Viktor Orban acuză UE că încearcă să îi răstoarne guvernul

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat miercuri că executivul Uniunii Europene încearcă să răstoarne guvernul său şi să impună o administraţie „marionetă” la Budapesta, comparând protestul său cu revolta antisovietică din 1956, relatează Reuters.

Urmărește
307 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban acuză UE că încearcă să îi răstoarne guvernul

Orban, care se confruntă cu cea mai gravă ameninţare la adresa guvernării sale de 14 ani, deoarece un partid de opoziţie condus de un nou venit în politică a crescut în sondaje, s-a adresat susţinătorilor la aniversarea revoltei împotriva dominaţiei sovietice care a fost zdrobită de Armata Roşie.

Premierul ungar, care s-a confruntat în mod repetat cu liderii UE, cel mai recent în Parlamentul European la începutul acestei luni, a declarat că politicile sale suverane referitoare la războiul din Ucraina şi la migraţie sunt inacceptabile pentru Bruxelles.

„Ştim că vor să ne forţeze să intrăm în război (în Ucraina), că vor să ne impună migranţii lor... şi să ne predea copiii activiştilor de gen”, a spus el într-un discurs susţinut de pe o scenă instalată în parcul Millenaris din Budapesta.

„Ştim că au un guvern marionetă (în minte), partidul pe care vor să ni-l impună”, a spus Orban, făcând aluzie la partidul Tisza al liderului opoziţiei Peter Magyar. Orban l-a acuzat pe Magyar că „invită străini să îl ajute împotriva maghiarilor”.

Orban nu a spus cum ar fi încercat Comisia Europeană să răstoarne guvernul său şi să impună o administraţie marionetă şi nu a citat nicio dovadă a unor politici sau declaraţii ale UE care să susţină astfel de acuzaţii, susţine Reuters.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, executivul UE, a refuzat să comenteze remarcile lui Orban, la solicitarea Reuters.

La câteva zile după ce Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a UE în luna iulie, Orban a pornit într-o autointitulată misiune de pace în Ucraina, care a inclus o vizită la Moscova şi Kiev, şi a declanşat o reacţie din partea liderilor europeni.

Orban s-a opus, de asemenea, unui acord al liderilor guvernelor UE de a împărţi povara preluării unui număr tot mai mare de migranţi din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.

Cu puţin timp înainte de discursul său, un nou sondaj a indicat că Tisza a depăşit partidul lui Orban, Fidesz, în rândul alegătorilor decişi, prima dată când un partid de opoziţie a reuşit acest lucru din 2010, când Orban a fost ales pentru prima dată.

Magyar, în vârstă de 43 de ani, un fost membru al guvernului, a atras mulţimi mari la mitingurile Tisza din ultimele luni, în cadrul cărora a acuzat guvernul de corupţie şi de funcţionarea unei maşini de propagandă.

Guvernul neagă acuzaţiile, dar Magyar a exploatat frustrările alegătorilor faţă de Orban, în special în ceea ce priveşte recesiunea economică şi cea mai ridicată rată a inflaţiei din UE-27, care a atins un vârf de 25%.

Sondajul realizat în prima jumătate a lunii octombrie de 21 Research Center, un think-tank cu sediul la Budapesta, a arătat că formaţiunea moderată de centru-dreapta Tisza a obţinut 42% din sprijinul alegătorilor decişi, Fidesz fiind pe locul secund cu 40%.

În ceea ce priveşte întregul electorat, Fidesz conduce în continuare cu un sprijin de 29%, iar Tisza cu 26%, potrivit sondajului. Alte două sondaje recente arătau că Fidesz are un avans din ce în ce mai mic faţă de Tisza.

„Maghiarii au transmis un mesaj: Regimul lui Viktor Orban este terminat”, a afirmat Magyar într-o declaraţie după publicarea sondajului.

Magyar a intrat în politica maghiară la începutul acestui an, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, capitalizând nemulţumirea populară faţă de alte partide de opoziţie care s-au dovedit divizate şi ineficiente în a contracara Fidesz.

Următoarele alegeri naţionale vor avea loc la începutul anului 2026.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici