Video Violenţe la Chişinău: Zeci de mii de moldoveni cer anularea alegerilor
Zeci de mii de tineri protestează la Chişinău faţă de ceea ce consideră fraudarea alegerilor de duminică şi cer anularea acestora. Pe clădirea Preşedinţiei R. Moldova au fost arborate steagurile României şi Uniunii Europene.
Un incendiu a avut loc la clădirea Parlamentului Moldovean, care a fost ocupată de protestatari. Forţele de ordine au intervenit cu tunuri cu apă şi au folosit gaze lacrimogene.
În jur de 50 de persoane au fost duse la spitalul de urgenţă. Comunicaţiile - telefonia mobilă şi internetul - au fost întrerupte parţial, în timp ce televiziunea de stat din R. Moldova difuzează programe de divertisment. Forţele de ordine au organizat baraje pentru blocarea drumurilor de acces în Chişinău.
Preşedintele Voronin a calificat drept acte de vandalism ceea ce se întâmplă la sediul Preşedinţiei şi la Parlamentul din Chişinău, precizând că nişte patrioţi nu ar face aşa ceva.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
23:20 - SUA lansează un apel la calm
Statele Unite au lansat un apel la calm în Republica Moldova.
"Suntem, desigur, preocupaţi de orice formă de violenţă", a declarat Robert Wood, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. "Vrem ca oamenii să-şi păstreze sângele rece. După aceea, vom vedea", a adăugat el.
20:20 - Ambasadorul R.Moldova la Bucureşti, convocat pentru consultări la Chişinău
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Lidia Guţu, a fost convocat la Chişinău pentru consultări, a anunţat Ministerul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), citat de BASA press.
19:50 - Cel puţin 200 de răniţi în urma protestelor
Cel puţin 200 de persoane au fost rănite în timpul protestelor de la Chişinău, au declarat surse din cadrul serviciului de urgenţă, citate de BASA-press.
Protestatarii prezintă plăgi, comoţii cerebrale şi diverse traumatisme. "Ambulanţele nu au putut ajunge în centrul capitalei timp de mai multe ore, fiind blocate de protestatari, iar o tânără a fost internată în stare gravă fiind călcată în picioare", au declarat sursele citate.
Contactat de BASA-press, Ion Vlad, medic coordonator al secţiei de internare a Spitalului de Urgenţă, a precizat că până în prezent trei persoane au fost internate în secţia de terapie intensivă, patru persoane au necesitat intervenţii chirurgicale, iar alte cinci sunt internate în secţiile de chirurgie şi neurologie.
19:30 - Poliţia a încercuit clădirea Guvernului
Poliţia a înconjurat marţi seara clădirea Guvernului, relatează Interfax, în pagina electronică.
Forţele de ordine se tem că demonstranţii care se află în faţa Guvernului vor încerca să ia cu asalt clădirea.
Protestatarii controlează deja preşedinţia şi Parlamentul din Republica Moldova.
19:22 - O femeie a murit în Parlament
O femeie a murit, din cauza intoxicării cu fum, în timpul unui incendiu din Parlamentul Republicii Moldova, a anunţat postul naţional de televiziune Moldova-1, care precizează că informaţia nu este oficială, relatează Interfax, în pagina electronică.
Postul de televiziune Moldova-1 citează o sursă din Ministerul de Interne, potrivit căreia o tânără a murit în timpul unui incendiu în clădirea Parlamentului de la Chişinău.
18:55 - Un grup de "militanţi" este vinovat de proteste - ambasada rusă
Ambasada rusă din Republica Moldova a învinuit, într-o declaraţie oficială, un "grup de militanţi" pentru protestele de marţi, relatează agenţia Interfax, în pagina electronică.
"În dimineaţa zilei de 7 aprilie, o mulţime destul de numeroasă s-a adunat în centrul Chişinăului. Majoritatea erau tineri (...), între care a apărut în curând un grup de militanţi", afirmă ambasada în declaraţia sa, citită de purtătorul de cuvânt Aleksander Alekseienkov.
"Ei erau organizatorii, pentru că sub influenţa lor mulţimea a început să atace clădirea biroului preşedintelui şi cea a Parlamentului", continuă declaraţia.
18:48 - Forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc
Forţele de ordine au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale dar nicio persoană nu a fost rănită prin folosirea acestei muniţii, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.
Forţele de ordine au primit indicaţii şi echipament special pentru a interveni în forţă împotriva manifestanţilor marţi noaptea, afirmă Deutsche Welle, care citează surse neoficiale. Organizatorii protestelor au cerut părinţilor să îşi retragă copiii minori de pe stradă.
Printre alte măsuri, puterea în exerciţiu din Republica Moldova a dispus ca toate unităţile administrative să fie deconectate de la Internet. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Deutsche Welle, întreruperea semnalului pentru Internet are ca scop oprirea accesului la "ştirile despre proteste" a funcţionarilor publici din Republica Moldova.
De asemenea, autorităţile se tem că funcţionarii ar putea ieşi în stradă alături de protestatari sau ar putea coopera cu aceştia pentru a le oferi acces în instituţiile de stat, potrivit ediţiei electronice a cotidianului Ziarul de Gardă.
Niciuna dintre ediţiile electronice ale publicaţiilor din Republica Moldova nu poate fi accesată pe Internet. Reţeaua de telefonie mobilă este, de asemenea, blocată în centrul Chişinăului, protestatarii neputând comunica şi coordona acţiunile.
18:45 - Acord între Voronin şi opoziţie, pentru renumărarea voturilor
Unul dintre liderii opoziţiei moldovene a declarat, marţi, că preşedintele Vladimir Voronin şi cele trei partide ale opoziţiei parlamentare au ajuns, marţi, la un acord privind renumărarea voturilor, informează pagina electronică a agenţiei Interfax.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Liberal-Democratic din Moldova, Vlad Filat, care a participat la o întâlnire între Voronin şi liderii celor trei formaţiuni parlamentare de opoziţie.
18:30 - Liderii opoziţiei discută la Guvern cu reprezentanţii puterii
Liderii partidelor de opoziţie din Republica Moldova, Serafim Urecheanu, Vlad Filat şi Mihai Ghimpu, se află în sediul Guvernului, unde discută cu reprezentanţii puterii, scrie cotidianul moldovean Timpul, în ediţia electronică.
Anterior, ei au adoptat o rezoluţie comună prin care contestă rezultatele alegerilor legislative de duminică şi cer repetarea scrutinului. Ei solicită examinarea în detaliu a listelor de alegători şi cer de asemenea renumărarea voturilor.
"Noi nu recunoaştem alegerile. Sunt ireale. Au fost înregistrate multiple fraude. Cerem renumărarea lor şi accesul la toate listele de alegători", a spus Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).
Potrivit lui Filat, cea mai bună soluţie pentru comunişti este să accepte propunerea opoziţiei şi a oamenilor care protestează în stradă şi să declare organizarea de noi alegeri. "Cei care au făcut ca protestele paşnice să degenereze în violenţe sunt comuniştii, care ne-au adus la această stare după opt ani de guvernare", a adăugat Filat.
Liderii Partidului Liberal (PL), Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi ai Alianţei Moldova Noastră (AMN) le-au cerut protestatarilor să înceteze violenţa şi să protesteze paşnic. "Noi vom câştiga dacă vom acţiona paşnic. În democraţie, forţa este cuvântul", a spus Mihai Ghimpu, preşedintele PL.
Marţi seară liderii PL, PLDM şi AMN urmează să aibă o întrevedere cu şeful misiunii OSCE de monitorizare a alegerilor.
18:25 - Premierul se întâlneşte cu ambasadorii străini
Premierul moldovean, Zinaida Greceanîi se întâlneşte, marţi, la Chişinău, cu ambasadorii străini, pe care intenţionează să-i informeze despre cauzele reale ale protestelor violente din capitală, a anunţat biroul de presă al Guvernului, citat de agenţia Novosti Moldova, în pagina electronică.
Reprezentanţii biroului de presă al Guvernului au precizat că Greceanîi intenţionează să le explice ambasadorilor "adevărata cauză a evenimentelor".
18:10 - Manifestanţii se îndreaptă spre sediul televiziunii naţionale
Manifestanţii se îndreaptă spre sediul televiziunii naţionale, iar în centrul capitalei R. Moldova este un adevărat haos, a declarat, marţi seară, vicepreşedintele Organizaţiei de Tineret a Alianţei Moldova Noastră (OTAMN), Constantin Uzdriş.
"Clădirea Parlamentului a fost ocupată de protestatari, iar sediul Preşedinţiei a fost devastat. Au fost sparte geamurile şi a fost distrus mobilierul. Până în prezent, există 40 de răniţi, atât din rândul civililor, cât şi din rândul forţelor de ordine. Există informaţii că o tânără ar fi murit, dar nu avem confirmarea. Cei de la Spitalul de Urgenţă din Chişinău ne-au spus că nu există niciun mort", a declarat Uzdriş.
El a adăugat că mai multe maşini de Poliţie au fost răsturnate de protestatari, iar apoi incendiate.
"În faţa clădirii Guvernului sunt forţe de ordine impresionante, dar deocamdată în acea zonă nu s-au semnalat incidente", a afirmat Uzdriş.
Vicepreşedintele OTAMN, formaţiune de opoziţie din Republica Moldova, a mai spus că informaţiile privind locul în care s-ar afla preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, sunt contradictorii, dar se pare că acesta nu ar fi părăsit ţara.
"În orice caz, nu credem că Voronin se află în Chişinău, ci undeva pe teritoriul Republicii Moldova. Există zvonuri că ar fi părăsit ţara deja, dar noi nu credem aşa ceva", a afirmat Constantin Uzdriş.
El a adăugat că este greu de estimat când situaţia va reveni la normal la Chişinău.
"Tinerii s-au săturat de comunişti. Această înverşunare a apărut acum după alegerile din Republica Moldova, care au fost fraudate de comunişti", a mai spus Uzdriş.
17:55 - Terry Davis cere părţilor să dea dovadă de reţinere
Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, s-a declarat îngrijorat de violenţele produse la Chişinău, cerând părţilor să dea dovadă de reţinere şi apreciind că astfel de acţiuni sunt inacceptabile, potrivit unei declaraţii postate pe site-ul instituţiei.
"Sunt îngrijorat în ceea ce priveşte violenţele raportate în timpul protestelor care au urmat alegerilor de la Chişinău. Acestea sunt inacceptabile şi nu pot decât să le solicit tuturor să dea dovadă de reţinere", se arată în declaraţia lui Terry Davis.
Davis menţionează că atât Consiliul Europei, cât şi alţi observatori internaţionali au luat notă de o serie de neajunsuri ce vor trebui ameliorate înaintea următorului scrutin, însă acestea nu au fost de natură să afecteze rezultatele finale.
17:35 - Incendii în clădirea Parlamentului
Protestatarii aflaţi în zona Parlamentului nu permit accesul pompierilor veniţi să stingă incendiile din clădire, informează PROTV Chişinău.
Forţele de ordine care asigurau paza Parlamentului au fost retrase, printr-un coridor asigurat de manifestanţi. Aceştia nu le-au permis însă şi pompierilor să ajungă la clădire, deşi scutierii au încercat să forţeze trecerea.
În spatele Parlamentului, demonstranţii au răsturnat şi incendiat mai multe maşini de poliţie, blocând şi câteva străzi din zona clădirii.
Şi sediul Preşedinţiei este devastat până la etajul al patrulea, protestatarii distrugând computere şi telefoane şi incendiind acte, dar şi portrete ale preşedintelui Vladimir Voronin.
17:30 - Liberalii cer comunităţii internaţionale să nu recunoască alegerile
Partidul Liberal le cere guvernelor ţărilor membre UE, Comisiei Europene, Parlamentului European, Statelor Unite şi Comisiei Electorale Centrale să nu recunoască drept valide alegerile din 5 aprilie şi să determine regimul de la Chişinău să organizeze un nou scrutin.
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că formaţiunea pe care o conduce "a ajuns la concluzia că PCRM (Partidul Comuniştilor din R. Moldova) a furat alegerile din 5 aprilie", adăugând că va depune o contestaţie la Comisia Electorală Centrală în decurs de şapte zile.
"Avem dovezi, dar pentru o cifră definitivă am hotărât să verificăm buletinele de vot. Oricum PL este îndreptăţit să anunţe că nu recunoaşte alegerile, deoarece rezultatul anunţat nu exprimă voinţa reală a alegătorilor din Republica Moldova", a declarat Ghimpu.
Potrivit liberalilor, frauda a constat în votul multiplu.
17:15 - Voronin: Actele de vandalism au ca scop vărsarea de sânge
Preşedintele R. Moldova Vladimir Voronin spune că e clar că organizatorii acestor "acte de vandalism" au ca scop vărsarea de sânge că acţiunile lor sunt bine organizate şi bine plătite, "privesc alte forţe" şi că se impune aplicarea unor măsuri.
El a afirmat că scopul protestatarilor "se vede clar", aceştia vrând "din partea autorităţilor vărsare de sânge".
"Acum nu putem face concluzii definitive", a spus Vladimir Voronin, adăugând că "a fost plămădit din timp" şi despre fraudarea alegerilor s-a vorbit încă de acum o lună. El a susţinut că în aceeaşi perioadă se vorbea şi despre faptul că după alegeri urmează ceva.
El a califiicat drept acte de vandalism ceea ce se întâmplă la sediul Preşedinţiei şi la Parlamentul din Chişinău, precizând că nişte patrioţi nu ar face aşa ceva.
17:00 - Transnistria îşi consolidează graniţa administrativă
Transnistria a adoptat măsuri de securitate suplimentare în legătură cu protestele de la Chişinău, consolidându-şi graniţa administrativă cu Republica Moldova, relatează Interfax, în pagina electronică.
"Am consolidat graniţa cu Republica Moldova ca urmare a protestelor de la Chişinău", a declarat prim-adjunctul ministrului pentru Securitate din Transnistria, Valeri Zenonovici.
Potrivit lui Zenonovici, scopul acestor măsuri este acela de a evita eventuale provocări, precum şi incursiuni în teritoriul transnistrean a unor "elemente moldovene indezirabile".
Acesta a adăugat, de asemenea, că autorităţile transnistrene continuă să monitorizeze situaţia din Republica Moldova.
16:50 - Partidul Comuniştilor a denunţat "tentativa de lovitură de stat"
"Evenimentele de astăzi nu sunt altceva decât o tentativă de lovitură de stat", a subliniat Mark Tkaciuk, unul dintre liderii Partidului Comuniştilor şi şef al campaniei acestui partid pentru alegerile legislative desfăşurate duminică.
16:40 - Opoziţia cere continuarea manifestaţiilor
Opoziţia solicită continuarea manifestaţiilor în Republica Moldova, până la organizarea de noi alegeri legislative, a declarat marţi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, citat de AFP.
"Am sesizat organizaţiile internaţionale, cerându-le să nu recunoască rezultatele alegerilor", a declarat Chirtoacă, unul dinrtre liderii opoziţiei. "Manifestaţiile vor continua până când va fi fixată data unor noi alegeri", a continuat el.
16.20 - Şedinţă extraordinară a Guvernului, cu participarea lui Voronin
Guvernul moldovean se reuneşte într-o şedinţă extraordinară, la care participă şi preşedintele Vladimir Voronin.
Ministerul de Interne moldovean a anunţat că poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a-i dispersa pe protestatari, după ce aceştia au pătruns în sediile Preşedinţiei şi Parlamentului din Chişinău.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a precizat că la faţa locului a fost dislocat întregul efectiv al Comisariatului General de Poliţie şi membri ai forţelor speciale.
16:15 - Creşte numărul răniţilor internaţi la Spitalul de Urgenţă
Cel puţin 50 de persoane au fost internate în Spitalul de Urgenţă din Chişinău, iar câteva zeci au necesitat ajutorul medicilor în urma protestelor din centrul capitalei, a anunţat directorul instituţiei, Gheorghe Ciobanu, citat de BASA-press.
Tinerii au ajuns la spital cu plăgi, comoţii cerebrale şi traumatisme, a declarat Ciobanu, precizând că printre pacienţi se numără şi mai mulţi poliţişti.
"Starea pacienţilor nu este foarte gravă. Majoritatea tinerilor au primit ajutorul medicilor, trei dintre ei având nevoie de intervenţii chirurgicale", a explicat el.
Medicii de pe ambulanţe au anunţat că cel puţin 200 de tineri le-au solicitat ajutorul, în timp ce ambulanţele sunt blocate la câteva sute de metri de clădirile preşedenţiei şi Parlamentului şi nu pot interveni la timp pentru protestatarii care au nevoie de îngrijiri medicale.
Potrivit medicilor de la serviciul de urgenţă, câteva zeci de persoane au ajuns în stare critică din cauza întârzierii ambulanţelor, blocate în trafic.
"Un bolnav a făcut stop cardiac şi nu a putut beneficia de ajutor medical la timp deoarece medicii au ajuns abia peste o jumătate de oră, fiind blocaţi în mijlocul drumului de protestatari", a declarat medicul coordonator al serviciului de urgenţă din Chişinău.
16:09 - Rusia se declară "îngrijorată" de violenţele "provocate"
Rusia este "îngrijorată" de violenţele "provocate" din Republica Moldova, a declarat marţi Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenţia Interfax, relatează AFP.
16:04 - Protestele sunt susţinute de cercuri naţionaliste din România - analist rus
Protestele reprezintă o încercare de a aduce "revoluţia portocalie" în Republica Moldova şi sunt susţinute de cercuri naţionaliste radicale din România, a declarat Serghei Markov, directorul Institutului de Studii Politice din Moscova, relatează Interfax, în pagina online.
"Ceea ce se întâmplă în Chişinău este, desigur, o nouă" revoluţie portocalie, a declarat Markov marţi, pentru agenţia Interfax. "Opoziţia este în mod clar inspirată" de "scenariile (portocalii) implementate în alte ţări", a adăugat el.
Actualele evenimente "poartă în mod clar amprenta românească", a mai spus el. "Numeroşi organizatori şi participanţi la această acţiune deţin paşapoarte româneşti. Mai mult, acţiunea are clar sprijin organizatoric şi financiar din România. Dar nu cred că este vorba despre guvernul român. Mai degrabă este vorba de cercuri naţionaliste radicale din România", a apreciat Markov.
15:50 - Autorităţile anunţă intervenţia poliţiei
Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa protestatarii care au vandalizat clădirile preşedinţiei şi Parlamentului din Chişinău, a declarat şeful biroului de presă al Ministerului moldovean de Interne, Ala Meleca, pentru BASA-press.
La faţa locului a fost dislocat întreg efectivul Comisariatului General de Poliţiei şi mai multe trupe ale forţelor speciale.
"În urma protestelor, câteva zeci de poliţişti au fost răniţi, iar unii dintre ei au ajuns în stare gravă la spital", a spus Meleca.
15:45 - UE cere încetarea violenţelor
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana, s-a declarat preocupat de confruntările din Republica Moldova, marţi, şi a făcut apel la "toate părţile să nu cedeze în faţa violenţei", relatează AFP.
15:40 - Forţele de ordine blochează intrările în Chişinău
Forţele de ordine au organizat baraje rutiere la toate intrările în Chişinău pentru a opri accesul autocarelor cu protestatari, afirmă lideri ai opoziţiei moldovene citaţi de pagina online a agenţiei Interfax.
Potrivit corespondentului Interfax, zeci de mii de oameni continuă să protesteze la Chişinău cerând anularea rezultatelor scrutinului parlamentar, câştigat de Partidul Comunist.
Surse citate de Interfax afirmă că la intrarea în Chişinău au fost oprite autocare cu persoane ce doresc să se alăture protestelor.
Un ofiţer al Ministerului de Interne a confirmat marţi, sub protecţia anonimatului, că poliţia ia măsuri pentru a împiedica susţinătorii partidelor de opoziţie să vină în capitală pentru a participa la proteste, relatează Novosti-Moldova, în pagina electronică.
"Opoziţia a cerut susţinătorilor săi din zonele rurale ale Moldovei să vină în capitală să protesteze. Poliţia a luat măsuri pentru a restricţiona intrarea lor în Chişinău", a adăugat ofiţerul, fără a preciza care sunt măsurile luate.
15:35 - Opoziţia cere organizarea de noi alegeri
Opoziţia din Republica Moldova a cerut marţi organizarea unor noi alegeri parlamentare, după ce manifestanţii din Chişinău au semnat un armistiţiu cu poliţia, relatează site-ul korrespondent.net.
"Cerem noi alegeri. Şi vom câştiga", a declarat liderul formaţiunii de opoziţie Moldova Noastră, Serafim Urechean.
"Nu vom sta nici o zi, până (nu vor fi) alegeri anticipate", a precizat la rândul său liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat.
15:25 - Preşedinţia dezminte că Vladimir Voronin ar fi părăsit ţara
Serviciul de presă al preşedinţiei Republicii Moldova dezminte categoric informaţiile vehiculate de unele posturi de televiziune din România, potrivit cărora şeful statului, Vladimir Voronin, ar fi părăsit ţara, relatează Moldpres în pagina electronică.
Şeful statului se află în Chişinău şi îşi exercită în continuare atribuţiile constituţionale, precizează sursa citată.
15:20 - Protestatarii au ocupat clădirea Preşedinţiei
Protestatarii au ocupat clădirea preşedinţiei, relatează Deutsche Welle în pagina electronică, afirmând totodată că mai multe salvări au apărut în apropierea manifestanţilor.
O parte dintre tineri se îndreaptă spre Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, purtând în mâini steagul naţional şi drapelul Uniunii Europene.
"Ole, Ole! Voronin nu mai e", scandează protestatarii, care le cer jandarmilor să se alăture manifestaţiei.
Primul etaj al Parlamentului este devastat, toate obiectele scoase din Parlament fiind incendiate, iar din spatele preşedinţiei se vede fum, potrivit postului de radio Vocea Basarabiei.
15:10 - Un medic de la Chişinău neagă că o persoană ar fi murit în timpul protestelor
Un medic de la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, Iuri Baziliuk, a declarat că informaţiile potrivit cărora o persoană ar fi murit în timpul confruntărilor sunt false, relatează Interfax, în pagina electronică.
"Este greşit. Cineva răspândeşte în mod deliberat astfel de zvonuri. Există răni serioase, dar pericolul la adresa vieţii victimelor nu a existat", a precizat medicul.
Medicul a adăugat că la Spitalul de Urgenţă au fost aduse peste 30 de persoane, care au suferit răni în timpul confruntărilor cu poliţia.
"Am primit peste 30 de răniţi. Unii dintre ei sunt ofiţeri de poliţie şi tineri din rândul participanţilor la demonstraţie", a afirmat Baziliuk, adăugând că toate victimele primesc asistenţă.
15:00 - Voronin se va adresa naţiunii la ora 19.30 (19.30 ora României)
Locul unde se află preşedintele Vladimir Voronin este ţinut secret.
Presa a anunţat că Voronin se va adresa naţiunii la ora 19.30 (19.30 ora României).
14:40 - Cel puţin 20 de răniţi au fost internaţi la Spitalul de Urgenţă din Chişinău
Cel puţin 20 de persoane au fost internate în Spitalul de Urgenţă din Chişinău, iar câteva zeci au necesitat ajutorul medicilor în urma protestelor din centrul capitalei, a anunţat directorul instituţiei, Gheorghe Ciobanu, citat de BASA-press.
Ciobanu a precizat că starea pacienţilor nu este foarte gravă, majoritatea tinerilor primind ajutorul necesar. Unul dintre ei a suferit de o intervenţie chirurgicală.
În spital este declarată stare de urgenţă, în timp ce medicii de pe ambulanţe au declarat că cel puţin 50 de tineri le-au solicitat ajutorul.
14:30 - Poliţia susţine că nu va recurge la forţă
Poliţia din R.Moldova a anunţat că nu va utiliza forţa împotriva protestatarilor, în pofida leziunilor suferite de unii agenţi de poliţie, informează pagina online a agenţiei Moldpres.
Aproximativ zece poliţişti au fost răniţi după ce au fost loviţi cu pietre de protestatarii care au încercat să pătrundă în sediile Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului.
14:20 - Protestatarii susţin că o tânără a fost ucisă, autorităţile infirmă
O tânără ar fi fost ucisă de forţele de ordine, susţin manifestanţii, în timp ce autorităţile infirmă orice informaţie despre eventuale victime sau arestări, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.
Corespondentul Deutsche Welle a infirmat însă informaţiile privind existenţa unor victime, afirmând că datele din prezent indică doar rănirea a 20 de persoane.
Un medic de la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, Iuri Baziliuk, a declarat că informaţiile sunt false, relatează Interfax, în pagina electronică.
"Este greşit. Cineva răspândeşte în mod deliberat astfel de zvonuri. Există răni serioase, dar pericolul la adresa vieţii victimelor nu a existat", a precizat medicul.
Medicul a adăugat că la Spitalul de Urgenţă au fost aduse peste 30 de persoane, care au suferit răni în timpul confruntărilor.
"Am primit peste 30 de răniţi. Unii dintre ei sunt ofiţeri de poliţie şi tineri din rândul participanţilor la demonstraţie", a afirmat Baziliuk, adăugând că toate victimele primesc asistenţă.
13:50 - Protestatarii anunţă întreruperea comunicaţiilor
Comunicaţiile au fost întrerupte iar telefoanele mobile nu mai funcţionează, susţin protestatarii, care comunică prin reţeaua Twitter, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.
Potrivit aceleiaşi surse, site-urile de Internet ale posturilor private de televiziune nu mai funcţionează aproape deloc.
Poliţia foloseşte gaze lacrimogene pentru a încerca să-i oprească pe protestatari, în timp ce zeci dintre aceştia sunt răniţi.
Liderii protestatarilor împreună cu partidele de opoziţie au convenit să formeze o echipă de negociere pentru a discuta cu preşedintele.
13:40 - Protestatarii au pătruns în sediul Parlamentului
Protestatarii au spart uşile Parlamentului şi au intrat în clădire, aruncând afară diferite obiecte, relatează site-ul Unimedia.md, care susţine că numărul protestatarilor a ajuns la circa 30.000.
Aceştia au spart geamurile şi au pătruns în incinta clădirii, vandalizând etajul unu. În acest moment, un birou al Parlamentului este incendiat, în timp ce fumul toxic produs de incendiu pare să-i împrăştie pe protestatari, relatează BASA-press
Totodată, manifestanţii distrug zona din preajma clădirii Parlamentului şi instituţiei prezidenţiale şi scot cu forţa şoferii din automobilele blocate în trafic, pe care îi obligă să participe la proteste.
13.35 - Protestatarii au distrus uşa de la intrarea în sediul preşedinţiei
Protestatarii au distrus uşa de la intrarea în sediul administraţiei prezidenţiale, relatează Unimedia în pagina electronică.
Pompierii au împroşcat protestatarii cu apă. Sute de poliţişti au intervenit în forţă între protestatari şi i-au împins de pe scările sediului preşedinţiei şi Parlamentului. Dispozitivele de poliţie au înconjurat sediul preşedinţiei.
Protestatarii purtau drapele ale României, scandau lozinci anticomuniste şi au intonat imnul "Deşteaptă-te române!", potrivit Deutsche Welle.
Printre manifestanţi sunt şi lideri ai partidelor de opoziţie.
13:30 - Ministerul Afacerilor Interne acuză liderii opoziţiei că i-au instigat pe protestatari
Şeful Direcţiei poliţiei pentru ordine publică a Ministerului Afacerilor Interne, colonelul Petru Corduneanu, consideră că tinerii protestatari care au participat la manifestaţia de luni seara din centrul Chişinăului au fost instigaţi de liderii opoziţiei, relatează Infotag în pagina electronică.
Acesta a afirmat într-o conferinţă de presă că protestatarii au fost instigaţi de actuali şi foşti deputaţi, care au venit în piaţă cu megafoane. El a adăugat că, dacă se va dovedi că liderii opoziţiei sunt responsabili de acest lucru, împotriva lor vor fi iniţiate acţiuni penale.
13:20 - Circa zece poliţişti, răniţi
Circa zece poliţişti au fost răniţi în timpul confruntărilor între poliţie şi protestatari, relatează AFP.
Potrivit unui jurnalist al AFP, protestatarii au spart mai multe geamuri ale clădirii preşedinţiei.
12:30 - Procuratura începe urmărirea penală în cazul protestelor de luni
Procuratura din Chişinău califică drept ilegale şi inadmisibile acţiunile organizatorilor şi participanţilor la întrunirea din 6 aprilie, sub genericul "zi de doliu" şi a iniţiat urmărirea penală în acest caz, relatează BASA-press.
Potrivit Procuraturii Generale, Ghenadie Brega a organizat la 6 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu participarea activă a liderilor unor partide politice (Vlad Filat, Alexaandru Tănase, V.Ungureanu, V.Pavlicenco, O.Cernei, V.Negacevschi) o întrunire la care au participat câteva sute de persoane.
În organizarea acţiunii de protest au fost încălcate mai multe prevederi ale legii privind întrunirile, printre care desfăşurarea acestora în mod paşnic, doar în locul şi în perioada indicată în declaraţia prealabilă, participanţii fiind obligaţi să respecte legislaţia şi ordinea publică.
Organizatorii şi participanţii au admis însă blocarea arterelor principale de transport, au avut tentative de "deteriorare a mijloacelor de transport public, întrunirea transformându-se într-o dezordine în masă".
În acest caz a fost iniţiată urmărirea penală, având în vedere "organizarea şi participarea activă la dezordine în masă, perturbarea activităţilor transportului şi tentativele de răsturnare şi deteriorare a (mijlocelor de transport) (...)".
11:20 - Mii de persoane cer anularea alegerilor parlamentare
Mii de tineri protestează la Chişinău faţă de ceea ce consideră fraudarea alegerilor şi cer anularea acestora.
Manifestanţii adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale scandează lozinci anticomuniste şi împotriva preşedintelui ţării, circa 8.000 de protestatari îndreptându-se către preşedinţia Republicii Moldova.
6 aprilie - Zece mii de persoane protestestează la Chişinău
Aproximativ 10.000 de persoane manifestau luni seara la Chişinău, pentru a denunţa "falsificarea" rezultatelor alegerilor legislative din Republica Moldova, câştigate de comunişti, informează AFP.
"Jos comunismul", "Jos falsificarea", "Libertate" sunt câteva dintre sloganurile participanţilor la această manifestaţie, cea mai importantă din ultimii ani în această fostă republică sovietică.
Liderii partidelor de opoziţie au luat parte la această manifestaţie spontană, la care majoritatea participanţilor sunt tineri.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace