VIDEO Scene incredibile în timpul protestelor violente din Paris: vehicule incendiate şi magazine vandalizate. Cel puţin 70 de răniţi, printre care şi jurnalişti LIVE TEXT

Autorităţile franceze au mobilizat aproape 90.000 de membri ai forţelor de ordine, inclusiv aproximativ 8.000 ofiţeri şi 12 vehicule blindate la Paris, înaintea noii serii de proteste de sâmbătă, organizate de Mişcarea "Vestelor Galbene", care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi costurile mari privind condiţiile de viaţă din Franţa, în special pentru pătura mijlocie.

Urmărește
14273 afișări
Imaginea articolului VIDEO Scene incredibile în timpul protestelor violente din Paris: vehicule incendiate şi magazine vandalizate. Cel puţin 70 de răniţi, printre care şi jurnalişti LIVE TEXT

LIVE Proteste violente în Franţa. Peste 31 000 de oameni participă la acţiuni/ Mobilizare masivă a forţelor de ordine. UPDATE: 700 persoane reţinute/ Un protestatar a fost lovit de un vehicul | LIVE TEXT

UPDATE 21.00 Aproape 1400 de persoane reţinute,dintre care 974 arestate preventiv,după protestele din Franţa

În urma protestelor care au avut loc sâmbătă în Franţa, la care au participat aproximativ 125.000 de persoane, au fost reţinute 1385 de oameni, dintre care 974 luaţi în custodie, a declarat ministrul de Interne, Christophe Castaner, potrivit cotidianului Le Figaro.

Ministrul a prezentat aceste date într-o intervenţie la ora locală 19:30 (ora României 20:30).

"În acest moment, situaţia este sub control", a mai declarat oficialul francez.

Presa locală relatează că situaţia a revenit la normal în cea mai mare parte a Parisului, doar în nord-vestul capitalei, în Arondismentul 17, se mai înregistrează incidente violente.

Aproximativ 70 de persoane, inclusiv şapte membri ai forţelor de ordine, au primit îngrijiri medicale în spitale în urma unor răni suferite în cursul protestelor de la Paris, a mai precizat Castaner.

Cele mai multe victime au suferit răni minore, astfel că au fost externate rapid, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţilor medicale din capitala Franţei.

Premierul francez Edouard Philippe şi-a exprimat "recunoştinţa, admiraţia şi sprijinul" pentru modul în care forţele de ordine au acţionat în cursul protestelor.

18.45 Circa 1.000 de persoane reţinute, dintre care peste 720 arestate preventiv, după protestele din Franţa

Peste 950 de persoane au fost reţinute preventiv, dintre care 720 au luate în custodie de poliţie, în urma protestelor violente care au avut loc sâmbătă la Paris şi în alte localităţi franceze, potrivit unei surse din cadrul autorităţilor, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Cele mai multe persoane au fost arestate la Paris, unde au avut loc confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine şi s-au înregistrat mai multe cazuri de vandalizare şi jefuire a unor magazine. Unele magazine de pe Champs-Elysee aveau sâmbătă ferestrele acoperite cu scânduri ca măsură de protecţie.

Autorităţile din Paris au transmis că până la ora locală 16:15 (ora României, 17:15) au fost reţinute preventiv 651 persoane, dintre care 536 au fost arestate preventiv.

Incidente violente s-au înregistrat şi la Lyon, Bordeaux, Marsilia şi în alte localităţi franceze, cât şi la Bruxelles.

Potrivit bilanţului anunţat de autorităţile din Paris la ora locală 17:15 (ora României, 18:15), în urma violenţelor de la Paris au fost rănite 55 de persoane, inclusiv trei membri ai forţelor de ordine.

Printre personale rănite se numără şi câţiva jurnalişti, loviţi de proiectile non-letale lansate de forţele de ordine, ori de obiecte aruncate de protestatari.

 

 

17.30 Cel puţin 30 de răniţi în urma incidentelor violente de la Paris

Cel puţin 30 de persoane au fost rănite, inclusiv trei membri ai forţelor de ordine, în urma incidentelor violente din timpul protestelor de la Paris, potrivit unui bilanţ provizoriu, informează cotidianul Le Figaro.

Autorităţile din Paris au transmis că până la ora locală 15:00 (ora României, 16:00) au fost reţinute preventiv 615 persoane, dintre care 508 au fost arestate preventiv.

Incidente violente continuă să se producă în diverse zone ale Parisului, protestatarii, care cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron încercând să ajungă la Palatul Elysee. S-au înregistrat mai multe cazuri de vehicule incendiate şi magazine vandalizate şi jefuite, însă are până în acest moment protestele au fost mult mai liniştite comparativ cu cele din urmă cu o săptămână.

16.00 Poliţia din Paris a folosit tunuri cu apă după ce protestatarii au provocat incendii

Mai mulţi protestatari au smuls câţiva copaci de pe marginea unui bulevard din Paris şi le-au dat foc, în timp ce alţii au lansat rachete de semnalizare şi alte obiecte spre forţele de ordine care au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii agresivi, informează The Associated Pre

Incidentul s-a petrecut în apropiere Palais Garnier, unde se află Opera Naţională franceză, într-o zonă în care se află mai multe magazine de lux. Cele mai multe magazine sunt însă închise de teama repetării incidentelor violente de săptămâna trecută.

Incidente izolate continuă să se producă şi în alte zone ale Parisului, protestatarii, care cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron încercând să ajungă la Palatul Elysee.

Poliţia estimează că la protestele de sâmbătă de la Paris participă aproximativ 8.000 de oameni, un număr mult mai redus decât cel înregistrat în urmă cu o săptămână.

15.15 Peste 31 000 de oameni participă la protestele de sâmbătă din Franţa/Aproape 700 de persoane reţinute

Peste 31.000 de persoane participă sâmbătă după-amiază la protestele antiguvernamentale din Franţa ale mişcării "Vestelor Galbene", care până în acest moment au fost mult mai liniştite comparativ cu cele din urmă cu o săptămână, potrivit autorităţilor, informează presa franceză.

Prefectura de Poliţie din Paris a raportat la ora locală 14:00 (ora României, 15:00) că au fost reţinute preventiv 581 de persoane, dintre care 423 plasate în detenţie preventivă.

Potrivit datelor anunţate de poliţie în jurul orei locale 13:30 (ora României, 14.30), prezenţa la proteste este sensibil mai redusă decât în urmă cu o săptămână, când la aceeaşi oră erau 36.000 de protestatari.

Aproape 700 de oameni au fost reţinuţi preventiv pe întreg teritoriul Franţei, dintre care 575 în Paris. Dintre aceştia, 272 au fost luaţi în custodie.

Poliţia a efectuat numeroase percheziţii şi a confiscat căşti, măşti de gaze şi diverse obiecte considerate periculoase.

 

14.58 Un protestatar a fost lovit de un vehicul în localitatea Morières-les-Avignon

Un bărbat a fost rănit după ce a fost lovit de o maşină care încerca să treacă printre protestatarii aflaţi în faţa unui magazin din localitatea Morières-les-Avignon din sud-estul Franţei, informează cotidianul Le Figaro, citând presa locală.

Potrivit postului LCI, bărbatul, care are între 50 şi 60 de ani, a fost transportat la spital.

 

UPDATE 13.16 Poliţia a intervenit în forţă pentru a opri protestatari ce încercau să se apropie de Palatul Elysee

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi au împins înapoi cu scuturile mai mulţi protestatarei ce încercau să se apropie de Palatul Elysee de la Paris, sediul Preşedinţiei Franţei, informează The Associated Press.

Protestatarii au încercat iniţial să mărşăluiască pe bulevardul Champs-Elysees spre Palatul Elysee, însă au fost opriţi de forţele de ordine. În aceste condiţii, un grup de câteva sute de manifestanţi au pătruns pe străzile adiacente în încercarea de a evita de cordonul de poliţie, însă au fost de forţele de ordine cu gaze lacrimogene.

În pofida câtorva incidente violente, cei mai mulţi manifestanţi demonstrează paşnic şi nu există semne care să indice o potenţială escaladare a violenţelor sporadice, aşa cum s-a întâmplat sâmbătă trecută.

În jurul orei locale 12:00 (ora României, 13:00), autorităţile au anunţat că până acum au reţinut preventiv 514 de persoane, dintre care 272 au fost luate în custodie de poliţie.

Ştirea iniţială:

O serie de muzee, inclusiv Luvru, cât şi Turnul Eiffel, au fost închise înainte de protestele antiguvernamentale de sâmbătă, relatează postul BBC News.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat că se aşteaptă la o prezenţă mai redusă la protestele de sâmbătă comparativ cu cele de weekendul trecut, estimând aproximativ 10.000 de manifestanţi.

"Zece mii nu sunt poporul - nu sunt Franţa", a declarat ministrul.

După două săptămâni în care au fost blocate şosele, sâmbăta trecută, la Paris, protestele au devenit cele mai violente din ultimii 50 de ani. Franţa a fost şocată de imaginile care au surprins protetatari cu cagule îm confruntări cu forţele de ordine. Arcul de Triumf a fost vandalizat.

Aproximativ 135.000 de persoane au participat sâmbăta trecută la protestele organizate în Franţa de Mişcarea "Vestelor Galbene", care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi erodarea nivelului de trai. Cel puţin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzaţi de implicare în violenţe au fost reţinuţi, a transmis Ministerul francez de Interne.

Informaţiile disponibile sâmbătă dimineaţă par să confirme estimările ministrului de Interne, străzile Parisului fiind mai liniştite decât în weekendurile trecute.

Câteva sute de persoane s-au strâns deja pe bulevardul Champs-Elysées şi protestează paşnic.

Presa franceză relatează că peste 300 de persoane au fost oprite pentru identificare şi percheziţionare de forţele de ordine, iar 32 de persoane au fost reţinute.

Forţele de ordine au confiscat deja mai multe măşti de gaze şi căşti de la unii protestatari.

Castaner a avertizat că a cerut "toleranţă zero" faţă de violenţe

"Potrivit informaţiilor pe care le avem, unele persoane radicalizate şi rebele se vor mobiliza. Unii oameni foarte violenţi vor să participe", a adăugat ministrul.

Forţele de ordine din Paris au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii de pe strada Arsene Houssaye, în apropiere de Place de l'Etoile.

Cel puţin 354 de persoane au fost reţinute preventiv pentru identificare şi percheziţii în cursul dimineţii de sâmbătă, dintre care 127 au fost luate în custodie de poliţie, potrivit site-ului cotidianului Le Figaro.

Mişcarea "Vestelor Galbene" din Franţa se pare că a inspirat proteste antiguvernamentale şi în Belgia şi Olanda, deşi niciuna din cele două ţări nu a propus majorarea taxelor pentru carburanţi - scânteia care a provocat amplele manifestaţii de la Paris şi din alte oraşe franceze.

Sute de poliţişti au fost mobilizaţi sâmbătă la Bruxelles după ce violenţele de săptămâna trecută, atunci când protestatari belgieni inspiraţi de mişcarea "Vestelor Galbene" s-au confruntat cu forţele de ordine şi au incendiat două vehicule de poliţie. Peste 70 de persoane au fost reţinute în urma acestor incidente.

Mai mulţi protestatari s-au strâns la Bruxelles în faţa sediilor unor instituţii ale Uniunii Europene, care sunt închise sâmbătă.

În Olanda, Jan Dijkgraaf, editorul unei autointitulate "publicaţii de rezistenţă", a lansat apelul la proteste paşnice la Amsterdam şi Rotterdam.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici