Violenţe în Kosovo: Aproximativ 25 de militari NATO şi numeroşi etnici sârbi, răniţi în confruntări

Aproximativ 25 de militari din cadrul Forţei NATO în Kosovo (KFOR) au fost răniţi, dintre care doi cu gloanţe, în cursul unor confruntări, luni, în nordul Kosovo, cu manifestanţi etnici sârbi, dintre care aproximativ 100 au fost răniţi, potrivit Belgradului.

Urmărește
849 afișări
Imaginea articolului Violenţe în Kosovo: Aproximativ 25 de militari NATO şi numeroşi etnici sârbi, răniţi în confruntări

Violenţe în Kosovo: Aproximativ 25 de militari NATO şi numeroşi etnici sârbi, răniţi în confruntări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste incidente între forţa internaţională şi manifestanţi sârbi par cele mai grave şi mai extinse care au avut loc în ultimele săptămâni în nordul Kosovo, apreciază AFP.

Potrivit unui comunicat KFOR, numărul răniţilor în rândul militarilor NATO se ridică la 25. Asupra a doi militari s-a tras, luni dimineaţa, cu arme de foc uşoare, utilizate de manifestanţi sârbi.

KFOR precizează că este vorba de militari germani, dar că "nu erau răniţi mortal".

La Belgrad, ministrul sârb pentru Kosovo Goran Bogdanovici a evaluat, în faţa unei comisii parlamentare, numărul răniţilor în rândul etnicilor sârbi la a aproximativ 100 de persoane, a anunţat postul de televiziune B92.

"Situaţia este extrem de tensionată", a spus Bogdanovici, exprimânmdu-şi îngrijorarea faţă de "o eventuală nouă izbucnire a violenţei".

KFOR i-a acuzat pe atacatori că au utilizat explozivi şi cocteiluri Molotov, dând asigurări că va recurge "la toate mijloacele care se impun" pentru a face faţă acestei situaţii.

Aceste incidente au început luni dimineaţa, cu demontarea de către KFOR a unei baricade ridicate de etnici sârbi nu departe de localitatea Zupce.

KFOR a recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii sârbi, între 400 şi 500, potrivit AFP.

Etnicii sârbi au ridicat, ulterior, o nouă baricadă, în apropierea celei demontate de KFOR.

Statul Major al forţelor operaţionale austriece, cu sediul la Graz, a anunţat că opt militari austrieci din cadrul KFOR au fost răniţi luni după-amiaza.

Tensiunile din nordul Kosovo durează de la trimiterea unor vameşi de către Priştina la Brnjak şi Jarinje, în această vară, în aceste două puncte de trecere a frontierei dintre Kosovo şi Serbia.

Etnicii sârbi din regiune au ridicat baricade, în semn de protest faţă de această iniţiativă a autorităţilor kosovare.

Ei au refuzat până acum să demonteze aceste baricade, aşa cum le-au cerut KFOR şi Misiunea europeană în Kosovo (EULEX), în numele libertăţii de mişcare.

Preşedintele sârb Boris Tadici a lansat un apel la calm către părţi, invocând un "dialog fără recurs la violenţă".

"Viaţa cetăţenilor noştri şi (soldaţilor) forţei internaţionale trebuie să fie ocrotită cu orice preţ", a adăugat el, într-un comunicat.

La Priştina, Guvernul kosovar a condamnat atacul împotriva militarilor KFOR şi a cerut ca vinovaţii "să fie tarduşi în justiţie".

Această recrudescenţă a tensiunilor intervine înaintea unei reuniuni cruciale, miercuri, la Bruxelles, unde negociatori sârbi şi kosoari vor evoca problema celor două puncte de trecere a frontierei aflate în litigiu.

Belgradul nu vrea ca aceste puncte să fie considerate ca puncte de frontieră între cele două state, pentru că Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo.

Priştina consideră, din contră, că Brnjak şi Jarinje sunt puncte de trecere a frontierei.

Incidente similare s-au produs şi săptămâna trecută. Douăzeci şi unu de militari KFOR au fost uşor răniţi cu pietre, în timp ce trupele NATO procedau la demontarea unei baricade spre punctul de trecere de la Jarinje.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici