- Home
- Externe
- MOSCOVA, (17.12.2013, 15:09)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viktor Ianukovici, întâlnire cu Putin la Kremlin: "Trebuie să dezvoltăm parteneriatul nostru strategic". Opoziţia ucraineană, împotriva semnării unor acorduri cu preşedintele Rusiei
Ucraina şi Rusia trebuie să îşi dezvolte "parteneriatul strategic", a declarat marţi preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, în cadrul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său rus, Vladimir Putin. Ianukovici efectuează marţi o vizită la Moscova cu scopul să semneze acorduri de cooperare, spre marea nemulţumire a opoziţiei, care manifestează de la suspendarea unui acord cu UE în urmă cu trei săptămâni.
Urmărește
354 afișări
Vladimir Putin, Viktor Ianukovici (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Întâlnirea de astăzi este într-o oarecare măsură strategică. Nu trebuie să ne oprim aici, trebuie să dezvoltăm parteneriatul nostru strategic", a declarat el la începutul întrevederii, în timp ce opoziţia a mobilizat sute de mii de persoane în Ucraina de la suspendarea, la sfârşitul lui noiembrie, a Acordului de Asociere cu UE.
Cei doi preşedinţi urmează să semneze mai multe acorduri de cooperare la încheierea negocierilor.
Presa a evocat şi un împrumut care ar putea ajunge până la 15 miliarde de dolari acordat de Rusia Ucrainei, ţară care se confruntă cu o criză economică şi financiară profundă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ianukovici şi-a justificat schimbarea de poziţie în privinţa Acordului de Asociere prin faptul că acesta ar fi avut consecinţe dezastruoase asupra economiei Ucrainei, foarte dependentă de Rusia.
Opoziţia ucraineană, împotriva semnării unor acorduri între Ianukovici şi Putin
Preşedintele ucrainean efectuează marţi o vizită la Moscova cu scopul să semneze acorduri de cooperare şi să discute despre un împrumut de câteva miliarde de dolari, spre marea nemulţumire a opoziţiei, care manifestează de la suspendarea unui acord cu UE în urmă cu trei săptămâni, relatează AFP.
Viktor Ianukovici şi omologul său rus Vladimir Putin urmează să participe la consultări, la finalul cărora "vor fi semnate o serie de acorduri bilaterale", a anunţat Kremlinul într-un comunicat.
Presa a evocat o eventuală contractare de către Ucraina a unui împrumut în valoare de până la 15 miliarde de dolari, în contextul în care ţara se confruntă cu o profundă criză economică şi financiară.
Opoziţia ucraineană, care a îndemnat la organizarea unor manifestaţii ample, şi-a intensificat acţiunile marţi.
Aproximativ 200 de militanţi proeuropeni au organizat un pichet pe drumul către aeroport, în aşteptarea preşedintelui, a anunţat partidul Batkivşcina pe site.
În Piaţa Independenţei din centrul Kievului, un membru al opoziţiei a îndemnat la organizarea de manifestaţii "în faţa organelor puterii".
"Ianukovici va decide ceva cu Putin. Noi trebuie să arătăm că el nu mai controlează nimic aici", a declarat acest protestatar, Igor Luţenko.
Vizita are loc după o nouă manifestaţie de amploare a opoziţiei, mobilizate atât în vederea în vederea denunţării deplasării la Moscova, cât şi de către un asalt al poliţiei, fără succes, săptămâna trecută, împotriva opozanţilor, la Kiev.
Într-o rezoluţie adoptată duminică, opoziţia i-a "interzis" şefului statului să semneze acorduri în vederea aderării la uniunea vamală a unor foste republici sovietice, condusă de Moscova.
Opoziţia, care a mobilizat sute de mii de persoane duminică şi în weekendurile precedente, a îndemnat la organizarea unei mari manifestaţii marţi la ora locală 18.00 (şi ora României).
Doi foşti miniştri ucraineni de Externe, Boris Tarasiuk şi Volodimir Ogrizko, au publicat marţi o scrisoare deschisă adresată foştilor lor colegi diplomaţi. "Nu uitaţi că diplomaţii ucraineni nu îşi vând ţara şi poporul", le transmit ei.
În urma unor tărăgănări din partea puterii ucrainene, comisarul european pentru Exteindere Stefan Fuele a anunţat duminică o suspendare a negocierilor în vederea unui acord de asociere cu Ucraina, în lipsa unui "angajament clar" al lui Ianukovici de a semna acest document.
Opoziţia ucraineană, care-l acuză pe preşedinte că "vinde Ucraina Rusiei", a declarat că ar putea ceda Rusiei sistemul de gazoducte al ţării, în schimbul unor reduceri la preţul gazelor şi unui credit în valoare de mai multe miliarde de dolari.
"Nu vrem ca interesele naţionale să fie trădate", a declarat luni Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei.
- O serie de acorduri la Moscova
Autorităţile ucrainene se confruntă cu o criză politică fără precedent de la "revoluţia portocalie" din 2004, provocată de refuzul lui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE, prevăzut de mult timp, şi de faptul că a preferat o reorientare către Rusia.
Şeful statului a subliniat că acest acord, care nu este văzut cu ochi buni de către Moscova, ar avea consecinţe dezastruoase pentru economia Ucrainei, o ţară aflată deja în recesiune şi riscând falimentul, foarte dependentă de puternicul ei vecin.
Această decizie a determinat sute de mii de ucraineni proeuropeni să iasă în stradă.
Ei cer, de asemenea, demisia premierului şi alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate.
O serie de acorduri ar urma să fie semnate marţi la Moscova, dar atât autorităţile ucrainene, cât şi cele ruse, au afirmat că aderarea Ucrainei la uniunea vamală nu se află pe ordinea de zi a acestei vizite.
Însă ministrul rus al Economiei, Aleksei Ulianov, a declarat luni că va fi examinată o "foaie de drum" cu privire la abolirea barierelor comerciale dintre cele două ţări.
Consilierul economic al Kremlinului Andrei Belousov a declarat că Moscova ar putea să acorde un credit important Ucrainei, pentru a o ajuta să iasă din criză.
Miniştrii europeni de Externe au încercat luni să-i ofere asigurări omologului lor rus Serghei Lavrov, afirmând că o eventuală apropiere între Ucraina şi UE nu va avea "vreun impact negativ" asupra Rusiei.
Un semn al deteriorării relaţiilor, Rusia a mobilizat rachete cu rază scurtă de acţiune de tip Iskander-M în enclava Kaliningrad şi la frontiere cu UE, un anunţ care a provocat îngrijorare atât în Europa, cât şi Statele Unite.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe