De asemenea, prin acest ordin, cetăţenii din alte şase state, în principal musulmane, primesc interdicţie de a intra pe teritoriul american timp de trei luni.
Preşedintele american a explicat că oprirea temporară a programului de refugiaţi este necesară pentru ca agenţiile guvernamentale să aibă timp să dezvolte un sistem de control mai strict.
„Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Statelor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici”, a mai declarat liderul de la Casa Albă.
„Voi căuta să implementez un program de examinare extremă pentru a nu permite intrarea în ţară a teroriştilor islamişti radicali”, a declarat Donald Trump, la ceremonia de învestire în funcţie a noului secretar al Apărării, James Mattis. Şeful de la Casa Albă a semnat ordinul executiv la Pentagon, după ceremonia de depunere a jurământului.
„Vrem să fim siguri că nu vom lăsa să intre în ţara noastră aceleaşi ameninţări pe care soldaţii noştri le combat peste hotare”, a declarat Trump.
Printre măsurile luate de Trump se numără:
Cu toate acestea, o menţiune de a crea „zone sigure” în Siria, prevăzută într-un proiect anterior, a fost eliminată din ordinul final.
Ordinul executiv semnat de Trump mai prevede ca toate programele de imigrare să includă întrebări pentru a „evalua probabilitatea solicitantului de a deveni un membru ce contribuie în mod pozitiv al societăţii.”
De altfel, comentează BBC, într-un interviu televizat difuzat vineri de CBN News, Trump a specificat că azilanţii creştini care sunt victime ale persecuţiei religioase ar trebuie să primească prioritate în cadrul programului de primire a refugiaţilor.
Alte măsuri includ o revizuire amplă a informaţiilor solicitate din toate ţările pentru a aproba o viză; o trecere în revistă a regimurilor de vize între naţiuni pentru a se asigura că sunt „cu adevărat reciproce” pentru cetăţenii americani; şi suspendarea imediată a Programului Visa Interview Waiver (care vizează reînnoirea unor categorii de vize pentru străinii care au deja viză de SUA).
Statele Unite ar putea însă să primească în continuare refugiaţi în funcţie de caz şi în timpul suspendării programului, iar autorităţile vor continua să proceseze cererile de azil depuse de persoanele care se declară victime al persecuţiei religioase.
Consiliul pentru Relaţii Americano-Islamice (CAIR) a anunţat că va contesta în justiţie constituţionalitatea ordinului executiv.
În anul bugetar precedent, Statele Unite au preluat peste 84.000 de refugiaţi, inclusiv peste aproximativ 12.500 de sirieni. În conformitate cu noul ordin executiv, în acest an, preşedintele plănuieşte să reducă numărul refugiaţilor primiţi la 50.000
Programul de primire şi instalare a refugiaţilor a mai fost suspendat o singură dată, imediat după atacurile de la 11 septembrie 2001.