Viktor Orban are priză la partidele de extremă dreapta din Europa pentru noua sa alianţă. Extremiştii de dreapta din Franţa şi Spania, potenţialii parteneri ai premierului ungar

  • Partidul de extremă dreapta Rassemblement National (RN) din Franţa, al lui Marine Le Pen, este în discuţii pentru a se alătura unui nou grup cu premierul ungar Viktor Orbán în Parlamentul European.
  • Alăturarea extremei drepte franceze la „Patrioţii pentru Europa" ar putea face din aceasta al treilea grup ca mărime din adunarea UE.
  • Şi gruparea de extremă dreapta din Spania, Vox, a anunţat că iese din grupul Reformiştilor şi Conservatorilor (ECR) şi că se va alătura alianţei lui Viktor Orban.
183 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban are priză la partidele de extremă dreapta din Europa pentru noua sa alianţă. Extremiştii de dreapta din Franţa şi Spania, potenţialii parteneri ai premierului ungar

Viktor Orban are priză la partidele de extremă dreapta din Europa pentru noua sa alianţă. Extremiştii de dreapta din Franţa şi Spania, potenţialii parteneri ai premierului ungar

Două noi formaţiuni politice de extremă dreapta s-ar putea alătura iniţiativei premierului ungar Viktor Orban, aceea de a crea un nou grup în Parlamentul European.

Este vorba despre formaţiunea lui Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), care va decide luni dacă se aliază cu grupul Patrioţii pentru Europa, fondat de Viktor Orban, au declarat pentru Financial Times trei persoane familiarizate cu situaţia.

O decizie în acest sens va fi luată după ce vor fi anunţate rezultatele oficiale după cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franţa.

Pe de altă parte, partidul spaniol de extremă dreapta, Vox, a anunţat vineri că va părăsi grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) din Parlamentul European pentru a se alătura unei noi alianţe conduse de premierul ungar Viktor Orban, scrie agenţia Reuters. Mişcarea vine ca o lovitură speranţelor premierului italian Giorgia Meloni de a asigura poziţia ECR ca al treilea grup ca mărime în organismul legislativ al UE.

„Orice lucru care promovează interesele patrioţilor în parlamentul UE este bun pentru noi. Orbán este un politician bun care are abilităţile necesare pentru a opera la nivelul UE", a declarat un oficial RN.

„Forţele patriotice care şi-au văzut sporită prezenţa în PE au o oportunitate istorică de a transforma mandatul alegătorilor într-un mare grup care poate deveni o alternativă la coaliţia dintre centru-dreapta, socialişti şi extrema stângă", a afirmat Vox într-o declaraţie.

Alianţa „Patrioţii pentru Europa” are nevoie de membri din cel puţin 7 state UE pentru ca grupul să fie fondat oficial în Parlamentul European. „Patrioţii” ar putea rivaliza cu grupul de dreapta Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) pentru a fi al treilea grup ca mărime din Legislativul european.

Orbán a anunţat săptămâna trecută fondarea alianţei „Patrioţii pentru Europa” împreună cu formaţiuni din Austria şi Cehia, în încercarea de a crea un nou grup în Parlamentul European. Până în acest moment, alte formaţiuni precum partidul de extremă dreapta din Portugalia, Chega, şi chiar şi cel italian Liga, condus de Matteo Salvini, ar avea intenţii să se alăture iniţiativei lui Viktor Orban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici