- Home
- Externe
- CAIRO, (16.01.2014, 09:07)
- Valentin Vidu - Mediafax
Victorie asigurată a taberei "da" în referendumul din Egipt, un plebiscit pentru comandantul armatei
Victoria taberei "da" în referendumul constituţional din Egipt era sigură miercuri, însă puterea spera la o prezenţă de peste 50% pentru legitimarea unei candidaturi la prezidenţiale a comandantului armatei, care l-a destituit pe fostul preşedinte islamist.
Urmărește
546 afișări
Victorie asigurată a taberei "da" în referendumul din Egipt, un plebiscit pentru comandantul armatei
Acest referendum pare să fie un plebiscit pentru generalul Adbel Fattah el-Sisi, noul şi foarte popularul cel mai puternic om din ţară. Guvernul, condus de facto de către militari, nu a ascuns că o participare puternică ar legitima destituirea lui Mohamed Morsi, în iulie, calificată drept "lovitură de stat" de către adversari.
Generalul al-Sisi, comandantul suprem al armatei, vicepremier şi ministru al Apărării, nu şi-a ascuns intenţiile. Cu trei zile înaintea referendumului privind adoptarea noii Constituţii, abia diferită de cea dinainte, el a promis că va candida la preşedinţie, în alegerile prevăzute în acest an, "dacă poporul (i-)o cere", îndemnând la un vot masiv în favoarea legii fundamentale.
"Sperăm la o participare de peste 50%", a declarat miercuri seara pentru AFP Hani Salah, un purtător de cuvânt al Guvernului, la finalul celor două zile de scrutin. Potrivit autorităţilor, rezultatele oficiale finale urmează să fie anunţate "în decurs de 72 de ore".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Patrimoniul naţional, expus riscurilor în Olanda: Ce arată controlul guvernamental
-
Autorităţile din Grecia au declarat stare de urgenţă pe insula Santorini
-
Ucrainenii efectuează un nou atac terestru pe teritoriul Rusiei. Moscova susţine că ucrainenii sunt în ofensivă în regiunea Kursk
Potrivit primelor estimări, anunţate miercuri seara de presa de stat, cel puţin 50% dintre alegători au aprobat noua Constituţie. Nivelul participării nu era cunoscut încă.
Într-un comunicat publicat după închiderea secţiilor de votare, un purtător de cuvânt al armatei a mulţumit "mulţimii" alegătorilor că a participat la ceea ce a numit "bătălia istorică a referendumului".
Victoria taberei "da" nu provoacă vreo urmă de îndoială, în contextul în care vasta majoritate a egiptenilor s-a raliat în ultimele şase luni - la semnalul cvasiunanim al presei - în spatele puterii care l-a destituit şi arestat pe Morsi, primul preşedinte ales democratic în Egipt, şi care a reprimat în sânge orice manifestaţie a susţinătorilor islamişti ai acestuia.
La cozi, aşteptând să intre în secţii de votare din Cairo, marţi şi miercuri, aproape toţi alegătorii intervievaţi de AFP îşi exprimau în mod ferm intenţia de a vota "pentru generalul el-Sisi" şi "împotriva (mişcării islamiste) Fraţii Musulmani", considerată "teroristă", după ce a câştigat toate alegerile organizate de la îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la putere în 2011.
- Peste 350 de arestări
În cele două zile de scrutin, peste 350 de persoane au fost arestate pentru tulburarea operaţiunilor de votare, potrivit Ministerului de Interne. Marţi, nouă persoane au fost ucise în cursul unor manifestaţii pro-Morsi, iar o bombă a explodat la Cairo, înaintea deschiderii secţiilor de votare.
Din noua Constituţie au fost îndepărtate clauze care deschideau calea unei islamizări a legii şi care au provocat tensiuni în mandatul lui Morsi, însă puterile instituţionale au fost modificate nesemnificativ, influenţa armatei în viaţa politică fiind consolidată încă un pic.
Constituţia elaborată în timpul puterii mişcării Fraţilor Musulmani, în 2012, a obţinut 64% din voturi, însă doar 33% dintre alegători s-au prezentat la urne. În opinia unor experţi, actuala putere s-ar mulţumi chiar şi cu un nivel de participare cu puţin mai mare, pentru a-şi clama victoria.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: Referendum constituţional în Egipt, un adevărat plebiscit pentru comandantul armatei - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație în cazul morții Monalisei Liuba. Când ar fi decedat, de fapt, după ce a ajuns la salon
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați | Ce înălțime ar trebui să aibă iubita/soția ta, în funcție de înălțimea ta
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:23
Astronomii ar putea folosi arme nucleare pentru a devia asteroidul 2024 YR4
-
astăzi, 16:57
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1079. Primele avioane de luptă franceze Mirage au ajuns în Ucraina / Azerbaidjanul va livra Ucrainei ajutor umanitar de un milion de dolari / Zelenski: Operaţiunea Ucrainei în regiunea Kursk ar putea deveni „parte importantă” a procesului de negocieri