- Home
- Externe
- WASHINGTON, (12.10.2015, 13:23)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vladimir Putin: Campania în Siria vizează stabilizarea lui Bashar al-Assad. Rusia nu doreşte operaţiuni terestre
Scopul atacurilor aeriene ruseşti în Siria este să stabilizeze Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu difuzat duminică de un post rusesc de televiziune de stat, iar Rusia nu intenţionează să efectueze operaţiuni terestre, relatează CNN.
Urmărește
1350 afișări
Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Rusia a efectuat zeci de misiuni de luptă şi a lansat peste 100 de atacuri aeriene, de când şi-a declanşat campania în Siria pe 30 septembrie, potrivit unor date de la Ministerul rus al Apărării. Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) este principala ţintă, afirmă Rusia.
Forţele aeriene ruseşti au vizat duminică 63 de poziţii SI, inclusiv 53 de fiefuri, un centru de comandament, patru tabere de antrenament şi şapte depozite de muniţie, a anunţat ministerul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Cu o zi înainte ele au lovit 53 de ţinte SI, inclusiv "principalele şi cele mai mai mari centre logistice SI", depozite de muniţie şi tabere de antrenament, a precizat Ministerul rus al Apărării.
"Sarcina noastră este să stabilizăm Guvernul legitim şi să creăm condiţii pentru un compromis politic", a declarat Putin într-un interviu pentru postul guvernamental de ştiri Russia 24.
"Prin mijloace militare, bineînţeles. Unităţile teroriştilor internaţionali şi ale celor de-un soi cu ei nu doresc să negocieze cu Guvernul sirian, care aproape că este asediat în propria capitală", a spus liderul de la Kremlin.
Întrebat dacă este posibilă o operaţiune terestră, Putin a răspuns că "n-o s-o facem, iar prietenii noştri sirieni ştiu acest lucru".
Putin a insistat că atacurile aeriene prezintă un grad mare de precizie, mulţumită operaţiunilor ruseşti de culegere de informaţii desfăşurate într-o lungă perioadă de timp.
"Am pus cap la cap diverse feluri de informaţii pe care le-am primit", a declarat el. "Specialiştii de la Statul Major General, în coordonare cu parteneri sirieni şi din alte ţări din regiune, au creat un Centru de informaţii la Bagdad. În urma schimbului de date, am obţinut informaţii suplimentare", a precizat Putin.
"Astfel, tot ceea ce se întâmplă pe cer şi la sol nu este o acţiune spontană, ci o aducere la îndeplinire a unor planuri anterioare", a subliniat liderul rus.
Statele Unite şi alţi actori din acest teatru de război au pus la îndoială obiectivele Rusiei, sugerând că atacurile aeriene nu vizează în primul rând SI, ci opoziţia siriană, într-o încercare de a consolida poziţia Guvernului sirian.
Putin a anunţat că Moscova nu are niciun motiv să se alăture luptei altcuiva.
"Nu este vorba de politică externă. Politica externă rusă iubeşte pacea, fără nicio exagerare. Dacă vă veţi uita la harta lumii şi veţi vedea ce este Rusia, va deveni evident că noi nu avem nevoie de niciun teritoriu ori resurse străine. Rusia este o ţară autosuficientă. Nu avem nevoie de cineva cu care să luptăm şi cu care să ne aflăm în conflict", a spus el.
Putin a criticat programul american de formare a rebelilor sirieni, în cadrul căruia, a recunoscut secretarul american al Apărării Ashton Carter vara aceasta, s-a format doar o mână din miile de oameni pe care Statele Unite sperau să-i instruiască. Oficiali americani au anunţat vineri că acest program, în valoare de 500 de milioane de dolari, urmează să fie suspendat.
"Mi-aş fi dorit să ne fi dat nouă 500 de milioane de dolari. Noi i-am fi cheltuit mai bine în lupta împotriva terorismului internaţional. Este adevărat. Dar, în orice caz, avem nevoie să lucrăm împreună pentru a aduce, aşa cum spuneam, un schimb complet de informaţii screte", a declarat Putin.
El şi-a reiterat oferta unei cooperări cu Statele Unite în efectuarea unor atacuri în Siria, în pofida refuzului lui Carter de săptămâna trecută.
"Ca răspuns la acuzaţiile că noi efectuăm atacuri aeriene asupra opoziţiei moderate şi nu asupra SI şi altor organizaţii teroriste, spunem aşa: haideţi să spunem că voi ştiţi mai bine situaţia pe teren. Sunteţi acolo de peste un an, în mod ilegal. Doar daţi-ne ţinte şi le vom rezolva", a mai declarat liderul de la Kremlin.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Human Rights Watch: Rusia foloseşte un nou tip de bombă în războiul din Siria - FOTO, VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe