- Home
- Externe
- CAIRO, (15.08.2013, 11:18)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIOLENŢELE DIN EGIPT: Guvernul anunţă 578 de morţi în violenţele de miercuri. Poliţia primeşte autorizaţia de a deschide focul asupra manifestanţilor violenţi
Dispersarea sângeroasă de către armată şi poliţie a manifestanţilor pro-Morsi la Cairo şi violenţele care s-au propagat în toată ţara au provocat, miercuri, moartea a 578 de persoane, dintre care 535 de civili, a anunţat joi un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii. Joi, poliţia egipteană a primit autorizaţia de a trage cu muniţie de război în manifestanţii care atacă bunurile publice sau forţele de ordine, a anunţat Ministerul de Interne de la Cairo.
Urmărește
782 afișări
VIOLENŢELE DIN EGIPT: Guvernul anunţă 578 de morţi în violenţele de miercuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Detaliind acest bilanţ pentru AFP, Khaled al-Khatib, şeful serviciilor de urgenţă egiptene, a precizat că 202 persoane au murit doar în piaţa Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune ocupat de aproape o lună şi jumătate de susţinătorii preşedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit şi arestat de armată la 3 iulie. Fraţii Musulmani au anunţat 2.200 de morţi şi peste 10.000 de răniţi.
După ce violenţele au cuprins rapid tot Egiptul, au fost impuse restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în jumătate din ţară şi a fost decretată pentru o lună starea de urgenţă, a cărei ridicare fusese unul dintre succesele revoltei populare din 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Niciun incident nu a fost semnalat pe parcursul nopţii şi traficul s-a reluat uşor în cursul dimineţii - departe însă de agitaţia obişnuită pentru metropola egipteană -, dar Fraţii Musulmani, influenta confrerie din care provine preşedintele islamist demis Mohamed Morsi, au cerut continuarea mobilizării, generând temeri privind noi violenţe.
Autorităţile interimare, instalate de armată după destituirea şi arestarea lui Morsi la 3 iulie, au avertizat că nu vor tolera nicio altă reuniune sau noi violenţe, după ce au salutat "marea reţinere" de care a dat dovadă poliţia.
Ca dovadă a hotărârii lor, imaginile aeriene au arătat satul de corturi al susţinătorilor lui Morsi din piaţa Rabaa al-Adawiya în flăcări, o scenă impresionantă şi total inedită în capitala egipteană.
Joi dimineaţa, moscheea Rabaa, epicentrul contestării şi cartierul general al liderilor Fraţilor Musulmani care nu au fost încă arestaţi de autorităţi, a fost arsă în mare parte, a constatat un fotograf al AFP.
Poliţia egipteană a primit autorizaţia de a trage cu muniţie de război în manifestanţii care atacă bunurile publice sau forţele de ordine, a anunţat joi Ministerul de Interne de la Cairo.
Acest anunţ are loc după ce manifestanţii islamişti au incendiat sediul administraţiei unei provincii din Cairo, la o zi de la dispersarea sângeroasă a susţinătorilor preşedintelui demis Mohamed Morsi de către poliţie şi armată.
Tot joi, patru militari egipteni au fost ucişi de persoane înarmate în provincia Sinai, potrivit forţelor de securitate.
Intervenţia forţelor de ordine a generat indignare în întreaga lume, comunitatea internaţională condamnând un "masacru" şi un recurs "lamentabil" la forţă.
În ţară, unde egiptenii au ieşit în masă pe străzi la sfârşitul lui iulie pentru a "oferi mandat" atotputernicei armate să termine cu "terorismul", o referire la miile de manifestanţi pro-Morsi care ocupau două pieţe din Cairo de peste o lună şi jumătate, mai multe figuri importante s-au desolidarizat de operaţiunea sângeroasă.
Vicepreşedintele Mohamed ElBaradei, laureat al premiului Nobel pentru Pace, care a garantat lovitura de forţă a militarilor, a demisionat, afimând că refuză să "îşi asume consecinţele deciziei cu care el nu este de acord". Înaintea lui, imamul de la Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate a islamului sunnit, a condamnat violenţele explicând că nu ştia de metodele pe care forţele de ordine intenţionau să le folosească.
Presa, în mare parte loială armatei, saluta totuşi, după modelul cotidianului guvernamental Al-Akhbar, "Sfârşitul coşmarului Fraţilor Musulmani", cotidianul independent Al-Shorouk evocând "ultima bătălie a Fraţilor" alături de fotografii în care apăreau manifestanţi înarmaţi.
În străinătate, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească "rapid" pentru a discuta despre Egipt, criticând "ipocrizia" Occidentului în faţa acestui "masacru foarte grav". La Paris, preşedintele François Hollande l-a convocat pe ambasadorul egiptean, după ce a sesizat ONU, cu o zi înainte.
Ambasadorii egipteni au fost convocaţi, de asemenea, la Berlin şi la Londra.
Un alt subiect de îngrijorare în străinătate este atacul din timpul violenţelor de miercuri asupra mai multor biserici, militanţii acuzând susţinătorii lui Morsi că desfăşoară "un război de represalii" împotriva copţilor, al căror patriarh a susţinut decizia armatei de a-l destitui pe Morsi, deţinut în continuare într-un loc secret.
Înaintea zilei de miercuri, violenţele între susţinătorii şi contestatarii lui Morsi şi forţele de ordine s-au soldat cu peste 250 de morţi de la sfârşitul lui iunie, când a început contestarea lui Morsi, ce a condus la destituirea sa, în principal manifestanţi islamişti.
La o zi de la dispersare, autorităţile au anunţat că închid punctul de trecere către Gaza, pe o durată nedeterminată.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: MAE urmăreşte cu preocupare evoluţiile din Egipt. Ambasada la Cairo, în contact cu românii din zonă
Citește și: STARE DE URGENŢĂ în Egipt, timp de o lună
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe