VIDEO Protestele COVID escaladează în Guangzhou

Marţi seară, oamenii din Guangzhou, centrul de producţie al Chinei, au intrat în conflict cu poliţiştii, după cum arată înregistrările video de pe reţelele de socializare, în timp ce frustrarea faţă de regulile stricte privind COVID-19 a ajuns la punctul culminant, după trei ani de pandemie.

Urmărește
550 afișări
Imaginea articolului VIDEO Protestele COVID escaladează în Guangzhou

FOTO Twitter

Conform Reuters, ciocnirile din oraşul din sudul ţării au marcat o escaladare a protestelor din weekend care au avut loc în centrul comercial Shanghai, capitala Beijing şi alte oraşe, acesta fiind cel mai mare val de nesupunere civilă din China de când preşedintele Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu.

Resentimentul creşte pe măsură ce economia chineză, afectată de COVID, se poticneşte după zeci de ani de creştere vertiginoasă, care a stat la baza unui contract social nescris între Partidul Comunist aflat la putere şi o populaţie ale cărei libertăţi au fost drastic reduse sub conducerea lui Xi.

Într-un videoclip postat pe Twitter, zeci de poliţişti antirevoltă în echipament pandemic complet alb avansează în formaţie peste ceea ce păreau a fi bariere de izolare dărâmate, în timp ce obiecte zboară spre ei.

Poliţia a fost văzută mai târziu escortând persoane încătuşate către un loc necunoscut.

Un alt clip video a arătat oameni aruncând cu obiecte în poliţie, în timp ce un al treilea a arătat o butelie de gaz lacrimogen aterizând în mijlocul unei mici mulţimi pe o stradă îngustă, oamenii fugind apoi pentru a scăpa de gaze.

Reuters a verificat că videoclipurile au fost filmate în districtul Haizhu din Guangzhou, scena tulburărilor legate de COVID în urmă cu două săptămâni, dar nu a putut stabili când au fost realizate clipurile sau desfăşurarea exactă a evenimentelor şi ce a declanşat ciocnirile.

Postările de pe reţelele de socializare au declarat că ciocnirile au avut loc marţi seara şi au fost cauzate de o dispută privind restricţiile.

Guvernul din Guangzhou, un oraş grav afectat de ultimul val de infecţii, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

China Dissent Monitor, gestionat de Freedom House, organizaţie finanţată de guvernul american, a estimat că cel puţin 27 de demonstraţii au avut loc în China de sâmbătă până luni. Grupul ASPI din Australia a estimat 43 de proteste în 22 de oraşe.

În Zhengzhou, unde se află o mare fabrică Foxconn care produce iPhone şi care a fost scena unor proteste ale muncitorilor din cauza COVID, oficialii au anunţat reluarea "ordonată" a activităţilor comerciale, inclusiv a supermarketurilor, a sălilor de sport şi a restaurantelor.

Cu toate acestea, ei au publicat, de asemenea, o listă lungă de clădiri care vor rămâne în izolare.

Cu câteva ore înainte de aceste anunţuri, oficialii naţionali din domeniul sănătăţii au declarat marţi că China va răspunde "preocupărilor urgente" exprimate de public şi că regulile COVID ar trebui să fie puse în aplicare mai flexibil, în funcţie de condiţiile din fiecare regiune.

Dar, în timp ce relaxarea unor măsuri, care vine în contextul în care China înregistrează zilnic un număr record de cazuri de COVID, pare a fi o încercare de a linişti publicul, autorităţile au început, de asemenea, să îi caute pe cei care au participat la protestele recente.

Într-o declaraţie care nu s-a referit la proteste, organul de vârf al Partidului Comunist responsabil cu agenţiile de aplicare a legii a declarat marţi seara târziu că China va reprima cu hotărâre "activităţile de infiltrare şi sabotaj ale forţelor ostile".

Comisia Centrală pentru Afaceri Politice şi Juridice a declarat, de asemenea, că "actele ilegale şi criminale care perturbă ordinea socială" nu vor fi tolerate.

Ministerul de Externe a declarat că drepturile şi libertăţile trebuie să fie exercitate în limitele legii.

COVID s-a răspândit în ciuda faptului că China s-a izolat în mare măsură de lume şi a cerut sacrificii semnificative de la sute de milioane de oameni pentru a se conforma testelor şi izolării prelungite.

Restricţiile au afectat economia, perturbând lanţurile de aprovizionare globale şi agitând pieţele financiare.

Datele de miercuri au arătat că activitatea din industria prelucrătoare şi servicii din China a înregistrat în noiembrie cele mai scăzute valori de la blocarea de două luni a Shanghaiului, care a început în aprilie.

Şefa Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a semnalat o posibilă scădere a previziunilor de creştere economică a Chinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
china,
proteste,
covid

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici