Viitorul Uniunii Europene. Vocile cetăţenilor nu trebuie neglijate. SONDAJ: principala provocare cu care se va confrunta UE

  • Comisia Europeană şi Parlamentul European au lansat un sondaj privind viitorul Europei.
  • 92% din participanţi cer ca vocile cetăţenilor să fie „luate mai mult în considerare”.
  • Criza provocată de coronavirus i-a făcut pe şase din zece europeni să reflecteze asupra viitorului UE.
Urmărește
3736 afișări
Imaginea articolului Viitorul Uniunii Europene. Vocile cetăţenilor nu trebuie neglijate. SONDAJ: principala provocare cu care se va confrunta UE

Parlamentul European şi Comisia Europeană au lansat marţi primul sondaj Eurobarometru realizat în comun privind viitorul Europei. Sondajul arată că 92% din respondenţii din toate statele membre solicită ca vocile cetăţenilor să fie „luate mai mult în considerare în deciziile referitoare la viitorul Europei”.

Potrivit opiniei exprimate de trei sferturi dintre europeni, Conferinţa privind viitorul Europei va avea un impact pozitiv asupra democraţiei în UE: 76% sunt de acord că aceasta reprezintă un progres semnificativ pentru democraţie în cadrul UE (25% „sunt total de acord” şi 51% „tind să fie de acord”), o majoritate clară susţinând acest punct de vedere în fiecare stat membru al UE, se arată într-un comunicat al CE.

Conform acestuia, respondenţii au declarat că ar trebui implicate activ persoane din toate categoriile sociale (51%); 47% afirmă că tinerii ar trebui să aibă un rol important; 42 % au ales guvernele naţionale, iar 40 %, cadrele universitare, experţii, intelectualii şi oamenii de ştiinţă. De asemenea, puţin peste jumătate dintre europeni (51%) ar dori să se implice personal, respondenţii irlandezi fiind cei mai entuziasmaţi (81%), urmaţi de belgieni (64 %), luxemburghezi (63%) şi sloveni (63%).

„Deşi votul la alegerile europene este considerat în mod clar (de către 55% dintre respondenţi) ca fiind cel mai eficient mod de a se asigura că vocile lor sunt auzite de factorii de decizie de la nivelul UE, există un sprijin foarte puternic în favoarea unui cuvânt mai greu de spus al cetăţenilor UE în deciziile referitoare la viitorul Europei. Dintre cei 92 % dintre respondenţi care consideră că vocile cetăţenilor UE ar trebui luate mai mult în considerare, 55 % „sunt total de acord”, iar 37 % „tind să fie de acord”. Numai 6 % nu sunt de acord cu această afirmaţie”, se mai arată în comunicat.

Pe şase din zece europeni criza provocată de coronavirus i-a făcut să reflecteze asupra viitorului Uniunii Europene.

„Respondenţii au fost rugaţi să aleagă evoluţiile pe care şi le doresc pentru viitorul Europei: existenţa unor standarde de viaţă comparabile (35%) şi a unei solidarităţi mai puternice între statele membre (30%) sunt două dintre evoluţiile menţionate cel mai des. De asemenea, europenii acordă prioritate dezvoltării unei politici comune în domeniul sănătăţii (25%) şi unor standarde educaţionale comparabile (22 %)”, au mai transmis reprezentanţii CE.

Conform sondajului, europenii consideră că respectarea de către UE a democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept (32%) şi puterea sa economică, industrială şi comercială (30%) reprezintă principalele sale atuuri.

Schimbările climatice sunt considerate în mod clar drept principala provocare globală care afectează viitorul UE, 45% dintre europeni considerând că aceasta este principala provocare. Provocările menţionate pe locurile doi şi trei de un procent similar de europeni sunt terorismul (38%) şi riscurile legate de sănătate (37%). Migraţia forţată şi strămutarea reprezintă provocarea pe care puţin peste un sfert dintre europeni (27%) o consideră a patra în ordinea importanţei.

Eurobarometrul cu tema „Viitorul Europei” a fost realizat între 22 octombrie şi 20 noiembrie 2020 în cele 27 de state membre ale UE şi a fost comandat în comun de Comisia Europeană şi de Parlamentul European. Sondajul a fost realizat prin interviuri faţă în faţă şi, din cauza pandemiei, a fost completat cu interviuri online, unde a fost cazul. În total, au fost efectuate aproximativ 27 034 de interviuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici