În contextul unei epidemii care capătă caracter global, în special în ţările tropicale, ministerul a dat asigurări că „nu există vreun risc cunoscut de contaminare cu virusul Zika pentru turiştii care vor să ajungă în Polinezia franceză”.
Majoritatea populaţiei este imunizată după această epidemie, „ceea ce face puţin probabil ca ea să circule din nou, deocamdată”.
Autorităţile medicale estimează că virusul Zika a afectat „cel puţin 60 la sută” din 280.000 de polinezieni, potrivit primelor aproximări ale unui studiu în curs de desfăşurare.
Patruzeci şi doi dintre ei au fost afectaţi de sindromul Guillain-Barré, la puţin timp după ce au contactat virusul. Această boală atacă sistemul nervos periferic, provocând slăbirea organismului, sau chiar paralizia membrelor, deseori reversibilă, care poate dura mai multe luni.
Virusul Zika a atacat de asemena femei însărcinate în Polinezia, generând 18 malformaţii congenitale, dintre care între 10 şi 12 pot fi asociate microcefaliei, potrivit unui director al unui centru de cercetare.
Cercetările privind epidemia din Polinezia reprezintă o sursă importantă de informaţii pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi pentru ţările afectate în prezent de virusul Zika.