Vladimir Plahotniuc, mesaj pentru Donald Trump: Republica Moldova vrea să fie un pod, nu un câmp de luptă între Est şi Vest

Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova a scris, într-un articol pentru Fox News, că în timp ce mulţi est-europeni salută promisiunea Administraţiei Trump de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia, ei speră că acest lucru nu se va întâmpla cu preţul visului lor de a avea relaţii mai bune cu Occidentul.

Urmărește
1351 afișări
Imaginea articolului Vladimir Plahotniuc, mesaj pentru Donald Trump: Republica Moldova vrea să fie un pod, nu un câmp de luptă între Est şi Vest

Plahotniuc, mesaj pentru Trump: R.Moldova vrea să fie un pod, nu un câmp de luptă între Est şi Vest (Imagine: Radu Stefan/ Foto Mediafax)

"Fiind o mică fostă republică sovietică fără ieşire la mare, înconjurată naţiuni NATO la vest şi Ucraina la est, Republica Moldova are, în mod clar, o miză importantă de pe urma vreunei reconcilieri americane cu Rusia. Şi în timp ce ultimul lucru pe care îl dorim este să ne slăbim ancorarea în Occident, suntem optimişti că viziunea preşedintelui-ales Trump poate transforma în bine mediul de securitate din regiuna noastră", a scris oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc.

"În calitate de om de afaceri la rândul meu, care crede de asemenea în « arta negocierii», sunt încrezător că abordarea non-conflictuală a lui Trump vizavi de Moscova nu doar că va reduce tensiunile dintre ţările voastre, ci va reduce, de asemenea, presiunea exercitată asurpa unor state ca al nostru de a alege o tabără. În timp ce Republica Modova nu vrea să fie atrasă înapoi pe orbita Moscovei, ştim de asemenea că nu putem prospera ca pion în lupta pentru putere dintre Est şi Vest".

"În loc să fim atraşi într-un nou război rece, vrem să mergem mai departe cu o economie de piaţă liberă integrată în Occident dar în relaţii de pace cu Estul. Şi ne aşteptăm ca Statele Unite să continue să susţină călătoria noastră istorică către locul nostru firesc în comunitatea europeană", mai subliniază oligarhul.

"Din nefericire, în cea mai mare parte a celor 25 de ani de independenţă, Republica Moldova a fost un punct unde disputa scapă de sub control pe fronturile de rivalitate între Rusia şi Vest. Acest lucru nu poate fi decât rău pentru o ţară mică cum este a noastră, după cum se observă şi din sprijinul continuu al Rusiei pentru Transnistria, o regiune separatistă în interiorul graniţelor Republicii Moldova recunoscute internaţional, unde sunt staţionate 2.500 de trupe ruse", susţine Plahotniuc.

"Mai degrabă decât un câmp de luptă, Republica Moldova vrea să fie un pod între Est şi Vest. Am saluta transformarea mediului (...) unde, dacă ţara întinde braţele către Uniunea Europeană şi Statele Unite, este interpret greşit ca atitudine antirusă, şi unde gesturi de bunăvoinţă către Rusia sunt interpretate greşit ca o retragere din integrarea occidentală", transmite preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova.

"Realitatea este următoarea: Majoritatea moldovenilor vor să fie prooccidentali fără a fi antiruşi. Cu afinitatea noastră culturală şi istorică faţă de Rusia, cel de-al doilea mare partener comercial al nostru după UE, nu suntem ostili Moscovei. Vrem să ne rezolvăm disputele cu Rusia, în special cele privind Transnistria, şi să ne extidem relaţiile economice",

"(...) Statele Unite şi UE reprezintă inspiraţiile noastre şi ne aşteptăm să continuaţi să fiţi partenerii noştri", încheie Plahotniuc mesajul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici