- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viitorul OMS este incert. SUA se opune planului actual de reformă al agenţiei
Statele Unite, principalul donator către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, se opune propunerilor de reformă ce ar face agenţia mai independentă, au declarat pentru Reuters patru oficiali implicaţi în discuţii.
Viitorul OMS este incert. SUA se opune planului de reformă al instituţiei
Propunerea de reformă, făcută de grupul de lucru al OMS privind finanţarea sustenabilă, ar creşte contribuţia anuală permanentă a fiecărui stat membru, potrivit unui document al OMS, relatează Reuters.
Propunerea solicită ca procentul contribuţiilor obligatorii ale statelor membre să crească treptat începând cu 2024, astfel încât acesta să reprezinte jumătate din bugetul de bază de 2 miliarde de dolari al agenţiei până în 2028, faţă de mai puţin de 20% în prezent, se arată în document.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Planul face parte dintr-un proces de reformă mai amplu, urgentat de pandemia COVID-19, care a evidenţiat limitele puterii OMS de a interveni la începutul unei crize.
Totuşi, potrivit surselor Reuters, guvernul american se opune reformei în forma propusă. În schimb, face presiuni pentru crearea unui fond separat, controlat direct de donatori, care ar finanţa prevenirea şi controlul urgenţelor sanitare.
OMS a confirmat că în prezent nu există un consens în rândul statelor membre şi a declarat că discuţiile vor continua probabil până la reuniunea anuală din luna mai a Adunării Mondiale a Sănătăţii, cel mai important organism decizional al agenţiei.
Criticii sistemului actual spun că finanţarea voluntară din partea statelor membre şi a organizaţiilor caritabile, cum ar fi Fundaţia Bill şi Melinda Gates, obligă OMS să se concentreze asupra priorităţilor stabilite de finanţatori şi o face mai puţin capabilă să critice membrii atunci când lucrurile nu merg bine.
Un oficial european a declarat pentru Reuters că planul american "provoacă scepticism în rândul multor ţări" şi a afirmat că crearea unei noi structuri controlate de donatori, mai degrabă decât de OMS, ar slăbi capacitatea agenţiei de a combate viitoarele pandemii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO