Viktor Orban a afirmat că, în perioada 1989 -1990, s-au produs schimbări nu numai că la nivelul unor ţări, ci la „întreg sistemul în care oamenii trăiesc pe mapamond”.
În acest context, a spus Orban, marile putreri şi-au „utilizat resursele şi puterea pentru a acapara, cumva, resursele mondiale, cu ţelul de a disemina culturi şi idealuri”.
„Care sunt resursele pe care marile puteri doresc să le adune de la celelalte popoare? Resurse de materii prime, omul – resursa bilogică, marile puteri doresc să-şi crească populaţia, au nevoie de calitate, de cele mai bune creiere şi puteţi observa că în SUA universităţile sunt un centru pentru aceşti oameni de ştiinţă”, a spus premierul ungar.
Viktor Orban a mai spus că politica naţională, axată pe resursele şi valorificarea potenţialului intern a apărut tocmai din necesitatea Ungariei de a se opune acestor tendinţe de monopol şi pentru a-şi păstra „suveranitatea” economică.
„Problematica strategiei naţionale a Ungariei este să putem utiliza resursele proprii. Vom putea sau vom fim unul dintre marii perdanţi de după 1990? Vom pierde sau vom câştiga?!”, a spus Orban.
El a afirmat că Guvernul Ungariei s-a concentrat şi pe scăderea datoriei de stat, care a ajuns în prezent la 79 la sută, iar intenţia este de a o achita în cursul verii.
Premierul ungar a mai spus că un alt obiectiv al Guvernului de la Budapesta este să consolideze capitalul autohton.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, sâmbătă, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”.