- Home
- Externe
- PARIS, (12.09.2014, 12:42)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vladimir Putin are de 20 de ani o obsesie pentru Crimeea, pe care a transformat-o în politică
Vladimir Putin se gândeşte de 20 de ani la protecţia etnicilor ruşi din Crimeea, dar nimeni nu credea că va fi cândva în măsură să îşi transforme obsesiile în politică, însă el şi-a pregătit atent acţiunile, pe care le-a aplicat atunci când circumstanţele i-au permis, comentează site-ul Slate.fr.
Urmărește
1317 afișări
Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Şi nu mă gândesc doar la Crimeea", afirma, în 1994, într-o conferinţă la Sankt Petersburg, Vladimir Putin, care la vremea aceea era doar un adjunct al primarului oraşului, se arată în comentariul Slate.fr.
"În ceea ce priveşte problemele populaţiilor rusofone din fosta Uniune Sovietică, aş vrea să remarc faptul că nu ele au invadat fostele republici URSS, ci puterea sovietică le-a invadat. În acest sens, ruşii sunt victime ale puterii sovietice, ca şi celelalte popoare din URSS (...). Nu uitaţi că în interesul securităţii generale şi a păcii în Europa, Rusia a renunţat voluntar la teritorii gigantice în favoarea fostelor republici ale URSS, inclusiv la teritorii care, istoric, au aparţinut întotdeauna Rusiei. Şi nu mă gândesc doar la Crimeea sau la nordul Kazahstanului, ci şi la regiunea Kaliningrad. Urmarea este că, brusc, 25 de milioane de ruşi trăiesc acum în străinătate şi Rusia nu poate permite - dacă nu ar fi în interesul securităţii Europei - ca aceşti oameni să fie abandonaţi sorţii", a subliniat Putin, conform protocolului conferinţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele încep să se închidă în mai multe state, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Diaspora rusă este un fel de obsesie pentru Vladimir Putin. În 2005, el declara că destrămarea URSS a fost "cea mai mare catastrofă strategică a secolului XX". "Cel care nu o regretă nu are inimă, cel care o regretă nu are creier", adăuga el.
Astfel, Putin avea acest proiect geopolitic de 20 de ani. Protecţia etnicilor ruşi "oriunde ar fi ei" este una dintre priorităţile lui. Însă declaraţiile lui din 1994 nu au atras atunci o atenţie deosebită. Putin nu era decât un personaj de rangul doi şi nimeni, la acea vreme, nu credea că într-o bună zi va fi în măsură să-şi transforme obsesiile în politică, potrivit revistei online Slate.fr.
Totuşi, au existat şi semne mai recente care arată că anexarea Crimeei şi intervenţia în sud-estul Ucrainei nu sunt decizii de ultim moment, adoptate în grabă pentru a răspunde unei situaţii neprevăzute. Ele au fost pregătite cu grijă, chiar dacă momentul aplicării lor a fost dictat de circumstanţe, adaugă sursa citată.
În 2012, Putin a numit un nou şef de Stat Major, generalul Valeri Gherasimov, care în ianuarie 2013 afirma că frontiera dintre pace şi război tinde să dispară, iar războaiele moderne nu mai sunt declarate. Obiectivele nu pot fi atinse numai cu armele, ci şi prin măsuri politice, economice, umanitare, prin dezinformare, adăuga generalul, precizând că acţiunile militare trebuie să aibă caracter ascuns, cu utilizarea forţelor speciale.
Aceasta este una dintre marile slăbiciuni ale occidentalilor în faţa politicii revizioniste a Rusiei: ei nu iau în serios ceea ce spune preşedintele rus, care nu îşi ascunde adevăratele intenţii, comentează revista online Slate.fr.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe