Blue Abyss, construită de compania britanică ce poartă acelaşi nume, va avea o adâncime de 50 de metri. Potrivit estimărilor
Daily Mail, piscina va măsura pe verticală aproximativ jumătate din mărimea Turnului Elizabeth din Westminster, care găzduieşte celebrul Big Ben.
Totuşi, curajoşii care îşi închipuie deja senzaţia pe care le-o va putea oferi o şedinţă de înot în „abisul albastru” nu trebuie să se entuziasmeze prea tare. Piscina nu va fi deschisă publicului amator, ci va avea utilizări specifice, în domeniul ştiinţific. Astfel, bazinul va face parte dintr-un centru de cercetare, testare şi instruire care deserveşte sectoarele energetice, precum şi cele de apărare sau spaţiale.
Piscina va deveni primul centru comercial de formare a astronauţilor la nivel mondial. Aceştia se antrenează sub apă, pentru a simula condiţiile gravitaţionale din spaţiu. Comparativ, piscina de antrenament folosită în prezent de astronauţii NASA, în Laboratorul Neutral Buoyancy, situat lângă Centrul Spaţial Johnson din Houston, Texas, are o adâncime de doar 12 metri.
Bazinul va fi de folos şi în alte privinţe, făcând promisiuni atrăgătoare pentru domenii precum energia offshore, apărarea maritimă, ecologia oceanică, ori scufundările comercială. În plus, va ajuta la dezvoltarea roboţilor submarini operaţi de la distanţă. Ca să nu mai vorbim despre avantajele pe care le-ar putea oferi industriei cinematografice, în cazul filmărilor subacvatice, după cum preconizează iniţiatorii proiectului.
Locul a fost deja ales şi se află în proximitatea aeroportului Cornwall Newquay. Lucrările vor fi demarate imediat după obţinerea aprobărilor necesare, iar perioada alocată construcţiei este de 18 luni, cu finalizare în al doilea trimestru al anului 2023.
Proiectul e sprijinit de Tim Peake, primul astronaut englez care a petrecut şase luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în decembrie 2015: „Cornwall este locul perfect pentru Blue Abyss, o regiune cu un potenţial mare pentru ambiţiile noastre aeriene, aerospaţiale şi în câmpul energiei regenerabile”.
Conform companiei Blue Abyss, proiectul va crea 160 de locuri de muncă şi va genera anual 8 milioane de lire sterline pentru economia locală.
După cum se vede şi în imaginile publicate recent, piscina va fi construită în interiorul unei clădiri aparte, în formă de lacrimă, proiectată de arhitectul britanic Robin Partington.
Recordul mondial pentru cea mai adâncă piscină este deţinut de Deepspot din Mszczonów, Polonia, care are o adâncime de 45 de metri şi a fost deschisă în noiembrie 2020. Pe poziţia următoare se clasează Y-40 Deep Joy din oraşul Montegrotto Terme, în nordul Italiei.
Sursă imagini: Facebook Blue Abyss