Prima pagină » Știri externe » O falsă ediţie a ziarului The New York Times anunţă încheierea războiului din Irak

O falsă ediţie a ziarului The New York Times anunţă încheierea războiului din Irak

O falsă ediţie a ziarului The New York Times, cu data 4 iulie 2009, care a fost distribuită gratuit miercuri la New York, are titluri precum "Războiul din Irak s-a încheiat", "Bush, inculpat pentru înaltă trădare" şi "Adoptarea planului naţional de asigurări medicale".
O falsă ediţie a ziarului The New York Times anunţă încheierea războiului din Irak
12 nov. 2008, 23:04, Știri externe

Publicat de mai multe asociaţii împotriva războiului, sau care militează pentru drepturile omului, pentru protecţia mediului sau a justiţiei economice, ziarul de 14 pagini este replica exactă a cotidianului real, având tipul de caractere şi aşezarea în pagină identice cu originalul, dar este datat la 4 iulie, ziua sărbătorii naţionale.

Prima pagină, având o fotografie cu elicoptere ce transportă soldaţi şi echipamente, iar în fundal un soare strălucitor, ilustrează evacuarea soldaţilor americani detaşaţi în Irak.

În "primul său interviu după inculparea pentru înaltă trădare", fostul preşedinte american George W. Bush declară în emisiunea televizată "60 minutes" că s-a înşelat complet în privinţa Irakului. "A merge acolo s-a dovedit a fi o mare greşeală", recunoaşte Bush care anunţă că va pleca chiar el în căutarea lui Osama ben Laden", liderul reţelei a-Qaida.

"Am 500.000 de dolari la mine din care aş putea plăti recompensa", adaugă el.

Reclamele din falsul cotidian conţin fotografiile anunţurilor din prezent, însă textul este modificat.

Diamantarul De Beers anunţă că "achiziţionarea unui diamant (…) va ajuta la modelarea şi întreţinerea unei proteze pentru un african a cărui mână a fost tăiată în timpul conflictelor violente pentru controlul comerţului cu diamante".

"Cetăţenii voluntari care au publicat acest ziar au petrecut ultimii opt ani visând la o lume mai bună pentru ei, pentru prietenii lor sau pentru descendenţii lor", scrie comitetul editorial.

"Astăzi, această lume, deşi încă îndepărtată, este în sfârşit posibilă, dar numai dacă milioane dintre noi o cer şi forţează administraţia să-şi facă treaba", adaugă comitetul.