Vizita Papei Benedict al XVI-lea în Israel, privită cu reticenţă

Israelul îl va întâmpina cu toate onorurile pe Papa Benedict al XVI-lea, dar fără căldura care a marcat în urmă cu nouă ani vizita lui Ioan Paul al II-lea, considerat mai empatic în legătură cu evreii.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Vizita Papei Benedict al XVI-lea în Israel, privită cu reticenţă

Vizita Papei Benedict al XVI-lea în Israel, privită cu reticenţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Actualul Papă este considerat radical şi conservator. Total diferit de Ioan-Paul al II-lea", afirmă Yaacov Katz, profesor de sociologie politică la Universitatea Bar-Ilan din Tel-Aviv.

"Vizita sa este foarte importantă, dar nu poate fi comparată cu cea a predecesorului său, un eveniment fără precedent", subliniază rabinul David Rosen, fost negociator al acordului fundamental pentru stabilirea relaţiilor diplomatice între Vatican şi Israel.

Spre deosebire de Ioan-Paul al II-lea, devenit "prieten al evreilor", Benedict al XVI-lea, în vârstă de 82 de ani, a stârnit controverse în Israel, unde este aşteptat pe 11 mai.

Pelerinajul de cinci zile în Ţara Sfântă îl va duce în principalele locuri venerate de creştini, mozaici şi musulmani.

"După vizita Papei, din ce în ce mai multe persoane vor dori să vadă Israelul", speră Rafi Ben Hur, director în cadrul Ministerului israelian al Turismului. Statul evreu mizează pe această vizită pentru refacerea imaginii după recenta ofensivă militară în Fâşia Gaza.

Mulţi israelieni îşi aduc aminte de "personalitatea controversată" a Papei.

Benedict a declanşat un scandal enorm anulând excomunicarea pronunţată în cazul episcopului integrist Richard Williamson, care neagă amploarea Holocaustului. Pentru depăşirea crizei, Benedict a condamnat în termeni duri Holocaustul, catalogându-l drept "crimă împotriva lui Dumnezeu şi a umanităţii".

Există însă şi alte motive de dispută, unul dintre ele fiind procesul de canonizare a Papei Pius al XII-lea. Memorialul Yad Vashem din Ierusalim îl acuză pe acest papă de pasivitate faţă de genocidul nazist.

La fel ca Ioan-Paul al II-lea, Benedict îi consideră pe evrei "fraţi mai mari". Un bun cunoscător al Iudaismului, Benedict a elaborat prefaţa documentului Comisiei Biblice Pontificale privind "poporul evreu şi scrierile sfinte din Biblia creştină".

Imediat după ce a fost ales Papă, Benedict a vizitat sinagoga din Koln şi a avut întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor evreieşti din Washington şi New York.

În perioada în care era cardinal, Monseniorul Joseph Ratzinger s-a deplasat de multe ori în Israel pentru încheierea unui acord fundamental cu Vaticanul.

Dar după 16 ani, Israelul şi Vaticanul încă nu au reuşit să finalizeze capitolul economic al acestui acord menit să fixeze cadrul juridic şi fiscal al instituţiilor Bisericii Catolice din Ţara Sfântă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici