„Aceste acţiuni sunt absolut inacceptabile, nu au nimic de-a face cu protestele, sunt violenţe criminale”, a declarat luni Mark Rutte, potrivit site-ului german Tagesschau.de.
În mai multe oraşe din Olanda au avut loc duminică proteste violente faţă de restricţiile antiepidemice. Peste 130 de protestatari au fost reţinuţi. Numeroase vehicule şi magazine au fost distruse de protestatari.
În centrul oraşului Amsterdam, forţele de ordine au utilizat tunuri de apă pentru dispersarea a aproximativ 1.500 de protestatari. Potrivit postului tv local AT5, de teama violenţelor, autorităţile au luat măsuri speciale de securitate în jurul reşedinţei primarului Femke Halsema.
În oraşul Eindhoven, autorităţile au utilizat gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor. „Este o situaţie suprarealistă, care nu ar fi de aşteptat în Olanda. Aceşti oameni nu protestează, ci folosesc violenţa, atacă agenţii de poliţie. Dacă vom continua în acest fel, ne îndreptăm spre război civil”, a comentat primarul oraşului Eindhoven, John Jorritsma, cerând mobilizarea armatei.
Demonstranţii au incendiat vehicule şi au atacat cu pietre forţele de ordine. În afară de Amsterdam şi Eindhoven, au avut loc proteste şi în Haga, Apeldoorn, Arnheim, Breda, Enschede, Roermond, Tilburg şi Venlo.
Manifestanţii sunt nemulţumiţi de restricţiile antiepidemice, în principal de interdicţia de circulaţie pe timp de noapte. Duminică dimineaţă, autorităţile anunţaseră reţinerea a 25 de persoane şi acordarea a 3.600 de amenzi pentru încălcarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte.
În urmă cu o săptămână, în Amsterdam au avut loc confruntări între protestatari şi forţele de ordine, iar 143 de persoane au fost reţinute.
Guvernul condus de Mark Rutte a demisionat pe 15 ianuarie, dar rămâne în funcţie până la alegerile parlamentare din martie.