Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor europeni: "Ungaria nu are mandatul de a negocia în numele UE. Dar pot explora situaţia"

  • Viktor Orbán a mers vineri la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, provocând indignarea liderilor europeni, care au avertizat că premierul Ungariei nu îi reprezintă.
  • "Încet-încet, rămânem fără ţări care pot vorbi cu ambele părţi ale conflictului", a declarat Orbán.
  • Liderul de la Kremlin a declarat că vor discuta "toate nuanţele situaţiei" din Ucraina.
1198 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor europeni: "Ungaria nu are mandatul de a negocia în numele UE. Dar pot explora situaţia"

Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin. Sursa foto: Mediafax Foto

Orbán, a cărui ţară a preluat luni preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a mers în Rusia la doar câteva zile după o călătorie surpriză la Kiev, prima de când Putin a ordonat invadarea Ucrainei în 2022, sugerând că vrea să negocieze pacea între cele două părţi, informează Financial Times.

Putin l-a întâmpinat pe Orbán la Kremlin, spunând că este "nu numai partener de lungă durată" ci şi cel care prezidează Consiliul Uniunii Europene timp de şase luni, chiar dacă mai mulţi lideri ai blocului comunitar au subliniat că nu l-au mandatat pe premierul Ungariei să vorbească în numele lor.

Liderul de la Kremlin a declarat că vor discuta "toate nuanţele situaţiei" din Ucraina, făcând referire la condiţiile pe care le-a anunţat luna trecută şi care includ cedarea de către Kiev a patru provincii Rusiei şi promisiunea de a nu adera niciodată la NATO. Kievul a respins cererile lui Putin.

Orban spune că este un mesager al păcii

"Încet-încet, rămânem fără ţări care pot vorbi cu ambele părţi ale conflictului", a declarat Orbán. "În curând, Ungaria va fi singura ţară din Europa care poate vorbi cu toată lumea".

Călătoria lui Orbán este prima a unui lider UE în Rusia de când cancelarul austriac Karl Nehammer a vizitat Moscova în aprilie 2022, într-o încercare eşuată de a-l convinge pe Putin să pună capăt războiului.

În drum spre Moscova, Orbán a recunoscut că nu reprezintă blocul comunitar, după ce mai mulţi alţi lideri şi-au exprimat consternarea faţă de călătoria sa.

"Ungaria nu are mandatul de a negocia în numele Uniunii Europene. Nu aş pretinde niciodată. Dar pot explora situaţia", a declarat el vineri presei de stat, adăugând că îi va informa pe liderii blocului comunitar dacă există o deschidere pentru negocieri de pace, despre care a recunoscut că sunt "încă departe".

Reacţiile liderilor europeni

Vineri, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că Orbán se află la Moscova nu în calitate de reprezentant al preşedinţiei rotative a UE, ci în calitate de prim-ministru ungar. Scholz a declarat că atitudinea UE a fost clară: "Condamnăm războiul rusesc de agresiune".

Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE, a declarat că vizita lui Orbán la Moscova este una "exclusiv" bilaterală, deoarece liderul maghiar "nu a primit niciun mandat ... pentru a vizita Moscova" şi "nu reprezintă UE sub nicio formă".

Kaja Kallas, prim-ministrul estonian şi persoana aleasă de blocul comunitar pentru a fi următorul diplomat de top, a declarat pe X că Orbán "exploatează poziţia de preşedinte al UE pentru a semăna confuzie. UE este unită, susţinând în mod clar Ucraina împotriva agresiunii ruse".

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care reprezintă cei 27 de lideri ai blocului, a fost primul care a postat joi pe X că Orbán nu a vorbit în numele blocului. Pentru următoarele şase luni, miniştrii maghiari sunt însărcinaţi să prezideze reuniunile UE, însă premierul nu are niciun rol oficial de reprezentare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici