Viktor Orban afirmă că Rusia are de câştigat pe măsură ce Occidentul „iraţional” îşi pierde puterea. Declaraţie anti-Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban a declarat sâmbătă că liderii Rusiei sunt „hiper-raţionali” şi că Ucraina nu va putea niciodată să îşi îndeplinească speranţele de a deveni membră a Uniunii Europene sau a NATO.

Urmărește
434 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban afirmă că Rusia are de câştigat pe măsură ce Occidentul „iraţional” îşi pierde puterea. Declaraţie anti-Ucraina

Viktor Orban afirmă că Rusia are de câştigat pe măsură ce Occidentul „iraţional” îşi pierde puterea. Declaraţie anti-Ucraina

Orban, un naţionalist aflat la putere din 2010, a făcut aceste comentarii în timpul unui discurs, sâmbătă, în care a prevăzut o schimbare a puterii globale dinspre Vestul „iraţional” către Asia şi Rusia.

„În următoarele decenii lungi, poate secole, Asia va fi centrul dominant al lumii”, a spus Orban, menţionând China, India, Pakistan şi Indonezia ca viitoare mari puteri ale lumii.

„Şi noi, occidentalii, i-am împins şi pe ruşi în acest bloc”, a spus el în discursul televizat în faţa etnicilor maghiari la un festival în oraşul Băile Tuşnad, din România.

Orban, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, s-a distanţat brusc de restul blocului prin căutarea unor legături mai strânse cu Beijingul şi Moscova şi i-a înfuriat pe unii lideri europeni când a efectuat vizite surpriză la Kiev, Moscova şi Beijing în această lună pentru discuţii privind războiul din Ucraina, scrie Reuters.

El a spus că, spre deosebire de „slăbiciunea” Occidentului, poziţia Rusiei în afacerile mondiale este raţională şi previzibilă, afirmând că ţara a dat dovadă de flexibilitate economică în adaptarea la sancţiunile occidentale de când a invadat Crimeea în 2014.

Orban, al cărui guvern a adoptat o serie de măsuri anti-LGBT, a declarat că Rusia a câştigat influenţă în multe părţi ale lumii prin înăsprirea drepturilor LGBTQ+.

„Cel mai puternic apel internaţional al puterii soft a Rusiei este opoziţia sa faţă de LGBTQ”, a spus el.

El a adăugat că Ucraina nu va deveni niciodată membră a UE sau a NATO deoarece „noi, europenii, nu avem suficienţi bani pentru asta”.

„UE trebuie să renunţe la identitatea sa de proiect politic şi să devină un proiect economic şi de apărare”, a adăugat Orban.

UE a deschis discuţii de aderare cu Ucraina la sfârşitul lunii trecute, deşi ţara se află în faţa unui drum lung şi dificil înainte de a putea adera la bloc.

O declaraţie la finalul summitului NATO din această lună a afirmat că alianţa va sprijini Ucraina pe „calea sa ireversibilă” către aderare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
orban,
occident,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici