Virusul Stuxnet, proiect americano-israelian pentru sabotarea programului nuclear iranian

Serviciile de informaţii israeliene şi americane au colaborat la dezvoltarea virusului informatic Stuxnet, destinat sabotării programului nuclear iranian, anunţă sâmbătă cotidianul american The New York Times.

Urmărește
541 afișări
Imaginea articolului Virusul Stuxnet, proiect americano-israelian pentru sabotarea programului nuclear iranian

Virusul Stuxnet, proiect americano-israelian pentru sabotarea programului nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Israelul a testat eficienţa virusului în complexul nuclear de la Dimona, situat în deşertul Neguev, unde se desfăşoară programul de armament nuclear israelian, afirmă ediţia electronică a New York Times, care citează experţi militari şi din cadrul serviciilor de informaţii.

Crearea acestui virus distructiv este un proiect americano-israelian, cu ajutorul, voluntar sau nu, al Marii Britanii şi Germaniei, potrivit surselor citate de cotidian.

Experţii au suspectat deja în repetate rânduri Israelul că s-ar afla la originea virusului Stuxnet, care a afectat centrifugele iraniene ce produc uraniu îmbogăţit.

Minsitrul israelian pentru Afaceri Strategice Moshe Yaalon a afirmat la sfârşitul lui decembrie că recentele "dificultăţi" cu care se confruntă programul nuclear iranian au întârziat cu câţiva ani eventuala obţinere de către Teheran a bombei atomice.

Statele Unite şi o parte din comunitatea internaţională acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Depistat în urmă cu câteva luni, Stuxnet a infectat un program Siemens de control al automatelor industriale foarte folosite în sectorul apelor, platformelor petroliere şi centralelor electrice.

Funcţia sa era să modifice administrarea anumitor activităţi pentru a determina distrugerea fizică a instalaţiilor afectate, potrivit experţilor.

Stuxnet ar fi afectat în special Iranul, ceea ce sugerează că a fost conceput pentru sabotarea instalaţiilor nucleare, dar pare să fi ajuns şi în India, Indonezia şi Pakistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici