Viktor Ianukovici a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Ucrainei – FOTO
„Eu, Viktor Ianukovici, ales preşedinte al Ucrainei prin voinţa poporului (…), jur credinţă Ucrainei”, a declarat el, cu mâna dreaptă pe Constituţie şi pe una dintre cele mai vechi ediţii ucrainene a Evangheliei, datând din secolul al XVI-lea.
„Mă angajez să apăr prin toate acţiunile mele suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, dar şi „drepturile şi libertăţile cetăţenilor” şi să „consolidez autoritatea Ucrainei în lume”, a continuat el.
Viktor Ianukovici, în vârstă de 59 de ani, îl înlocuieşte în funcţie pe prooccidentalul Viktor Iuşcenko, cel care cu cinci ani în urmă l-a împiedicat să ocupe cea mai înaltă funcţie în stat.
„Victoria” sa electorală a fost anulată atunci pentru fraude, la presiunile unei revolte populare paşnice şi prooccidentale, denumită „revoluţia portocalie„.
De această dată, observatorii internaţionali au considerat că scrutinul s-a desfăşurat într-o manieră liberă şi corectă. Însă adversarul lui Ianukovici, premierul Iulia Timoşenko nu şi-a recunoscut înfrângerea, susţinând că la votul din 7 februarie au avut loc fraude masive.
Ucraina trebuie să fie un „stat european nealiniat”, afirmă Viktor Ianukovici
Noul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat joi că ţara sa ar trebui să fie un „stat european nealiniat”, în discursul său de învestitură susţinut în faţa Parlamentului ucrainean, sugerând că nu va încerca să se alieze nici Rusiei şi nici Occidentului.
„Provocările cu care se confruntă comunitatea internaţională impun o unire în formatul cel mai larg (…). Noi suntem pregătiţi să participăm la aceste procese ca stat european nealiniat„, a spus el.
Acest principiu al lui Ianukovici, considerat apropiat Rusiei, contrastează cu cel al predecesorului său, Viktor Iuşcenko, care pleda în favoarea unei aderări a Ucrainei la NATO.