Prima pagină » Știri externe » Autorităţile britanice folosesc o lege controversată pentru a spiona cetăţenii

Autorităţile britanice folosesc o lege controversată pentru a spiona cetăţenii

Autorităţile locale din Marea Britanie s-au folosit de prerogativele dobândite în baza principiului luptei împotriva terorismului pentru a intercepta convorbirile telefonice şi mesajele electronice a mii de persoane anul trecut.
Autorităţile britanice folosesc o lege controversată pentru a spiona cetăţenii
05 iun. 2008, 21:34, Știri externe

Unele consilii locale permit angajaţilor să autorizeze acţiuni sub acoperire în baza unei legi controversate, menită să fie folosită "în interesul securităţii naţionale", relatează The Daily Mail în ediţia electronică.

"Aceasta este o dovadă clară a felului în care societatea de supraveghere a scăpat de sub control prin folosirea neadecvată a unor prerogative foarte largi, prerogative care publicul se aşteaptă să fie folosite numai pentru infracţiuni grave şi ameninţări la adresa securităţii", a declarat ministrul de Interne al Guvernului din Umbră, David Davis.

În baza legii privin libertatea informaţiei, 152 de consilii locale au fost întrebate dacă s-au folosit de prerogative pentru a intercepta detalii referitoare la destinatarul mesajului electronic sau al apelului telefonic şi când şi unde a avut loc apelul. Răspunsurile arată că autorităţile au supravegheat viaţa privată a 936 de persoane, numai 31 de consilii locale nefolosindu-se deloc de aceste prerogative.

Păstrând proporţia în cazul celorlalte 322 de consilii rămase, ar însemna că în total circa 3.000 de persoane au fost supravegheate de funcţionari.

Consiliul districtual Kent a efectuat verificarea convorbirilor telefonie a 23 de abonaţi pentru a obţine dovezi în cazul stocării ilegale de combustibil şi aducerea de câini în Marea Britanie fără a-i supune carantinei.

Autorităţile insistă că se folosesc de aceste prerogative în mod corespunzător pentru a investiga sau a preveni anumite infracţiuni, în timp ce opoziţia consideră că legea adoptată în 2000 de Guvernul laburist este interpretată mult prea larg.

"Se poate ţine sub control infracţionalitatea şi terorismul şi fără a ignora drepturile noastre la viaţă privată", a declarat organizaţia Liberty. "Legea trebuie reformată pentru a cere aprobarea unui judecător, şi nu autoaprobarea din partea unor birocraţi cu exces de zel", a precizat acesta.

Operaţiunile de supraveghere pot fi justificate de aproape orice, de la securitate naţională la "protejarea sănătăţii publice sau siguranţei publice", "prevenirea infracţionalităţii" şi "protejarea prosperităţii economice a Marii Britanii", dar poate avea ca efect surprinderea unei persoane care scoate gunoiul într-o altă zi decât cea stabilită.