VIDEO Misterul asasinării lui Kim Jong Nam. De ce l-ar vrea Coreea de Nord mort pe fratele celui mai important om din stat

CNN prezintă trei posibile motive care ar explica asasinarea lui Kim Jong Nam. Fie ca este vorba despre o rivalitate mai veche între fraţi sau o teamă că Kim Jong Nam ar fi dorit să-şi revendice rolul de succesor al tatălui său Kim Jong-Il, motivul este încă un mister, investigaţia fiind în desfăşurare.

Urmărește
6231 afișări
Imaginea articolului VIDEO Misterul asasinării lui Kim Jong Nam. De ce l-ar vrea Coreea de Nord mort pe fratele celui mai important om din stat

Asasinarea lui Kim Jong Nam, de ce l-ar vrea Coreea de Nord mort pe fratele celui important om din stat (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Cele trei posibile cauze ale asasinării lui Kim Jong Nam:
 
1. Separarea de China
 
În 2001 Kim Jong Nam a fost surprins încercând să intre în Japonia cu un paşaport fals. Acesta a spus autorităţilor că voia să viziteze parcul de distracţii Disneyland de la Tokyo. Acest incident a fost privit ca o ruşine pentru Coreea de Nord şi i-a distrus lui Kim Jong Nam orice posibilitate de ai succede tatălui său la conducerea statului. Începând din anul 2003 a trăit în exil în Maco, un teritoriu controlat de chinezi din apropierea Hong Kong-ului.
 
Kim făcea regulat vizite în China şi avea o relaţie apropiată cu Beijing-ul. Relaţia era întreţinută prin unchiul său Jang Song Thaek, al doilea cel mai puternic om din Corea de Nord, după moartea lui Kim Jong II. Jang Song Taek era „sursa de venit a lui Kim Jong Nam şi probabil motivul pentru care chinezii îl protejau“, a declarat Jeffrey Lewis, directorul East Asia Nonproliferation Program.
 
Jang a fost executat în 2013, la ordinul lui Kim Jong Un. Asta a însemnat că Kim Jong Nam a rămas fără cel mai important aliat al său. 
 
„Kim Jong Nam a vorbit despre o abordare pro-reformă în Coreea de Nord şi a încurajat Phenianul să urmeze exemplul Chinei“ declara Zhao Tong, un asociat al Centrului pentru politici globale Carnegie Tsinghua.
 
China este singurul aliat real al Coreei de Nord, dar relaţiile au devenit mai tensionate o dată cu programul nuclear. „Dacă asasinatul este confirmat ca fiind plănuit de Coreea de Nord, asta va afecta negativ speranţele Chinei că liderul Coreei ar putea să se deschidă“ a continuat Zhao.
 
Asta ar duce la o schimbare relaţiilor dintre China şi Coreea de Nord.  
 
 
2. O ameninţare la adresa conducerii
 
Kim Jong Nam, primul copil al liderului coorean Kim Jong II, a fost dat la o parte când tatăl său a părăsit-o pe mama sa pentru dansatoarea Ko Yong Hui, undeva în ani 70. Totuşi el a fost considerat un rival al fratelui său la poziţia de conducător a statului.
 
Nu se ştie exact care au fost jocurile de putere în Phenian, însă, în final,  Kim Jong Un a devenit liderul statului. Michael Maddden un expert în Coreea de Nord consideră că Kim Jong Nam nu a avut o bază suficient de puternică în Phenian, bază care să-i permită să ajungă la putere.
 
„Cu moştenirea lui, Jong Nam a fost văzut de o serie de importanţi lideri nord-cooreni, ca un nepot. Această afecţiune ar fi fost de ajutor dacă Jong Nam s-ar fi hotărât să se prezinte ca un rival al fratelui său“. Este totuşi neclar dacă Jong Nam avea intenţia de a-i succede tatălui său. El a vorbit de multe ori despre necesitatea unei reforme politice şi sociale în Coorea de Nord. Fiul său, Kim Han Sol, a declarat că tatăl său nu era cu adevărat interesat de politică. 
 
3. Rivalitate între fraţi
 
Kim Jonhg Un s-a născut când Kim Jong Nam studia în străinătate şi a fost crescut de o mamă care vedea prima familie a soţului ei ca pe nişte rivali.
 
Conform autorului Gomi, cei doi fraţi nu s-au întâlnit niciodată. Acest lucru nu l-a oprit pe Kim Jong Nam să-l critice pe fratele lui, spunând că acesta este prea slab să conducă şi că este o marionetă pentru un guvern din umbră. Este puţin probabil ca astfel de remarci să fi fost bine primite la Phenian. Confrom zvonurilor, comentariile lui Jong Nam erau cunoscute în Coreea. 
 
Lee Cheol-woo, un parlamentar sud-coorean, a afirmat că Phenianul încearca să-l asasineze pe Kim Jong Nam de cinci ani. De altfel, un nord-coorean acuzat de spionaj în Coorea de Sud în 2012 a declarat că i s-a ordonat să-l ucidă pe Jong Nam. Un alt parlamentar, Kim Byung-kee, a declarat că Jong Nam i-a scris fratelui său, tot în 2012, rugându-l să-i cruţe viaţa. 
 
Toate acestea sunt considerate ipoteze privind cauza asasinării fratelui vitreg al liderului din Coreea de Nord, pe aeroportul din Kuala Lumpur, Malaezia.
 
Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, a fost asasinat în Malaysia, luni, 13 februarie, a anunţat agenţia de ştiri Yonhap şi mai multe instituţii media din Coreea de Sud, citând surse neidentificate. Yonhap, care citează o sursă guvernamentală sud-coreeană, a comunicat faptul că acesta a fost asasinat luni dimineaţa în Malaysia.

Postul de televiziune Chosun a indicat că fratele vitreg al lui Kim Jong-un ar fi fost otrăvit în timp ce se afla la aeroportul din Kuala Lumpur, de către două femei despre care se crede că lucrează pentru autorităţile de la Phenian.

 

 
 
 
 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici