Vizita lui Orban la Putin a fost în afara legii. Serviciul juridic al UE: A încalcat tratatele UE

Serviciul juridic al UE a informat statele membre că acţiunile lui Orban au încălcat tratatele blocului care interzic orice "măsură care ar putea pune în pericol atingerea obiectivelor Uniunii", potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune, citate de FT.

Urmărește
1915 afișări
Imaginea articolului Vizita lui Orban la Putin a fost în afara legii. Serviciul juridic al UE: A încalcat tratatele UE

Vizita lui Orban la Putin a fost în afara legii. Serviciul juridic al UE: A încalcat tratatele UE

De asemenea, el a încălcat o dispoziţie legală care solicită tuturor membrilor să desfăşoare activităţi de politică externă "fără rezerve, într-un spirit de loialitate şi solidaritate reciprocă", au adăugat acestea.

Vizita neanunţată a prim-ministrului ungar în Rusia, în încercarea de a promova negocierile de pace cu Ucraina, a atras condamnarea dură a aliaţilor UE şi NATO, care au declarat imediat că Orban nu i-a reprezentat în discuţiile sale cu preşedintele rus.

"A fost o greşeală politică să mergem la Moscova", a declarat pentru Financial Times preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care reprezintă cei 27 de membri ai UE. "În 10 ani, nu am văzut niciodată o reacţie atât de severă din partea altor 26 de ţări la acţiunile [unei ţări] . . un cartonaş galben".

Ungaria a preluat preşedinţia rotativă semestrială a Consiliului de Miniştri al UE - un rol care permite membrilor guvernului Orban să prezideze reuniunile- cu doar patru zile înainte de călătoria sa la Moscova. Dar alte capitale cred că Orbán a abuzat de acest statut pentru a da mai multă greutate întâlnirii sale cu Putin.

Putin se află sub sancţiunile UE, iar poziţia declarată a blocului - cu care Orban a fost de acord - condamnă Moscova ca agresor în războiul din Ucraina. Orbán a susţinut discuţii de pace imediate pentru a pune capăt războiului, în contradicţie directă cu politica declarată a UE şi a NATO conform căreia nu pot exista astfel de discuţii fără sprijinul Ucrainei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că orice lider care vizitează Rusia sau China trebuie să clarifice poziţiile NATO: alianţa militară "nu pleacă nicăieri, Ucraina nu pleacă nicăieri, Uniunea Europeană nu pleacă nicăieri", a declarat el miercuri în marja summitului NATO.

Rusia va "continua să fie ostracizată" atât timp cât va continua să atace ţinte civile, cum ar fi atacul cu rachete asupra unui spital de copii din Kiev la începutul acestei săptămâni, a declarat Blinken.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici