Cabinetul premierului spaniol a transmis printr-un comunicat că 33 de persoane au fost arestate în urma incidentelor violente de miercuri seară. Patru protestatari au fost reţinuţi până acum pentru tulburarea ordinii publice.
Liderul spaniol, Pedro Sanchez, se află la o întâlnire cu experţi din Ministerul de Interne şi alte ministere pentru a analiza situaţia de securitate din Catalonia.
Anger and much sadness for the attacks of the pro-secessionists to my city, Barcelona, led by president Quim Torra and fugitive Carles Puigdemont, who want to impose fascism in Catalonia.
But Democracy will prevail.#BarcelonaEnLlamas pic.twitter.com/RvFiUk4CCk— Marcos Viladomiu (@MarcosViladomiu) October 17, 2019
Ziua de joi a început cu noi străzi blocate în regiunea de sud-est, inclusiv pe autostrada care leagă Catalonia de Franţa.
Pe de altă parte, mii de oameni au manifestat paşnic pe străzile din Barcelona. De asemenea, studenţii protestează la rândul lor, iar sindicatele au anunţat că se vor alătura manifestaţiei vineri.
Poliţia din regiunea Catalonia a transmis că mai mulţi demonstranţi violenţi au aruncat cu pietre, petarde, cocktailuri molotov şi „obiecte umplute cu acid” spre forţele de ordine.
it’s so hard to see what’s happening in Barcelona and the Catalunya area. Why do people hate to be together and wants to be separated from each other. Why can’t we be just one world and one country after all we are people#BarcelonaArde pic.twitter.com/QW5cNODzAk
— LisaBarbie (@SweetieLalisa) October 17, 2019
Carles Puigdemont, fost lider al guvernului separatist catalan, care a fugit în Belgia în anul 2017, după eşecul tentativei de secesiune, i-a încurajat pe protestatari să continue să se mobilizeze într-un „tsunami democratic”.
Succesorul său în funcţia de premier regional, Quim Torra, a afirmat miercuri spre joi noapte că „un grup de infiltraţi şi provocatori” a fost responsabil pentru recentele acte de „vandalism”.
„Mişcarea de independenţă nu este şi nu a fost niciodată violentă”, a mai spus Torra, adăugând: „Nu există niciun motiv sau justificare pentru a incendierea maşinilor”.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a condamnat incidentele violente, afirmând că Guvernul de la Madrid va continua să „garanteze securitatea” în regiune.
Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.
După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunţat luni că nouă lideri separatişti catalani au primit sentinţe între 9 şi 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona şi în alte oraşe din regiune, soldate cu rănirea a cel puţin 78 de persoane.