Vladimir Putin ar putea ajunge în istorie lângă Ion Antonescu, Saddam Hussein, Slobodan Milošević şi alţi dictatori judecaţi pentru crime de război

Putin s-ar putea alătura unor nume grele acuzate pentru crime de război - Saddam Hussein, Slobodan Milošević şi Ion Antonescu.

Urmărește
3722 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin ar putea ajunge în istorie lângă Ion Antonescu, Saddam Hussein, Slobodan Milošević şi alţi dictatori judecaţi pentru crime de război

Sursa Foto- Facebook/Wikipedia/Twitter

Vladimir Putin ar putea fi acuzat cât de curând pentru crime de război. A fost deja considerat în unanimitate criminal de război de către Senatul Statelor Unite ale Americii. 

Până atunci, iată ce alţi dictatori, militari şi preşedinţi au fost puşi sub acuzare şi condamnaţi pentru crime de război de instanţe locale sau internaţionale. Unii dintre ei au fost executaţi. 

 

1. Hideki Tojo - prim-ministru al Imperiului Japonez între anii 1940 şi 1944,  şi general japonez, a fost condamnat pentru acte de violenţă extremă comise pe durata invadării Chinei şi războiului din Pacific. A ordonat masacrarea şi înfometarea prizonierilor de război şi a fost implicat în traficul sexual cu mii de femei şi bărbaţi din Coreea. A fost complice la masacrul de la Nanjing, Marşul Morţii din Bataan şi la torturarea a mii de oameni. După ce Japonia a capitulat în septembrie 1945 în faţa Aliaţilor, Tojo a fost arestat şi judecat de Tribunalul Militar Internaţional din Orientul Îndepărtat. A fost condamnat la moarte prin spânzurare în 1948. 

2 Saddam Hussein - preşedintele Irakului din 1979 până în 2003, membrul de frunte al partidului arab socialist Ba'ath, a instaurat o dictatură feroce comparabilă cu cea din Germania nazistă. 250.000 de irakieni au fost ucişi de forţele sale de ordine. Între anii 1980-1988 a invadat Iranul şi a folosit arme chimice (în special iperită) cu ajutorul lui Ali Hassan al-Majid, poreclit Chemical Ali. Între 50.000 şi 100.000 de oameni au fost ucişi de armele chimice ale lui Saddam, majoritatea de etnie iraniană şi de etnie kurdă. Ingredientele pentru armele chimice le-ar fi importat din Germania de Vest. La aceea vreme, Saddam era aliatul americanilor, esenţial pentru a stopa extinderea revoluţiei islamice iraniană. Dar în 1990, Saddam Hussein a trădat America şi a invadat Kuweit, o ţară învecinată bogată în petrol. 1000 de civili din Kuweit au fost ucişi. America, condusă de George Herbert Bush  a format o coaliţie internaţională pentru a alunga forţele irakiene din Kuweit. În 2003, George Walker Bush jr. a bombardat Irakul pentru a-l înlătura de la putere pe Saddam, acuzându-l că deţine arme chimice. Regimul baathist a fost înlăturat, Saddam a fost capturat, dar armele chimice n-au fost găsite. În 2006, fostul dictator irakian a fost judecat şi condamnat la moarte de instanţa irakiană pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război. Pe 30 decembrie 2006 a fost spânzurat. 

3. Ion Antonescu - mareşal român şi prim-ministrul României din 1940 până în 1944, a devenit Conducător şi a instaurat un regim militar nazist. A băgat România într-o alianţă cu Germania Nazistă,  şi s-a alăturat Axei în Operaţiunea Barbarossa pentru a recupera teritoriile pierdute ale României ce au fost anexate de sovietici - Basarabia şi Bucovina de Nord. A fost răspunzător pentru uciderea a 400.000 de evrei, rromi şi ucraineni din Basarabia şi Bucovina. A fost complice la desfăşurarea Holocaustului în România şi la masacrul de la Odesa. A deportat sistematic evrei în Transnistria. A refuzat spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial să adopte Soluţia Finală, acordârd clemenţă evreilor din teritoriul României. La 23 august 1944, regele Mihai a ordonat arestarea lui Ion Antonescu. Acesta a fost condamnat pentru crime de război şi executat prin împuşcare în iunie 1946. 

4.Slobodan Milošević, preşedintele socialist al Republicii Serbia/Iugoslavia din 1989 până în 2000, a fost acuzat de  Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie pentru crime de război. Milošević a demisionat din funcţia de preşedinte pe fondul demonstraţiilor  şi a fost arestat de autorităţile federale iugoslave la 31 martie 2001 sub suspiciunea de corupţie, abuz de putere şi delapidare. Procesul său  s-a încheiat fără un verdict pentru că a murit de la un atac de cord în celula sa din închisoarea din Haga, la 11 martie 2006. 140.000 de sârbi, bosniaci, kosovari şi croaţi au fost ucişi în războaiele iugoslave şi ca urmare a acţiunilor preşedintelui sârb de a menţine Iugoslavia unită cu forţa.  

5. Milan Babić, primul preşedinte al Republicii Krajina Sârbă , un stat autoproclamat populat în mare parte de sârbi din Croaţia care dorea să se separe de Croaţia pe durata războaielor iugoslave, a fost inculpat pentru crime de război de către Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (ICTY) în 2004 şi a fost primul inculpat care a pledat vinovat. A fost condamnat la 13 ani de închisoare. Babić a avut  remuşcări şi în în martie 2006 s-a sinucis în celula sa. 

6. Ferenc Szálasi,  liderul Partidului Crucea Săgeată – Mişcarea Maghiară, a fost „Liderul Naţiunii Maghiare", fiind atât şef de stat, cât şi prim-ministru al Regatului Ungariei în ultimele şase luni de participare la cel de-al Doilea Război Mondial. După ce Germania a ocupat Ungaria şi l-a îndepărtat cu forţa pe Miklós Horthy. În timpul guvernării sale, oamenii lui Szálasi au ucis 10.000–15.000 de evrei. După război, a fost judecat şi executat de instanţa maghiară pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

7. Membrii conducerii Germaniei Naziste

În perioada 20 noiembrie 1945 - 1 octombrie 1946 s-au desfăşurat Procesele de la Nürnberg. Au fost judecaţi şi condamnaţi membrii ai conducerii Germaniei Naziste. 

  • Martin Bormann (condamnat în lipsă)
  • Karl Dönitz (10 ani)
  • Hans Frank (executat)
  • Wilhelm Frick (executat)
  • Hans Fritzsche (achitat)
  • Walther Funk (detenţie pe viaţă)
  • Hermann Göring (condamnare la moarte/sinucidere)
  • Rudolf Hess (detenţie pe viaţă)
  • Alfred Jodl (executat)
  • Ernst Kaltenbrunner (executat)
  • Wilhelm Keitel (executat)
  • Gustav Krupp von Bohlen und Halbach (fără decizie)
  • Robert Ley (fără decizie)
  • Konstantin von Neurath (15 ani)
  • Franz von Papen (achitat)
  • Erich Raeder (detenţie pe viaţă)
  • Joachim von Ribbentrop (executat)
  • Alfred Rosenberg (executat)
  • Fritz Sauckel (executat)
  • Hjalmar Schacht (achitat)
  • Baldur von Schirach (20 ani)
  • Arthur Seyss-Inquart (executat)
  • Albert Speer (20 ani)
  • Julius Streicher (executat)

Adolf Hitler, Führerul Germaniei Naziste, şi Heinrich Himmler, Reichsführer al organizaţiei paramilitare Schutzstaffel, arhitecţii Holocaustului,  au fost inculpaţi pentru crime de război, dar n-au putut fi capturaţi sau condamnaţi nici măcar în absenţă pentru că s-au sinucis la finalul războiului. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici