Violenţele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord arată slăbiciunea SUA, afirmă analişti americani

Publicat: 29 01. 2011, 11:54
Actualizat: 06 11. 2012, 13:03

Situaţia este complet diferită de cea din anii ’90, când Statele Unite au relansat procesul de pace israeliano-palestinian, după primul război din Golf, care a determinat retragerea armatei irakiene din Kuwait.

Într-o succesiune rapidă, regimurile autocratice din Tunisia, Egipt, Yemen şi Iordania – toate aliate ale Statelor Unite – au fost afectate de mişcări populare de amploare. În acelaşi timp, mişcarea Hezbollah, susţinută de Iran şi Siria, a determinat căderea guvernului prooccidental din Liban. Iar în negocierile israeliano-palestiniene, partea palestiniană a decis să se îndrepte către ONU, în timp ce procesul de pace patronat de Statele Unite pare să se blocheze.

Iar vidul creat tinde să fie ocupat de ţări cum sunt Turcia, Qatarul sau Arabia Saudită, care îşi sporesc rolul diplomatic pe plan regional, apreciază analistul Shibley Telhami, de la Universitatea Maryland. „Nu există nici o îndoială că influenţa americană s-a redus puternic faţă de acum 20 de ani”, a afirmat Telhami, reamintind conceptul de „pax americana” şi dominaţia SUA în regiune după 1991.

Atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite au schimbat profund datele. Intrarea în Afganistan şi Irak a unor coaliţii conduse de Statele Unite s-a soldat cu mii de morţi şi pagube de miliarde de dolari şi a permis creşterea influenţei iraniene în regiune.

Statele Unite acuză Iranul de amestec în afacerile interne ale celor două ţări, dar şi pentru înarmarea şi finanţarea mişcărilor Hezbollah şi Hamas.

„Influenţa Iranului în Irak este la fel de importantă ca şi cea a Statelor Unite”, apreciază Marina Ottaway, de la Fundaţia Carnegie. Ea consideră că fostul preşedinte american George W. Bush a comis o eroare când a încercat să elimine influenţa Siriei în Liban. „Astfel, situaţia a devenit şi mai instabilă, deoarece Siria încearcă să-şi recâştige influenţa”, afirmă Ottaway.

Aaron David Miller, fost negociator de pace american, în prezent cercetător la centrul Woodrow Wilson, consideră că recentele evenimente din lumea arabă „pun în lumină slăbiciunea americană”. El afirmă că această situaţie, cu rădăcini în trecut, este cu atât mai vizibilă cu cât preşedintele american, Barack Obama, a anunţat schimbări importante, creând astfel noi aşteptări.