Violenţe în Irlanda de Nord ca reacţie la restricţiile generate de Brexit. Un autobuz a fost incendiat

Liderii din provincia britanică Irlanda de Nord se tem de amplificarea protestelor violente faţă de Protocolul Acordului Brexit şi au condamnat un incident în care un autobuz a fost deturnat şi incendiat de indivizi nemulţumiţi de controalele vamale.

Urmărește
4060 afișări
Imaginea articolului Violenţe în Irlanda de Nord ca reacţie la restricţiile generate de Brexit. Un autobuz a fost incendiat

Foto: Twitter/ Belfast Live

Mai mulţi indivizi cu feţele acoperite au deturnat luni un autobuz de transport public şi au incendiat vehiculul, în zona Newtownards din Irlanda de Nord, informează postul Sky News.

Ministrul nord-irlandez al Infrastructurii, Nichola Mallon, a declarat că "doi indivizi cu cagule pe feţe au spus ceva despre Protocolul nord-irlandez" şi l-au ameninţat pe şofer cu un pistol.

"L-au forţat pe şofer să coboare din autobuz şi au dat foc vehiculului", a afirmat Nichola Mallon. În autobuz nu erau pasageri în momentul incidentului. Şoferul nu a fost rănit, dar este traumatizat de incident.

Liderii politici din Irlanda de Nord au condamnat la unison atacul, catalogându-l drept un act de "terorism". Liderii nord-irlandezi se tem să nu reizbucnească protestele violente faţă de controalele vamale generate de Brexit.

"Nu există niciodată nicio justificare să umble indivizi cu cagule şi înarmaţi pe străzile din Irlanda de Nord şi nu va exista niciodată", a declarat sir Jeffrey Donaldson, liderul Partidului Democratic Unionist (DUP).

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au disensiuni asupra aplicării prevederilor Acordului Brexit. Guvernul de la Londra refuză să aplice controalele vamale la limita administrativă dintre Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, deşi a asumat acest angajament în momentul stabilirii relaţiilor comerciale post-Brexit. Marea Britanie a cerut modificarea Protocolului, dar Uniunea Europeană nu este de acord.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii. Situaţia a generat proteste violente în ultimele luni în Irlanda de Nord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici