VIDEO Ultimii militari români s-au repatriat din Afganistan. Cifrele participării tricolore la lupta contra terorismului

  • Decizia vine după ce ţările NATO au decis să îşi retragă trupele din Afganistan.
  • Ultimul detaşament românesc repatriat sâmbătă noapte a fost format din 140 de militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei "Jderii".
  • Din anul 2002 şi până acum, peste 32.000 de militari români au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operaţiuni din Afganistan.
Urmărește
885 afișări
Imaginea articolului VIDEO Ultimii militari români s-au repatriat din Afganistan. Cifrele participării tricolore la lupta contra terorismului

Aliaţii NATO se retrag din Afganistan

Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan a avut loc în sâmbătă noapte, în jurul orei 01.00, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a informat MApN.

Detaşamentul repatriat era format din 140 de militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei "Jderii", Elementului Naţional de Sprijin (ENS), structuri de poliţie militară şi stat major. Aceştia au revenit în ţară sub comanda generalului de brigadă Iulian Daniliuc, reprezentantul naţional al Armatei României în Afganistan. România a repatriat circa 670 de militari, din momentul luării deciziei.

Activităţile de repatriere au fost sincronizate cu aliaţii din NATO şi cu partenerul strategic SUA, în cadrul operaţiei "SAFE RETURN AFGHANISTAN 2021" a Comandamentului Forţelor Întrunite.

Demararea procesului de retragere a trupelor NATO din Afganistan a început pe 1 mai 2021, după ce alianţa care grupează 30 de state a fost de acord cu această decizie, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării şi de externe. Oficialii au decis ca toţi militarii din Afganistan să fie retraşi până pe 11 septembrie. Procedura a fost demarată şi se desfăşoară în etape.

Decizia de retragere a trupelor a fost propusă de preşedintele Statelor Uunite ale Americii, Joe Biden. Data de 11 septembrie este una simbolică. În 2001 au avut loc atentatele în care au fost distruse turnurile gemene, iar Statele Unite au trimis atunci primele trupe în Afganistan.

Potrivit MApN, din anul 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forţelor pentru Operaţii Speciale şi structurilor de Informaţii Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operaţiuni din Afganistan. 

27 de ostaşi români şi-au pierdut viaţa în cei 20 de ani de război.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici