- Home
- Externe
- STRASBOURG, (27.02.2014, 13:32)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova, ELIMINATE. Vor putea călători liber în spaţiul Schengen
Parlamentul European a votat, joi, eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, urmând ca aceştia, potrivit calendarului stabilit pentru moment, să poată călători liber în Spaţiul Schengen, în scopuri turistice, după prima jumătate a lunii mai.
Urmărește
1769 afișări
Parlamentul European a votat eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova (imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)
Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European şi Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.
Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă a ţărilor ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Spaţiul Schengen. Comisia şi-a motivat propunerea prin "progresele considerabile realizate de această ţară în ultimii trei ani şi jumătate de dialog privind liberalizarea vizelor". În acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE şi a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a îndeplinit toate cerinţele aferente Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
"Republica Moldova a făcut multe progrese. R. Moldova este prima ţară din vecinătatea estică a UE care beneficiază de instrumentul de facilitare a vizelor. Noi sprijinim perspectiva europeană a Moldovei, dar este important să ne asigurăm că Moldova va continua acest parcurs european", a declarat, în cadrul dezbaterilor din PE, Marian-Jean Marinescu, raportor din umbră din partea PPE pentru proiectul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.
Marinescu a mai spus că Uniunea Europeană trebuie să se implice în rezolvarea situaţiei din Transnistria, în condiţiile în care "actualul format de negociere 5+2 nu a reuşit să aducă rezultatele dorite". "Cred că trebuie să regândim acest format şi cred că UE ar trebui să joace un rol mult mai important", a punctat europarlamentarul PDL.
În opinia sa, Federaţia Rusă trebuie să înceteze presiunile asupra Chişinăului şi "să-şi retragă trupele din Transnistria" pentru a lăsa Moldova şi cetăţenii moldoveni să-şi decidă singuri soarta.
La rândul său, europarlamentarul ALDE Renate Weber a subliniat că acţiunile Rusiei au avut ca scop "intensificarea tensiunilor în R. Moldova astfel încât acestea să aibă un impact negativ asupra economiei şi asupra angajamentelor sale privind integrarea europeană". "Cu toate acestea, guvernul şi poporul moldovean nu şi-au redus eforturile pentru a promova valorile europene. Determinarea lor în vederea implementării unor reforme dificile a rămas mare şi au făcut o alegere clară pentru integrarea europeană", a declarat Weber.
Europarlamentarul PNL a mai spus că liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni demonstrează că UE este angajată cu adevărat în vederea întăririi relaţiilor cu ţara lor. "Să dovedim că suntem mai mult decât o Europă a vorbelor şi a promisiunilor, că suntem o Europă a faptelor", a conchis Weber.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a apreciat că liberalizarea vizelor reprezintă "o răsplată" pentru eforturile cetăţenilor moldoveni şi pentru cele ale guvernelor proeuropene din 2009 încoace.
Liberalizarea vizelor este "un beneficiu reciproc atât pentru cetăţenii R. Moldova care vor lua contact direct cu valorile europene, cu regulile democraţiei, cu valorile democraţiei, cât şi pentru noi, cei din UE, care îi vom cunoaşte în mod direct". "Suntem foarte fericiţi că cetăţenii R. Moldova vor călători liber în UE foarte curând. Îi aşteptăm cu drag şi spun în final: sunteţi bineveniţi în UE. Vă aşteptăm cu inima deschisă", a spus europarlamentarul PDL.
Semnificaţia liberalizării vizelor pentru oamenii obişnuiţi este considerabilă, deoarece aduce "beneficii concrete" cetăţenilor din Republica Moldova, mulţi dintre aceştia deţinând deja un paşaport românesc, se arată în expunerea de motive. Pe de altă parte, UE are "la dispoziţie o oportunitate majoră pentru a trimite un semnal politic puternic către Republica Moldova şi a contribui la transformarea vieţilor a milioane de oameni", se arată în textul rezoluţiei legislative.
"Eliminarea vizelor va reduce timpul de aşteptare în faţa consulatelor şi costurile aferente călătoriei în spaţiul Schengen. Va facilita contactele interpersonale - o condiţie esenţială pentru dezvoltarea constantă a legăturilor economice, culturale, ştiinţifice şi de altă natură şi va intensifica, de asemenea, contactele între oameni. Călătoria fără vize întruchipează în sine libertatea de circulaţie, unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. În acest context, procesul de aprofundare a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova va contribui cu siguranţă la îmbunătăţirea exerciţiului justiţiei şi a nivelului de respectare a libertăţilor fundamentale", se arată în propunerea adoptată.
"Fără a aduce atingere statutului şi situaţiei privind Transnistria, de care raportoarea este pe deplin conştientă, şi subliniind faptul că soluţionarea chestiunii privind Transnistria nu constituie o condiţie pentru liberalizarea vizelor, aceasta din urmă va aduce beneficii cetăţenilor care deţin un paşaport biometric al Republicii Moldova, iar perspectiva sa europeană va contribui la soluţionarea paşnică a chestiunii transnistrene", precizează rezoluţia.
Raportorul S&D Tanja Fajon (Slovenia) pe acest dosar consideră că această liberalizare reprezintă "un instrument pentru stabilitatea" Republicii Moldova şi "un moment istoric" pentru viitorul său în Uniunea Europeană.
În opinia sa, ridicarea vizelor este "importantă în special pentru cetăţenii obişnuiţi" care vor putea călători mai uşor în Schengen. Aceasta atrage însă atenţia că ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în spaţiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile. În plus, doar cei care deţin paşaport biometric vor putea beneficia de această măsură.
Potrivit raportorului, în prezent doar 15% dintre cetăţenii moldoveni deţin un paşaport biometric, dar numărul lor, cu siguranţă, va creşte. Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro.
Tanja Fajon nu se aşteaptă la un aflux de cetăţeni moldoveni în spaţiul Schengen, după ridicarea vizelor.
Pe de altă parte, după ce în cazul unor ţări din Balcanii de Vest - Serbia, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina - s-a înregistrat un număr mare de cetăţeni care au profitat de relaxarea regimului de vize pentru a căuta de lucru sau pentru a beneficia de asistenţă socială în ţări precum Germania, Suedia, Belgia sau Luxemburg, autorităţile europene au introdus o clauză care permite statelor din Schengen să reintroducă vizele, în cazul în care se confruntă cu un aflux mare de persoane dintr-o anumită ţară.
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat, la 12 februarie, în favoarea unei propuneri de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni posesori ai unui paşaport biometric, potrivit unui comunicat al PPE.
După votul de joi va urma acordul Consiliului în aprilie şi apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe