Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump în contextul "misiunii sale de pace"

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit joi cu Donald Trump şi cei doi au discutat despre "posibilităţile de pace", a declarat un purtător de cuvânt al prim-ministrului, care militează pentru o încetare a focului în Ucraina.

Urmărește
634 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump în contextul "misiunii sale de pace"

Orban s-a întâlnit cu Trump la casa Mar-a-Lago a lui Trump din Florida, aceasta fiind "următoarea oprire a misiunii sale de pace", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Orban, informează Reuters.

Orban, un susţinător al lui Trump, a efectuat vizite surpriză la Kiev, Moscova şi Beijing în ultimele două săptămâni într-o autointitulată "misiune de pace", înfuriind aliaţii NATO.

Întâlnirea sa de la Moscova cu Vladimir Putin i-a deranjat pe liderii occidentali, care au afirmat că această călătorie i-a conferit legitimitate lui Putin, în timp ce Occidentul doreşte să îl izoleze din cauza războiului său din Ucraina.

Orban a călătorit la Kiev înainte de a vizita Moscova, dar nu i-a spus preşedintelui Ucrainei despre misiunea sa în Rusia, a declarat Zelenski, respingând ambiţia lui Orban de a juca rolul pacificatorului.

"Nu toţi liderii pot face negocieri. Trebuie să ai o anumită putere pentru asta", a spus Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă la summitul NATO.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, întrebat despre iniţiativa lui Orban, a declarat că Ucraina ar fi pe bună dreptate îngrijorată de orice încercare de a negocia un acord de pace fără implicarea Kievului.

"Orice aventurism întreprins fără consimţământul sau sprijinul Ucrainei nu este în concordanţă cu politica noastră, cu politica externă a Statelor Unite", a declarat Sullivan.

Misiunea de pace autointitulată a lui Orban a iritat, de asemenea, mulţi membri ai Uniunii Europene, Ungaria preluând preşedinţia rotativă a Consiliului UE la începutul lunii.

Ministrul de externe Peter Szijjarto a declarat miercuri că Ungaria crede că o a doua preşedinţie Trump ar stimula speranţele de pace în Ucraina. Potrivit lui Szijjarto, Orban spera să pună capăt războiului prin negocieri de pace care să implice atât Rusia, cât şi Ucraina.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici