţele cu Europa pentru a aduce acest «New Deal» în beneficiul societăţilor noastre şi al lumii întregi", a declarat Barroso.

Preşedintele chinez Hu Jintao l-a felicitat pe Barack Obama şi a declarat că vrea să ducă relaţiile dintre China şi Statele Unite la "un nou nivel" evocând o "nouă perioadă istorică".

Premierul japonez Taro Aso i-a trasmis felicitări lui Obama promiţând să consolideze relaţiile cu Statele Unite, principalul aliat al Japoniei.

Relaţiile dintre Israel şi Statele Unite vor avea, după victoria lui Barack Obama, "un viitor frumos", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor.

Citeşte mai multe despre victoria lui Barack Obama, salutată în toată lumea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici