„Va fi o vizită de rutină, în conformitate cu legislaţia internaţională, în cadrul cooperării dintre Iran şi Siria. Cele două nave vor rămâne câteva zile în porturi siriene. Scopul este antrenamentul”, adaugă sursa citată.
Potrivit diplomatului, cele două nave militare au vizitat deja mai multe ţări, în special Omanul, făcând escală şi în portul saudit Jeddah.
Israelul consideră un fapt „grav” trimiterea a două nave militare iraniene în Marea Mediterană, afirmă premierul israelian, Benjamin Netanyahu, după ce Egiptul a permis trecerea celor două ambarcaţiuni prin Canalul Suez.
„În prezent, suntem martorii instabilităţii din regiunea în care trăim, iar Iranul încearcă să profite de această situaţie pentru a-şi extinde influenţa trimiţând două nave militare prin Canalul Suez”, a declarat Netanyahu.
„Israelul consideră gravă această iniţiativă, la fel ca şi alte evenimente care confirmă ceea ne noi spuneam de mai mulţi ani despre nevoile de securitate ale Israelului, care trebuie să crească”, a subliniat liderul israelian. „Drept consecinţă, bugetul apărării va trebui să crească”, avertizează el.
Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, catalogase miercuri drept „o provocare” trimiterea celor două nave militare iraniene în Marea Mediterană.
Este vorba de Kharg, o navă de realimentare şi de susţinere cu greutatea de 33.000 de tone, şi de Alvand, o fregată de patrulare, amândouă fiind construite în Marea Britanie. Nava Kharg are un echipaj de 250 de persoane şi poate permite staţionarea a trei elicoptere. Nava Alvand este echipată cu torpile şi cu rachete antinavă.