VIOLENŢE ÎN CHINA: Cel puţin 21 de persoane, printre care şi poliţişti, şi-au pierdut viaţa

Cel puţin 21 de persoane, inclusiv poliţişti, au fost ucise în urma unor violenţe în regiunea chineză Xinjiang, au anunţat miercuri autorităţile. "În total, 21 de persoane au fost ucise. Mai întâi au fost ucise 15 (persoane), inclusiv poliţişti şi agenţi municipali, iar ulterior, în cursul unor confruntări, şase agresori au fost ucişi prin împuşcare", a declarat pentru AFP Cao, un oficial din districtul Barchuk, în această regiune cu populaţie majoritar musulmană, în vestul Chinei.

Urmărește
2738 afișări
Imaginea articolului VIOLENŢE ÎN CHINA: Cel puţin 21 de persoane, printre care şi poliţişti, şi-au pierdut viaţa

VIOLENŢE ÎN CHINA: Cel puţin 21 de persoane, printre care şi poliţişti, şi-au pierdut viaţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Site-ul de ştiri Tianshan, controlat de autorităţile din Xinjiang, a dat asigurări că violenţele au pornit de la un grup care pregătea "acte teroriste".

Regiunea Xinjiang este frecvent afectată de tulburări, din cauza unor tensiuni puternice între etnici han, majoritari în China, şi uiguri, musulmani turcofoni.

Potrivit Tianshan, 11 dintre cele 15 persoane ucise iniţial erau uiguri. Întrebat dacă celelalte şase victime sunt tot uiguri, Cao a răspuns iniţial "da", după care a adăugat: "Nu contează, sunt agresori violenţi".

Numeroşi etnici uiguri denunţă o reprimare culturală şi religioasă, dar şi o imigrare în masă a etnicilor han, care contribuie la dezvoltarea economică a acestei regiuni sărace, dar bogată în resurse naturale.

Poliţia a arestat opt persoane, a precizat Cao.

Districtul Barchuk (Bachu în chineză) este situat la est de Kashgar, o prefectură care a fost de mai multe ori teatrul unor ciocniri sângeroase în ultimii ani. 

Violenţele au provocat moartea a 20 de persoane în februarie 2012, evidenţiind din nou tensiunile dintre uiguri şi etnicii han, pe care primii îi acuză de colonizarea teritoriului lor. 

Regiunile Kashgar şi Hotan au cunoscut tulburări la sfârşitul lui iulie şi începutul lui august 2011, după care Beijingul a trimis o brigadă de elită a poliţiei antiterorism. Atacurile atribuite oficial uigurilor şi ripostele poliţiei s-au soldat cu peste 20 de morţi.

Violenţe şi mai sângeroase au izbucnit la Xinjiang în iulie 2009. Aproximativ 200 de persoane au murit şi peste 1.600 de persoane au fost rănite la Urumqi, capitala regiunii autonome.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici