VIDEO: 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz. Ronald Lauder: Este o cicatrice cumplită. Nu se va vindeca niciodată şi durerea nu va înceta

Ceremonii comemorative au avut loc, luni, în prezenţa supravieţuitorilor şi a numeroşi lideri politici, la exact 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, a participat şi el la ceremonii.

Urmărește
4188 afișări
Imaginea articolului VIDEO: 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz. Ronald Lauder: Este o cicatrice cumplită. Nu se va vindeca niciodată şi durerea nu va înceta

Sursa FOTO: Profimedia Images

Preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, a adus un omagiu supravieţuitorilor Holocaustului, în cadrul ceremoniei susţinute la 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz.

Lauder a declarat că Auschwitz este o „cicatrice cumplită”. „Nu se va vindeca niciodată şi durerea nu va înceta”, a spus acesta. 

În urmă cu exact 75 de ani, pe 27 ianuarie 1945, armata sovietică a ajuns în lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau şi i-a eliberat pe cei care supravieţuiseră crimelor naziste.

"Supravieţuitorii vor fi cei mai importanţi oaspeţi ai evenimentului de comemorare a 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz. Ne aşteptăm ca pe 27 ianuarie 2020 să fie prezenţi la Memorial aproximativ 200 de supravieţuitori, din întreaga lume. O delegaţie de aproximativ 120 de supravieţuitori de la Auschwitz şi ai Holocaustului, din SUA, Canada, Israel, Australia şi numeroase ţări europene, vor putea participa la principala ceremonie comemorativă organizată la 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, datorită sprijinului acordat de Fundaţia memorială Auschwitz-Birkenau din New York, condusă de Ronald S. Lauder", anunţă organizatorii evenimentului, pe pagina web oficială.

Ceremoniile comemorative de anul acesta sunt organizate sub sloganul "Avem o premoniţie sumbră, pentru că ştim", atribuit lui Załmen Gradowski, un evreu polonez, fost prizonier la Auschwitz, ucis în octombrie 1944.

Evenimentul comemorativ va fi deschis de preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda. Vor urma discursuri ale supravieţuitorilor de la Auschwitz. În cadrul ceremoniei, va rosti un discurs şi Ronald S. Lauder, reprezentantul asociaţiei "Pilonii de comemorare", precum şi dr. Piotr M. A. Cywiński, directorul Memorialului Auschwitz. Vor fi oficiate ceremonii religioase ecumenice. Un cort special va fi ridicat deasupra "Porţii Morţii", din fostul lagăr Auschwitz II-Birkenau.

Delegaţii din zeci de ţări vor participa la ceremonii

La ceremonii vor asista delegaţii din zeci de ţări, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene, Consiliului Europei, Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Organizaţiei ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Potrivit organizatorilor, la ceremonie va fi prezent premierul României, Ludovic Orban.

Vor fi prezenţi şi preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, regele Philippe al Belgiei, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, premierul croat, Andrej Plenković, premierul Franţei, Édouard Philippe, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, premierul Ungariei, Viktor Orban, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, şi premierul Republicii Moldova, Ion Chicu.

La ceremoniile comemorative vor participa şi regele Olandei, Willem-Alexander, regele Spaniei, Felipe al VI-lea, premierul Serbiei, Ana Brnabici, ambasadorul Rusiei, Serghei Andreiev, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Din partea Statelor Unite va participa Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei. Va fi prezent şi Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Conform datelor istorice, în lagărul nazist de exterminare Auschwitz au fost ucise, în perioada 1940-1945, peste un milion de persoane, în principal etnici evrei.

Supravieţuitor de la Auschwitz de origine română: Atrocităţile de acest fel nu trebuie să se repete

Noile generaţii trebuie să ştie ce s-a întâmplat la Auschwitz, pentru ca astfel de atrocităţi să nu se repete, afirmă un supravieţuitor din fostul lagăr de exterminare nazist originar din România.

„Am vrea ca noua generaţie să ştie prin ce am trecut noi, pentru ca astfel de lucruri să nu se repete niciodată", afirmă, la ceremoniile comemorative de la Auschwitz, David Marks, în vârstă de 91 de ani, originar din România.

David Marks şi-a pierdut 35 de membri ai familiei extinse după ce au fost duşi la Auschwitz dintr-un sat din România, conform agenţiei Associated Press.

„Un dictator nu se instalează de la o zi la alta, aceste lucruri se întâmplă prin paşi foarte mici. Dacă nu suntem atenţi, într-o zi ne trezim că este prea târziu", atrage atenţia el.

Mulţi supravieţuitori ai Holocaustului au avertizat, la 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz, că antisemitismul este în creştere în multe ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici