În cadrul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, Putin a spus: „ei nu au dovezi nici privind utilizarea armelor chimice, nici cine ar fi responsabil”, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.
Cameron a reiterat că sunt „puţine îndoieli” că regimul de la Damasc a desfăşurat un atac chimic, miercuri, în apropiere de Damasc, potrivit unui rezumat al conversaţiei între cei doi oficiali.
Şeful Guvernului britanic a emis îndoieli cu privire la capacitatea rebelilor de a desfăşura un astfel de atac şi a dezvăluit că regimul a lansat o mare ofensivă asupra zonei în zilele precedente.
„Regimul a împiedicat, de asemenea, accesul ONU imediat (în zonă după presupusul atac chimic), ceea ce sugerează că ei au ceva de ascuns”, a argumentat el pe lângă preşedintele Putin.
Cei doi oficiali au reafirmat angajamentul luat de liderii G8 în iunie de a nu lăsa pe nimeni să folosească arma chimică fără răspunsul comunităţii internaţionale.
Vladimir Putin a discutat la telefon cu David Cameron în legătură cu Siria
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat, citat de AFP.
Discuţia prin telefon, care a avut loc „la iniţiativa părţii britanice”, „s-a referit în special la situaţia din Siria în urma informaţiilor publicate de presă privind posibila recurgere la arme chimice în apropiere de Damasc”, capitala siriană, precizează comunicatul.
Putin şi Cameron au discutat, de asemenea, şi despre probleme legate de summitul G20 prevăzut pentru 5 şi 6 septembrie la Sankt-Petersburg (nord-vest), fosta capitală imperială rusă, potrivit aceleiaşi surse.
De la presupusul atac chimic la 21 august, atribuit de occidentali regimului sirian şi care a provocat mai multe sute de morţi, apelurile occidentalilor la o intervenţie militară în Siria sunt din ce în ce mai presante.
Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a apreciat luni că este „posibil” să se răspundă la folosirea armelor chimice în Siria „fără unitate completă în Consiliul de Securitate al ONU”.
Dar Moscova continuă să îşi apere aliatul, Damascul, apreciind că rebelii sunt cei care au recurs la arme chimice pentru a discredita Guvernul sirian.
Intervenţia militară în Siria fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU sugerată de Londra şi Paris ar fi „periculoasă” şi „o încălcare gravă a dreptului internaţional”, a declarat luni şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.