Vlad Filat cere Rusiei să renunţe la sprijinul acordat regimului de la Tiraspol

Premierul moldovean, Vlad Filat, a declarat, într-un interviu acordat la Bruxelles, că vrea reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova, printr-un proces caracterizat de pace şi ordine, crând Rusiei să renunţe la sprijinul acordat acesteia, relatează Euronews, în pagina electronică de joi.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Vlad Filat cere Rusiei să renunţe la sprijinul acordat regimului de la Tiraspol

Premierul Moldovei, Vlad Filat (Imagine: Lucian Stănescu/Mediafax Foto)

Totodată, şeful Executivului de la Chişinău a cerut ca "Uniunea Europeană să capete, alături de Statele Unite, un rol mai important în negocierile (referitoare la problema transnistreană - n.red.). Dorim reintegrarea ţării, dorim reintegrarea deplină a poporului şi nu doar un proces pur tehnic".

Întrebat dacă nu se teme că Rusia ar putea reacţiona ca şi în cazul provinciei separatiste georgiene Osetia de Sud, Filat a spus: "nu suntem îngrijoraţi cu privire la angajamentul nostru. Le-am făcut o promisiune foarte fermă moldovenilor şi nu văd niciun motiv ca Rusia să reacţioneze. Republica Moldova este un stat independent, suveran - şi ceea ce este foarte important - un stat unitar, conform Constituţiei. Federaţia Rusă a recunoscut acest lucru şi trebuie să respecte drepturile R. Moldova. Aceasta înseamnă că Rusia trebuie să-şi retragă trupele şi armamentul şi să retragă sprijinul acordat regimului separatist din Transnistria".

Premierul moldovean a negat existenţa unor presiuni economice exercitate de Moscova asupra Chişinăului, dar a recunoscut că aceasta "depinde într-o măsură foarte mare de Rusia". "În primul rând, la nivelul securităţii energetice, dependenţa noastră de Rusia este totală în materie de furnizare a gazului natural. De asemenea, depindem în mare măsură de unele exporturi de produse alimentare", a precizat el.

Vlad Filat a reafirmat că obiectivul final al Chişinăului este integrarea în UE, dar a subliniat că acest lucru se va realiza într-o perioadă de timp care este imposibil de definit în acest moment. "Totuşi, trebuie să obţinem valori pentru cetăţenii noştri. Dorim să finalizăm în scurt timp negocierile şi să semnăm un nou acord cu UE. Vom reuşi ... (să obţinem - n.red.) liberalizarea sistemului de vize pentru cetăţenii moldoveni", a arătat el. În acelaşi context, premierul Republicii Moldova a vorbit şi despre problema unificării cu România, apreciind că "adversarii politici fac speculaţii pe această temă" şi că "obiectivul (R.Moldova) este integrarea în sfera unică a valorilor Uniunii Europene".

Referitor la situaţia politică actuală de la Chişinău, Vlad Filat a apreciat că nu se poate vorbi încă despre depăşirea crizei politice, explicând că alegerile din 2009 (din 5 aprilie şi 29 iulie) au avut loc după opt ani de regim comunist, care "nu a fost comunist doar cu numele, ci şi în realitate" şi în timpul căruia "cetăţenii au fost lipsiţi de drepturile şi libertăţile lor". În context, premierul a menţionat că pentru alegerea noului preşedinte este nevoie de votul a 61 dintre cei 101 parlamentari, iar Alianţa pentru Integrare Europeană deţine 53 de voturi.

"Mai avem nevoie de încă opt voturi, iar Partidul Comuniştilor a spus că ni le va da. Desigur, nu există garanţii totale că aceste voturi se vor materializa, însă în actualele împrejurări cred că ei vor vota în acest fel. În caz contrar, vor fi obligaţi să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă cu ţara. Nu trebuie să excludem posibilitatea că nu vom reuşi să alegem un nou preşedinte, iar acest lucru înseamnă alegeri anticipate în 2010", a afirmat Filat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici