- Home
- Externe
- HAGA, (09.04.2013, 06:48)
- Ana Borlescu
Vladimir Putin, întâmpinat la Amsterdam cu un protest al apărătorilor drepturilor homosexualilor - FOTO
Peste o mie de apărători ai drepturilor homosexualilor au manifestat luni la Amsterdam împotriva vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Olanda, prima ţară din lume care a autorizat mariajul persoanelor de acelaşi sex în 2001.
Urmărește
682 afișări
Vladimir Putin, întâmpinat la Amsterdam cu un protest al apărătorilor drepturilor homosexualilor - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Îmbrăcaţi în culori ţipătoare, manifestanţii erau adunaţi într-o atmosferă festivă şi muzicală în faţa muzeului Marinei, unde Putin urma să cineze alături de premierul olandez Mark Rutte în cursul serii, a constatat un jurnalist AFP.
Zeci de poliţişti au fost prezenţi în timp ce organizatorii, cea mai veche asociaţie de apărare a drepturilor homosexualilor din lume, COC, se aşteptau ca mii de persoane să participe la miting.
Manifestanţii vizau un proiect de lege examinat de Duma de stat (camera inferioară a parlamentului rus) destinat să interzică "propaganda" homosexuală în rândul tinerilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Un campion şi-a pierdut toate medaliile olimpice în incendiile din LA. CIO promite să le înlocuiască
-
Detalii din culise: Capturarea nord-coreenilor de către Ucraina oferă o perspectivă rară asupra alianţei cu Rusia
-
Grevă în Belgia. Sunt afectate traficul aerian şi feroviar, şcolile s-au închis
Această lege, care pedepseşte autorii oricărui "act public" ce promovează atât homosexualitatea cât şi pedofilia şi prevede amenzi de până la 500.000 de ruble (12.500 de euro), a declanşat critici din partea apărătorilor Drepturilor Omului şi a guvernelor occidentale.
"Este foarte dificil de definit această noţiune de propagandă" a declarat pentru AFP Tanja Ineke, preşedinta COC: "dacă eu mă plimb de mână cu soţia mea, aceasta poate fi definită ca fiind propagandă, arborarea unui drapel în culorile curcubeului poate fi considerată propagandă, şi toate acestea pot fi pedepsite".
Vizita lui Putin este centrată pe schimburile comerciale între Olanda şi Rusia care sunt importanţi parteneri comerciali. Presa olandeză a raportat că în cursul vizitei vor fi semnate importante contracte privind resursele de gaze naturale.
Rusia a investit mult mai ales în portul Rotterdam, unde tranzitează o cantitate importantă din gazele şi petrolul său. Numeroase societăţi ruse sunt de asemenea instalate în Olanda, din cauza regimului său fiscal favorabil companiilor.
COC şi alte organizaţii, printre care Amnesty International, i-au solicitat lui Rutte să ridice problema Drepturilor Omului în Rusia.
Putin a vizitat în cursul zilei în compania reginei Beatrix muzeul Ermitaj din Amsterdam, unde are loc o expoziţie despre Petru cel Mare, venit în Olanda acum 300 de ani când încerca să modernizeze Rusia.
Pe un afiş imens al Amnesty atârnat la ferestre se putea citi: "Niciun jurnalist critic dincolo de acest punct. Nu trebuie să îl speriem pe preşedintele Putin. Această zonă trebuie să rămână lipsită de orice Drepturi ale Omului".
Bărci care navigau pe râul Amstel afişau mesajul "Grupurile punk interzise", ca referinţă la grupul rus Pussy Riot, ale cărui membre au fost condamnate pentru o "rugăciune punk" anti-Putin în catedrala din Moscova.
Steaguri în culorile curcubeului au fost arborate în întreg Amsterdam, inclusiv de către fostul primar al oraşului Job Cohen, primul primar din lume care a oficiat o căsătorie între persoane de acelaşi sex.
Municipalitatea s-a alăturat mişcării. "Amsterdam a decis să facă acestea pentru a arăta că este un oraş deschis şi tolerant", a declarat pentru AFP Tahira Limon, purtătoare de cuvânt a municipalităţii: "am arborat steagul cât mai sus pentru a fi vizibil pentru toată lumea, pentru a ne exprima opiniile şi a arăta că suntem mândri".
"Suntem şocaţi de această propunere de lege" rusă, a adăugat aceasta.
Autorităţile ruse au început în martie o campanie de verificare a ONG-urilor, printre care principalele ONG-uri pentru Drepturile Omului din Rusia, Memorial, divizia moscovită a Amnesty şi fundaţii germane.
Cancelarul german Angela Merkel a abordat public duminică la Hanovra (nordul Germaniei), în prezenţa lui Putin, problemele întâlnite de mai multe organizaţii internaţionale în Rusia, referindu-se la anchetele pornite împotriva mai multor organizaţii internaţionale, printre care şi fundaţiile politice germane.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Job-ul plătit cu 5.600 euro pe lună în România, acum, în 2025. Ai nevoie de permis de conducere și experiență de minimum 2 ani
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe